Blogpost

US Elections Studiereis: Eerste Ervaringen

Van 13 tot en met 23 oktober zijn vier JD’ers on the campaign trail in de Verenigde Staten om te leren over de Amerikaanse de presidentsverkiezingen. Ze ontmoeten politieke organisaties, journalisten en gewone Amerikanen met de vraag: wat staat er op het spel deze verkiezingen en hoe verloopt zo'n verkiezingscampagne?

“You guys are from Holland and you don’t wear wooden shoes? Damn, you guys are becoming Americanized!” Dat is meteen ons eerste gesprek in de bus vanaf het vliegveld. Amerikanen spreken je onmiddellijk aan als duidelijk is dat je geen local bent en willen alles van je weten. We spreken met een vastgoedondernemer uit Florida. “America is pretty strong right now”, vindt hij. “En dat komt door de president. In Europa zijn er veel problemen, misschien overleven sommige landen het zelfs niet. Gelukkig hebben mensen daar in de VS weinig last van.” Hij kan af en toe zijn oren niet geloven bij wat Trump zegt, maar kan er ook wel om lachen. “Why do people all over the world even care? They're not even American!”

Op een metrostation ontmoeten we de andere kant van de VS. Adolf, een latijns-amerikaanse servicemedewerker, spreekt ons aan. “You guys are from Holland? My family is from Holland!” Zijn familie komt oorspronkelijk uit de Dominicaanse Republiek, maar is geëmigreerd naar Rotterdam. Zijn tak van de familie is de enige die doorgereisd is naar Amerika. In Europa is het beter, denkt hij. Daar heb je veel kansen en goede banen. Zijn nichtje is opgegroeid in Frankrijk en is nu de secretaresse van VN secretaris-generaal Ban Ki Moon. Zelf was hij eerst steward bij een vliegmaatschappij, maar na zijn ontslag werkt hij nu bij de metro. Het zijn lange dagen en zijn opgebouwde pensioen over de afgelopen jaren is hij in een klap kwijt. “Als je hier eenmaal aan de onderkant zit, kom je nooit meer aan de top.” Gaan de verkiezingen voor hem iets veranderen? “No man, it won't change a thing! Mijn beste optie is een paspoort van een ander land zien te bemachtigen."

De eerste volle dag van de reis begint met een bezoek aan de redactie van Politico. Dat is dé online nieuwssite voor politieke insiders in de VS en verschijnt in Washington tegenwoordig zelfs ook op papier. Journalist Daniel Lippman ontvangt ons en geeft ons een rondleiding over de redactievloer. In de kantine, met een prachtig uitzicht over Washington, gaat het natuurlijk over Donald Trump. “Wij media hebben met zijn allen een monster gecreëerd. We hebben hem veel te veel gratis publiciteit gegeven en nu weten we niet meer wat we met hem aan moeten. Gelukkig lijkt het erop dat Hillary gaat winnen.”

Op straat valt op dat de verkiezingen in DC eigenlijk niet zo leven. De baas van ons hostel draagt een “Make America Great Again”-pet en één keer zagen we iemand met een Hillary-button, maar daar blijft het bij. Geen yard signs, geen rallies, niks. Dat is niet zo raar, horen we later van een aantal Nederlandse studenten die in de stad stage lopen. Het is in het district een gelopen race: Clinton wint hier gegarandeerd. Er wonen hier alleen maar bevolkingsgroepen die altijd op een democraat stemmen, waaronder veel Afro-Amerikanen. 

Veel mensen werken in Washington voor de overheid en zijn door Obama benoemd. Die vliegen er straks in januari bijna allemaal uit, zelfs als Clinton wint. De meesten komen dan terecht bij een van de talloze denktanks die Washington rijk is om daar na te gaan denken over beleid. De vrijgekomen plekken worden opgevuld met mensen uit diezelfde denktanks die de nieuwe president beter gezind zijn. Iedereen die iets betekent in de Amerikaanse hoofdstad is nu dus buiten de stad campagne aan het voeren. Hetzij voor een van de presidentskandidaten, hetzij voor zijn eigen baan.

 Behalve Washington DC bezoeken we de komende dagen ook nog Maryland, Virginia en New York. Wordt vervolgd...

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to Twitter

JD Blog

[Vlog] Op het Lymec Congres in Sofia

De Jonge Democraten zijn op het congres van LYMEC (de koepelorganisatie van Europese, liberale politieke jongerenorganisaties) geweest. In deze vlog kun je zien wat ze daar zoal voor elkaar hebben ...

Lees meer...

dinsdag 24 oktober 19:30
Meer over AntiFa - Leiden-Haaglanden
dinsdag 24 oktober 20:00
Nederland in de VN Veiligheidsraad - Amsterdam
dinsdag 24 oktober 20:00
Politieke Wereldkeuken: Colombia - Groningen
woensdag 25 oktober 20:00
D66 & JD: Kandidatendebat - Rotterdam
woensdag 25 oktober 20:00
Verenigingsavond: Lasergamen - Brabant
donderdag 26 oktober 22:00
Debattraining D-loquentia Groningen - Groningen
vrijdag 27 oktober 17:00
Maandelijkse borrel - Leiden-Haaglanden
vrijdag 27 oktober 20:00
BBBBB Amsterdam - BuitenBubbelBorrel met Bestuur Brongers - Landelijk

» Bekijk volledige kalender

Vul hieronder je emailadres in om een link te krijgen waarmee je je aan kunt melden voor de nieuwsbrieven van de Jonge Democraten en waarmee je je abonnementen kunt wijzigen.

» Bekijk eerdere nieuwsbrieven

Jonge Democraten Online

FacebookLinkedInTwitterYouTube

© 2017 Jonge Democraten