#

Verslag van congres in Maastricht

30 Okt 2007

De Jonge Democraten staan bekend om hun visie, een visie op de toekomst. Op de lange termijn denken. Maar soms, heel soms is het noodzakelijk om terug te kijken. Gedane zaken nogmaals de revue te laten passeren. En met het congres van het afgelopen weekend is het zeker de moeite waard om nog eens terug te dromen naar dit goede oude weekend.

 

 

Het congres vond plaats in Maastricht en ondanks deze verre locatie hadden bijna honderd mensen zich ingeschreven om in het Bourgondische plaatsje getuige te zijn van al weer de 51ste algemene ledenvergadering.

Op vrijdag begon het congres al met een zeer geslaagde précongres borrel. Door de verre afstand was deze druk bezocht en de Ma van Sloun haalde een verdrievoudiging aan winst. Ook deze kroegbaas zal voortaan D66 stemmen. Na deze goede start van het congres keerde de rust voor even terug in Maastricht.

De zaterdag begon goed met een enthousiaste openingsspeech van Franca Tonnaer, voorzitter van de afdeling Maastricht. Daarna was het aan Sophie in 't Veld, Europarlementariër voor D66, om het congres te openen met een enerverend verhaal over Europa. Zij bracht hierin twee punten naar voren: het nieuwe Europese Verdrag en de toegenomen invloed van religie in Europa.

Na deze speech werden de HR-wijzigingen in een hoog tempo aangenomen en werden wij verblijd met een bezoek van Ingrid van Engelshoven. Zij was als nieuw gekozen voorzitter van D66 toch wel benieuwd hoe het er nou aan toe ging op een JD congres. Zij vertelde ons dat ze blij was met de samenwerking tussen D66 en de JD.

Na een heerlijke lunch vervolgden wij het congres met een parallelsessie van zorg, financiën en NIMD-Guatemalteken.Iedereen bedankt voor de bijdrage geleverd in deze sessies. Zowel de begroting als de zorgresolutie werden aangenomen.

Vervolgens werd het congres voortgezet door mevrouw Joan Leemhuis-Stout, voorzitter van de N.V.Z. (Nederlandse Verenigingen van Ziekenhuizen). Zij hield een intrigerend verhaal over de problemen in deze sector. Het enigszins communistische stelsel van budgetregeling, de problemen veroorzaakt door de vergrijzing en ethische problemen werden behandeld in haar verhaal. Kies je voor 1000 knieoperaties of voor 1 chemokuur??

Na een zoetsappig bestuursblok, sprak Klaartje Peters over het belang van de provincies. In haar conclusie was dit belang afwezig. Door een zeer verhelderende speech met leuke anekdotes overtuigde zij menig in de zaal dat provincies overbodig zijn.

Na een leuk feest in de Quasi Molo en de Allah, was Herco Fontijn de vijfde spreker op het congres. Zijn verhaal verklaarde meer over het thema van het congres: beïnvloeding. Door het interessante beeldmateriaal en de geluidsopnamen was zijn speech erg inspirerend. Naast Fontijn mocht ook Ton Monasso op deze dag spreken. Ton mocht hier zijn laatste speech in de hoedanigheid als voorzitter doen. Met toch enige emotie richtte hij zijn aandacht en granaten op het kabinet.

Na een spannende finale van het JD debattoernooi hebben Ruud Evers en Thijs van Dooremalen van team Utrecht de strijd gewonnen van Groningers Frank Valeton en Joris Heijn. Thijs en Ruud wisten juryleden Reinout de Vries, Jan Paternotte en Jan Willem Bertens het beste te overtuigen van het behoud van subsidies aan politieke partijen, en mochten vervolgens de beker in ontvangst nemen na een voor zijn doen korte speech van Jan Willem Bertens. Utrecht gefeliciteerd!

Ondanks deze interessante sprekers stond de tweede dag van het congres voornamelijk in het teken van verkiezingen. En dan niet alleen de motie over bestuurlijke vernieuwing. Zestien speeches en kritische vragen uit het publiek later zijn twee nieuwe Demo redacteuren gekozen: Thijs Kleinpaste en Rob Goossens. De eerste in de rol van hoofd-redacteur, waar hij werd verkozen boven Charlotte Meindersma, en de laatste als adjunct-hoofdredacteur. Ook alle kandidaten voor het INCO-bestuur werden verkozen.

Ook een nieuw landelijk bestuur werd gekozen: Lisalotte van der Tas als nieuwe Secretaris Internationaal, Peter van Gool als nieuwe Secretaris Pers, Marianne Meijssen als nieuwe Secretaris Politiek, Mark Santcroos als nieuwe Secretaris Scholing, Lex Sietses als nieuwe Secretaris Evenementen(niet te verwarren met Organisatie), Chantal Weijers als nieuwe Secretaris Promotie en natuurlijk de nieuwe voorzitter: Floris Kreiken, die in de tweestrijd met Kevin van Halderen een meerderheid van het congres achter zich kreeg. Eric Krijgsman hervat zijn functie als Penningmeester.

Met vele verkiezingen en interessante sprekers is de behandeling een aantal moties en amendementen naar een volgend congres verschoven. Ondanks deze tegenvaller was het een heel geslaagd congres. Met veel nieuwe input van sprekers, een goede sfeer, mooie locaties en een gezellig feest en vooral de aanwezigheid van alle leden en andere geïnteresseerden is dit congres zeker de moeite waard om nog eens op terug te kijken!

Categorie: Mededelingen