Blogpost

US Elections Studiereis: Laatste dagen

Deze middag doen we mee aan phone banking met Sam en Elizabeth van de UDems — de studentenafdeling van de Democratische Partij van Clinton. Phone banking betekent het opbellen van kiezers namens de campagne. In dit geval bellen we potentiële democratische kiezers met de vraag of ze gaan stemmen en zo ja, op welke kandidaat. Vandaag gaat het om kiezers van wie bekend is dat ze tijdens de voorverkiezingen al op de Democratische Partij gestemd hebben. De belangrijkste vraag is nu of ze de lokale kandidaat voor het Huis van Afgevaardigden zullen steunen.

Het zaaltje zit vol met enthousiaste studenten, die druk aan het bellen zijn. "Kunnen we op uw steun rekenen voor Jane bij de komende verkiezingen?", vraagt Sam aan de telefoon. "FAN-tastic! Y'all have a real nice day!". Er wordt zelfs meegedacht over de planning op de verkiezingsdag: “Hoe laat ga je stemmen? Weet je waar het stembureau is? Hoe ga je daarheen? Neem je je vrienden ook mee?”. Als iemand heel enthousiast reageert, vragen ze meteen even of hij of zij misschien vrijwilliger wil zijn voor de campagne.

Het antwoord was dit keer positief, maar dat is lang niet altijd zo. We bellen vandaag alleen maar jonge mensen en soms nemen hun ouders op. Die zijn meestal Republikeins. "You cheating, lying bastards! You Democrats will do anything to get Hillary Clinton elected!", krijgen we te horen tijdens een van onze eigen telefoontjes, "My daughter is certainly not going to be part of that!". "Dit gebeurt wel vaker", zegt Sam. Hij werd vorige week nog een "liberal thug" genoemd tijdens een telefoongesprek. "Useful idiots is de leukste die ik gehoord heb", lacht Elizabeth.

Toevallig is de presidentskandidaat van de Libertarische partij, Gary Johnson, vandaag ook op de campus voor een tv-interview. Hij hoort niet bij de twee grote partijen en heeft dus geen schijn van kans om te winnen. Toch haalt hij in de landelijke peilingen zo'n zes procent van de stemmen. Van de kiezers onder de dertig jaar zegt zelfs 25% op hem te gaan stemmen.

Johnson is tijdens deze campagne vooral bekend geworden door zijn flaters op de nationale tv (hij wist o.a. niet wat Aleppo is) en hij presenteert zich als het redelijke alternatief voor Trump. Deze keer heeft hij zich duidelijk wel voorbereid. De eerste de beste vraag over buitenlands beleid grijpt hij aan om een mini-referaat te geven over de situatie in Syrië. Wij krijgen tijdens de Q&A ook nog een kans om een vraag te stellen: hoe is het libertarische gedachtengoed te rijmen met de succesvolle verzorgingsstaten in Europa? Johnson ontwijkt de vraag vakkundig met een verhaal over de kleine Europese defensiebijdragen aan de NAVO.

 

Buiten worden we aangesproken door Ben: "Ik hoorde je vraag over Europa en ik heb zelf een paar maanden in Zweden gewoond!". Hij is hier afgestudeerd, maar heeft nog geen baan gevonden. "Johnson zegt veel goede dingen, ik denk dat ik op hem ga stemmen.", vertelt hij. Hij is het zat dat de Amerikaanse politici vooral met zichzelf bezig zijn, hij wil meer kansen voor iedereen en hij wil dat de Amerikaanse politieke agenda niet meer bepaald wordt door de grote donoren. Dat Johnson toch wel wat andere standpunten daarover heeft lijkt hem niet te deren, alles beter dan Clinton of Trump.

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to Twitter

JD Blog

Onze campagnehelden

De voorbereidingen van de campagne voor Gemeenteraadsverkiezingen en het referendum over de Sleepwet zijn in volle gang. De afdelingscampagneleiders, het campagneteam en het Landelijk Bestuur zijn ...

Lees meer...

vrijdag 24 november 20:00
De BuitenBubbelBorrel met Bestuur Brongers in Maastricht - Limburg
zaterdag 25 november 10:00
Day of the Middle East - Landelijk
zaterdag 25 november 12:00
Bezoek JuLi’s Bremen aan Groningen - Groningen
maandag 27 november 19:30
Masterclass debat - Amsterdam
maandag 27 november 19:45
Training Manipulatie en Framing - Arnhem-Nijmegen
maandag 27 november 20:00
Motieschrijfavond - Utrecht
dinsdag 28 november 19:30
Politiek Poker - Leiden-Haaglanden
dinsdag 28 november 20:00
Legale wiet - Groningen

» Bekijk volledige kalender

Vul hieronder je emailadres in om een link te krijgen waarmee je je aan kunt melden voor de nieuwsbrieven van de Jonge Democraten en waarmee je je abonnementen kunt wijzigen.

» Bekijk eerdere nieuwsbrieven

Twitter

Jonge Democraten Online

FacebookLinkedInTwitterYouTube

© 2017 Jonge Democraten