#

Wouter van Erkel - De Oprechte Radicaal

19 Sep 2016

 

 

Twee maanden geleden vond er op het congres in Alkmaar een heftige strijd plaats tussen de twee mogelijke voorzitters. Lange tijd was onduidelijk wie er zou winnen – beide kandidaten waren erg sterk, maar ook heel anders. Dat het een moeilijke keuze was bleek uit de cijfers: Wouter van Erkel won met maar een paar stemmen verschil.

Het is een warme zomerdag wanneer de DEMO gaat zitten met de nieuwe voorzitter van de Jonge Democraten, Wouter van Erkel. Het immer-verhitte Landelijk Bureau wordt verruild voor een koeler terrasje, en al gauw bevinden we ons in het hartje van Den Haag. “Zo kan ik nog wat bijkleuren,” zegt hij lachend. Ondanks een avontuur in Singapore is hij niet veel bruiner dan op het zomercongres.

De afgelopen twee maanden heeft de Groninger met een unieke situatie zijn nieuwe bestuur geleid. Bijna direct na het congres vertrok hij naar Singapore voor twee maanden voor een internship, 12.000 kilometer verwijderd en met 6 uur tijdsverschil van het nieuwe LB. Hij zou pas een week voor het Septembercongres terugkomen, waar hij een beleidsplan en een verenigd bestuur moest presenteren.

Hoe verliep het formeren vanuit Singapore? Leverde het geen problemen op dat je niet aan een tafel kon zitten met je nieuwe bestuursgenoten?

“Het was niet zo’n groot probleem, we hebben het voornamelijk met digitaal overleg kunnen doen. Je belt met WhatsApp, of Skype, en voor mijn gevoel ging het heel soepel. Ik heb veel contact gehad met Elene vooral, maar ik heb met alle bestuursleden om tafel gezeten om de lijn te bepalen, en iedereen wist zijn of haar onderwerp de invulling te geven die noodzakelijk was.” Van een bestuursweekend was het dus ook nog niet gekomen. “Dat is niet zo erg. Dat doen we dus met de twee nieuwe bestuursleden die op het Septembercongres mogelijk worden verkozen.”

Dat Wouter van een nood een deugd maakt is direct duidelijk. “We hebben het beleidsplan ook expres opengehouden met het zicht op de twee nieuwe bestuursleden. Daarin zijn wel belangrijke thema’s aangekaart, maar in het eerste bestuursweekend gaan we daar verder over discussieren.” Veel van de teambuilding activiteiten zijn ook met het oog op de nieuwe bestuursleden uitgesteld. “Het is belangrijk om vanaf de start dat teamgevoel op te bouwen, en ook dingen te doen naast het bestuur.”

Mensen moeten zichzelf kunnen zijn

Deze aandacht voor het individu is een terugkerend motief in de politieke blik van Wouter. “Mijn politieke drive is echt geweest die individuele vrijheid om te zijn wie je bent. Ik ben in het buitenland geweest, en daar zag je dan zo’n hele demonstratie tegen homoseksuele gezinnen, en dat haalde dan het bloed onder mijn nagels vandaan omdat ik dat niet kan begrijpen. Ik wil ervoor zorgen dat mensen zichzelf kunnen zijn.”

Dat Wouter een echte liberaal blijkt te zijn kwam ook als verrassing voor veel mensen na het congres. “Tijdens dat congres zag ik allerlei appjes voorbijkomen dat ik een ‘Linkse Gutenmensch’ was. Ik moest erom lachen, want zo kent Groningen mij totaal niet.” Zelfs zijn standpunt over het klimaat komt volgens de nieuwe voorzitter niet vanuit links. “Ik vind gewoon dat iedereen na ons nog steeds het leven moet kunnen leiden zoals wij dat doen. Daar zit dus weer die individuele vrijheid in die ik belangrijk vind, en die een belangrijke leidraad is in mijn politieke denken.”

Het liberale gedachtengoed begon vroeg, toen Wouter 17 was. Hij zat in zijn examenjaar en er werden dat jaar verkiezingen georganiseerd. Hij meldde zich aan via YoungWorks voor een project dat verslag deed van de verkiezingen voor politiek geengageerde jongeren. De vonk sloeg direct over. “We mochten vragen stellen aan politici en langskomen op de redactie van de NOS, en we kwamen af en toe in het nieuws. Je kreeg dat romantische gevoel van ‘hier gebeurt het’, hier lopen de helden van het land rond. Ondertussen is dat gevoel wat afgezwakt, maar het is er nog wel. Je doet het op een podium waar de dialoog het wapen is.”

