#

US Elections Studiereis: The Story Continues

07 Nov 2016

Het is zaterdag, dus bezoeken we vandaag net als miljoenen Amerikanen een college football wedstrijd. Dat begint al op de parkeerplaats met tailgating: met zijn allen barbecueën en flink veel bier drinken bij je auto. We zijn bij de University of Maryland in een stadion waar met gemak 40.000 mensen in kunnen. En het is compleet uitverkocht.American football games op de universiteiten zijn een evenement waarbij echt iedereen op de campus aan bod komt. De universiteitsband doet een knappe choreografie, er zijn cheerleaders en allerlei kazige pauzespelletjes. Tussendoor wordt de docent van het jaar bekendgemaakt, worden de studenten met hoogste cijfers in het zonnetje gezet en ook de kampioenen van allerlei andere sporten. De sfeer is erg gemoedelijk, hoewel het stadion leeg begint te lopen wanneer duidelijk wordt dat het thuis-team niet meer gaat winnen.

Op zondag rijden we door naar Virginia. Dit is Republikeins gebied en dat is goed te merken. Overal borden met "Trump - Pence". Er rijdt zelfs iemand rond op een quad met een enorme Amerikaanse vlag en een enorme Trump-vlag. De reis voert ons door de Shenandoah vallei, een prachtig natuurgebied met af een toe een gehucht.

Onze bestemming is de University of Virginia. Een van de oudste seculiere universiteiten in de VS. Hij is opgericht door Thomas Jefferson, oud-president en founding father van de Verenigde Staten. Daar zijn ze hier maar al te trots op. Hij schreef in de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring dat "all men are created equal", maar tegelijkertijd liet hij de universiteit bouwen door zijn eigen slaven. De universiteit probeert nu in het reine te komen met haar verleden door onder andere een african-american history tour en gratis studeren voor de afstammelingen van de slaven die de universiteit hebben gebouwd.

In Virginia ontmoeten we Sam, David en Elizabeth — leden van de UDems, de studentenafdeling van de Democratische Partij van Clinton. Ze vertellen ons over de campagne voor het presidentschap op de universiteitscampus. Aangezien jongeren in grote meerderheid stemmen voor de Democratische Partij is het hier niet nodig om kiezers te overtuigen van de inhoudelijke standpunten. Veel belangrijker is het om ervoor te zorgen zoveel mogelijk kiezers daadwerkelijk gaan stemmen. Van jongeren is namelijk ook bekend dat ze slechts in lage aantallen gaan stemmen. "Republicans fall in line, Democrats fall in love", zoals Tommy, de campagneleider van Clinton op deze campus, het verwoordt. De Democratische kiezer moet geïnspireerd worden om te gaan stemmen en het moet hem zo gemakkelijk mogelijk gemaakt worden.

De eerste belangrijke stap is om überhaupt als kiezer geregistreerd te worden. In de VS is het niet zo dat iedereen een stempas thuisgestuurd krijgt en daarmee kan gaan stemmen. Voor elke verkiezing moet je je weken van tevoren registreren als kiezer, anders kun je niet meedoen. Hoe dit proces verloopt, verschilt per staat. Tommy klaagt dat er door Republikeinen allerlei regels geïntroduceerd zijn die het proces om jezelf als stemmer te registreren moeilijker maken. Online registreren is ook nog niet aan de orde.

"Tommy is echt de ideale persoon voor dit werk", zegt Elizabeth onderweg naar de lunch in het campusrestaurant. "Hij is energiek, werkt non-stop en is super cute. Er zijn vrouwen die hem helemaal geweldig vinden en daardoor veel voor hem doen. Af en toe moet ik hen eraan herinneren dat hij betaald wordt om hun vriend te zijn."

Categorie: Weblog