Blogpost

Waardeer passie echt!

Opiniestuk naar aanleiding van verschijnen Passie Gewaardeerd, rapport van de SER en de RvC (21-04-2017)

 

Op 21 april 2017 verscheen het advies Passie Gewaardeerd van de SER en de Raad van Cultuur over de versterking van de positie van werkenden in de culturele en creatieve sector. Het advies geeft concrete voorstellen om het verdienvermogen in de sector te vergroten, de inkomenszekerheid te verbeteren, om scholing te bevorderen en ook om het overleg tussen vakbeweging en werkgevers te versterken. Een positief en broodnodig geluid voor een sector waarin een vaste baan een zeldzaamheid is geworden en waarin het woord ‘ZZP’ analoog staat voor werknemer. Dit alles klinkt prachtig.

 

Toch zit er een destructieve toon in het advies. Een toon die we inmiddels al zo gewend zijn dat we deze haast niet meer horen. Het is deze toon – vanzelfsprekend sinds de keiharde bezuinigingen op kunst en cultuur - die de sector nog meer schade zal aanrichten.

 

Deze toon blijkt uit een aantal zaken. Ten eerste is het aan de sector zelf haar waarde te bewijzen. Wat dit precies betekent, blijft onduidelijk. Nog meer controle? Nog meer verantwoording? Dat dit voor de sector een onmogelijke opgave is, blijkt even later uit het advies wanneer de indirecte positieve effecten van kunst en cultuur opgenoemd worden: innovatiebeleid, stedelijke profilering en regionale groei.

Ten tweede is het aan de sector te wijten dat zij zo zwak is – immers, zij heeft zichzelf niet goed vertegenwoordigd. Een vreemde opmerking, gezien het feit dat de uitgemergelde culturele sector niet over de middelen bezit haar eigen vertegenwoordiging goed te bekostigen (later in het advies erkennen de raden dit ook) en gezien het feit dat, wanneer de trend zich doorzet, de helft van de werknemers in de culturele en creatieve sector straks ZZP’er is. Geen gemakkelijke opgave je te vertegenwoordigen wanneer je geen ‘echte’ baan hebt.

 

Ten derde spreekt het advies over het experimenteren met het collectief onderhandelen van ZZP’ers, het vergroten van het aantal ZZP’ers met een arbeidsongeschiktheidsverzekering en het opzetten van een sectorscholingsfonds. Wanneer mensen in deze sector weer als fatsoenlijke werknemers in dienst zouden worden genomen, zijn al deze pleistermaatregelen onnodig. Zo ontkennen deze maatregelen het eigenlijke probleem: de uitbuiting van werkenden zonder vaste baan. Je zou verwachten van deze SER-voorzitter dat zij nog weet wat fatsoenlijke arbeid precies betekent.

 

We kunnen concluderen dat de achterliggende bedoeling van het advies goed is – de toon volstrekt verkeerd. De voorgestelde maatregelen zullen geen duurzame sector creëren. Het demoniserende debat over de culturele en creatieve sector is nog niet ten einde.

 

 

Milan van Manen, Laura de Adelhart Toorop
Werkgroep Kunst, cultuur & media

 

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to Twitter

JD Blog

Onze campagnehelden

De voorbereidingen van de campagne voor Gemeenteraadsverkiezingen en het referendum over de Sleepwet zijn in volle gang. De afdelingscampagneleiders, het campagneteam en het Landelijk Bestuur zijn ...

Lees meer...

zaterdag 25 november 10:00
Day of the Middle East - Landelijk
zaterdag 25 november 12:00
Bezoek JuLi’s Bremen aan Groningen - Groningen
maandag 27 november 19:30
Masterclass debat - Amsterdam
maandag 27 november 19:45
Training Manipulatie en Framing - Arnhem-Nijmegen
maandag 27 november 20:00
Motieschrijfavond - Utrecht
dinsdag 28 november 19:30
Politiek Poker - Leiden-Haaglanden
dinsdag 28 november 20:00
Legale wiet - Groningen
woensdag 29 november 20:00
Ruimte Rechten - Rotterdam

» Bekijk volledige kalender

Vul hieronder je emailadres in om een link te krijgen waarmee je je aan kunt melden voor de nieuwsbrieven van de Jonge Democraten en waarmee je je abonnementen kunt wijzigen.

» Bekijk eerdere nieuwsbrieven

Jonge Democraten Online

FacebookLinkedInTwitterYouTube

© 2017 Jonge Democraten