Vanuit huis werd de politiek niet bepaald aangemoedigd. “Ik kom totaal niet uit een politiek nest. Ze vinden het leuk dat ik het doe, maar als ik thuis kom word er niet gesproken over politiek.” In plaats daarvan stimuleerde zijn ouders hem om bezig te blijven, al vanaf een jonge leeftijd. “Op m’n 14e had ik al een krantenwijk, ook al mocht het niet, via m’n zus. M’n moeder wilde dat heel erg. En het maakte niet uit wat ik deed, zolang ik maar bezig bleef.

Je moest continu een idee hebben van wat je ging doen, en dat is erin gebleven. Ik kan niet stil zitten.”

“Als je maar goed bezig bent, ben je een waardevol gezinslid.”

Zijn start bij de politieke jongerenorganisaties had Wouter een jaar later – maar niet bij de JD. “Toen ik 18 was, was ik een jaar lid van de JovD. Ik ben daar terecht gekomen omdat mijn eerste vriendinnetje de boel daar heeft opgezet. Uiteindelijk, nadat ik naar Groningen was verhuisd, vond ik de organisatie niks, en hun begrip van liberalisme bleek totaal niet overeen te komen met wat ik had voorgesteld. Ik ben daar weggegaan, en via een collega in de horeca kwam ik bij de JD terecht. Daar kreeg ik een warm onthaal, en werd ik een beetje verliefd op de vereniging.”

Een van de mooiste aspecten van de vereniging vindt Wouter de mensen. “Het is altijd een diverse groep van persoonlijkheden die een bestuursteam vormen. Daardoor heb je ook dat de zwaktes van jezelf worden aangevuld door de sterktes van anderen.” Ook over zijn huidige bestuur is hij lovend. “Er is veel humor, en het klikt goed tussen de verschillende bestuursleden.” 

In Groningen heeft hij ook veel ervaring opgedaan met de lokale politiek. Groot fan was hij van de ludieke acties waarmee hij vaak de aandacht trok. Zo had hij voor het zomeroffensief een Albert Heijn moestuintje nagemaakt, waar een 2 meter 10 hoge reclamebord met een hennepplant bij stond. Maar hij heeft ook succes geboekt met niet-ludieke acties. 

Zo herinnert Wouter een van zijn eerste acties, tegen een oud zeer in het dorp waar hij opgroeide. “Ik kom uit een klein dorpje, waar politiek echt wordt gezien als een vies woord. Op een moment voerden we bij de JD campagne tegen een te smal fietspad in Groningen. Die campagne werd opgepakt door de universiteitskrant, en vanaf daar kreeg de gemeenteraad het te horen. Uiteindelijk voelde die zich aangevallen en ondernam actie. Vrienden uit het thuisdorp  waren positief omdat ze concrete resultaten zagen van de acties. Politiek kwam voor hun dichterbij”

Maak de Jonge Democraten weer het experimentenlab voor D66

Dit jaar zullen ook de verkiezingen voor de Tweede Kamer plaatsvinden. Wouter ziet hier een mogelijkheden voor samenwerking met D66, maar vindt vooral belangrijk dat de JD onafhankelijk blijft. “Het radicale randje is er een beetje af bij D66. Dat mis ik wel, en ik denk dat veel jongeren dat ook missen. Dat radicale is wat D66 maakt – anders zijn we zometeen niks anders dan een CDA+.”

Het radicale is wel wat nodig is volgens de nieuwe voorzitter. Hij vindt dat Nederland vaak een voorsprong neemt op belangrijke onderwerpen, om die in de jaren daarna te laten liggen. D66 speelt daar vaak ook een rol in – ze spelen het volgens hem op safe om een plek in het kabinet te garanderen.

“Als D66 wat voorzichtiger wordt dan is het aan de JD om radicaler te zijn, om de dingen te zeggen die ze bij de grote partij niet durven te zeggen. Maak de Jonge Democraten weer het experimentenlab voor D66. Om te laten zien dat een politiek standpunt op een radicaal iets wel degelijk werkt.”