Debat: discriminatie op de werkvloer


When: donderdag 21 mei 2015 19:30 - 22:00
Where: Stichting Argan, Jan Tooropstraat 6A, Amsterdam

Uit een analyse van cijfers van Eurostat en de OESO is gebleken dat de arbeidskansen van allochtonen vrijwel nergens in Europa zo slecht zijn, als in Nederland. Anno 2015 zijn hoogopgeleide allochtonen veel vaker werkloos dan autochtonen met hetzelfde opleidingsniveau en dat heeft deels te maken met het feit dat discriminatie op de arbeidsmarkt nog steeds een prominente rol inneemt. Volgens premier Rutte hebben nieuwkomers zich altijd moeten aanpassen, en altijd te maken gehad met vooroordelen en discriminatie. ‘Je moet je invechten’, aldus Rutte. Maar in hoeverre heeft het begrip ‘nieuwkomers’ nog betrekking op jongeren die in Nederland zijn geboren en opgegroeid? Waarom heerst nog altijd het idee dat bepaalde bevolkingsgroepen harder moeten knokken voor gelijke kansen en rechten?

De afgelopen jaren zijn verschillende plannen geïntroduceerd in het kader van de aanpak van jeugdwerkloosheid, maar de werkloosheid onder jongeren is nog altijd een groot probleem met momenteel een percentage van 11% werklozen in de leeftijdscategorie 15 tot 27 jaar. Wat is de rol van de betrokken partijen in de strijd tegen discriminatie op de arbeidsmarkt? Onlangs is, op druk van de seculiere politieke partijen, de zogenaamde ‘Enkele Feit-constructie’ geschrapt. Dat betekent dat docenten niet langer door de onderwijsinstelling ontslagen mogen worden, op grond van hun homoseksuele geaardheid. Dit is een concreet voorbeeld van een besluit dat de positie van een bepaalde bevolkingsgroep versterkt op de arbeidsmarkt. Het is de taak van burgers, werkgevers en overheid om onzekerheid weg te nemen en een gelijke positie voor alle burgers te bereiken, ongeacht de leeftijd, ras, geslacht, religieuze overtuiging of andere kenmerken. Maar wat zijn nu de oorzaken van de hedendaagse jeugdwerkloosheid en waar liggen de oplossingen?

Om deze en andere vragen te beantwoorden organiseren Stichting Argan en de Jonge Democraten Amsterdam een debat over discriminatie op de arbeidsmarkt. De aanwezigen zullen onder andere in debat gaan met Jessica Silversmith van het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam, journalist en auteur (onder meer het boek 'waar blijft die baan?: 10 sprookjes over de arbeidsmarkt) Renzo Verwer, raadslid GroenLinks Jorrit Nuijens en Semih Eski, voorzitter van de werkgroep Arbeidsmarkt van CNV Jongeren. Het debat staat onder leiding van Kamran Ullah. Alle belangstellenden zijn van harte welkom.

Datum: Donderdag 21 mei 2015
Tijd: Ontvangst vanaf 19:00 uur – Aanvang debat: 19.30 uur
Locatie: Stichting Argan, Jan Tooropstraat 6A (Amsterdam)
Aanmelden: Via info@argan.nl

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to Twitter

« Back to calendar

JD Blog

Dennis van Driel - Zeeuw en Limburger

Ook dit jaar vinden er interviews plaats met alle nieuwgekozen Landelijk Bestuursleden. Het eerste interview is geweest met Dennis van Driel, aankomend Bestuurslid Politiek & Internationaal Doo...

Lees meer...

vrijdag 04 augustus 19:30
Zomerborrel - Leiden-Haaglanden
vrijdag 01 september 20:00
Openingsborrel - Rotterdam
maandag 04 september 19:45
Jaaropening met Mini-AAV - Arnhem-Nijmegen
dinsdag 05 september 20:00
Introborrel voor nieuwe (en oude) leden - Groningen
vrijdag 08 september 18:00
JD Brabant Kick-off BBQ - Brabant
zaterdag 09 september 10:00
Septembercongres - Landelijk
dinsdag 12 september 19:30
Dag van de lokale media - Amsterdam
dinsdag 12 september 20:00
In gesprek met... - Groningen

» Bekijk volledige kalender

Vul hieronder je emailadres in om een link te krijgen waarmee je je aan kunt melden voor de nieuwsbrieven van de Jonge Democraten en waarmee je je abonnementen kunt wijzigen.

» Bekijk eerdere nieuwsbrieven

Jonge Democraten Online

FacebookLinkedInTwitterYouTube

© 2017 Jonge Democraten