Debat: De kwaliteit van onderwijs in Nederland


When: donderdag 02 april 2015 19:30 - 22:00
Where: Stichting Argan, Jan Tooropstraat 6A, Amsterdam

Elke burger heeft recht op onderwijs, en het is de taak van de overheid om daar voor te zorgen, aldus artikel 23 van de Grondwet. Maar hoe zit het met de kwaliteit van onze educatie? Wie bepaalt wat goed onderwijs is en hoe wordt de kwaliteit gewaarborgd? Hoe toegankelijk is ons onderwijs eigenlijk? Wordt de drempel om te studeren niet verhoogd door bijvoorbeeld de afschaffing van de basisbeurs of de hoge instellingskosten voor een tweede studie? En maken jongeren zich terecht druk om maatregelen, zoals het Bindend Studieadvies (BSA) waarbij wordt bepaald dat bij onvoldoende studieprestaties de opleiding gestaakt dient te worden. 

En zijn de verschillende onderwijsniveaus goed op elkaar aangesloten? Volgens de Onderwijsinspectie bestaan er op 1 februari 2015 21 zeer zwakke mbo-opleidingen en 121 mbo-opleidingen waarvan de examinering onder de maat is. Is het voor mbo-studenten dan wel mogelijk om een hbo-opleiding met succes af te ronden, of is dat een onbegonnen zaak gezien de kwaliteitsproblemen binnen het mbo-onderwijs? En hoe wordt de kwaliteit van docenten gegarandeerd? Voor veel docenten is de werkdruk erg hoog, maar het stellen van hoge eisen kan leiden tot een betere onderwijskwaliteit. 

Om deze en andere vragen te beantwoorden organiseren Stichting Argan en de Jonge Democraten Amsterdam een debat over de kwaliteit van onderwijs in Nederland. De aanwezigen zullen onder andere in debat gaan met wethouder van onderwijs Simone Kukenheim, hoogleraar onderwijsrecht aan de VU en bestuurder Nederlandse Vereniging voor Onderwijsrecht Miek Laemers en de voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) Tom Hoven. Het debat staat onder leiding van Martijn de Greve. Alle belangstellenden zijn van harte welkom.

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to Twitter

« Back to calendar

JD Blog

Dennis van Driel - Zeeuw en Limburger

Ook dit jaar vinden er interviews plaats met alle nieuwgekozen Landelijk Bestuursleden. Het eerste interview is geweest met Dennis van Driel, aankomend Bestuurslid Politiek & Internationaal Doo...

Lees meer...

vrijdag 01 september 20:00
Openingsborrel - Rotterdam
maandag 04 september 19:45
Jaaropening met Mini-AAV - Arnhem-Nijmegen
dinsdag 05 september 20:00
Introborrel voor nieuwe (en oude) leden - Groningen
vrijdag 08 september 18:00
JD Brabant Kick-off BBQ - Brabant
zaterdag 09 september 10:00
Septembercongres - Landelijk
dinsdag 12 september 19:30
Dag van de lokale media - Amsterdam
dinsdag 12 september 20:00
In gesprek met... - Groningen
donderdag 14 september 19:30
Overdracht AAV - Amsterdam

» Bekijk volledige kalender

Vul hieronder je emailadres in om een link te krijgen waarmee je je aan kunt melden voor de nieuwsbrieven van de Jonge Democraten en waarmee je je abonnementen kunt wijzigen.

» Bekijk eerdere nieuwsbrieven

Jonge Democraten Online

FacebookLinkedInTwitterYouTube

© 2017 Jonge Democraten