Blogpost

Tweede studie blijft toch betaalbaar

Gisteren is het nieuws naar buiten gekomen dat studenten die een tweede studie willen starten, toch niet het instellingscollegegeld hoeven te betalen. Minister Plasterk gaat erop toezien dat hogescholen en universiteiten zich houden aan de toezegging het lagere wettelijk collegegeld te zullen rekenen voor deze ambitieuze studenten. De Jonge Democraten, die zich langs verschillende wegen hebben hardgemaakt voor een betaalbare tweede studie, vinden dit een verstandig besluit.

In de Wet op Hoger Onderwijs & Wetenschap (WHW) lag het voorstel besloten dat studenten die reeds een bachelor of master hadden afgerond, voortaan het instellingscollegegeld zouden gaan betalen. Dit bedrag kan oplopen tot wel tien keer het wettelijk collegegeld.

 

De Jonge Democraten zijn van mening dat dit geen recht doet aan de ambities en inzet van deze studenten, en bovendien niet in lijn is met het streven van dit kabinet naar een sterke kenniseconmie. Al voor de wet behandeld werd in de Tweede Kamer, heeft de JD geuit op de maatregel. Zo schreven JD'ers Fleur de Groot en Gijsbert Werner een opiniestuk in de Volkskrant over dit onderwerp. Zij hadden tevens twijfels bij de effectiviteit van de deze wijziging, omdat deze aanleiding kan geven tot tactisch gedrag bij studenten, zoals het uitstellen van het afronden van de eerste studie totdat ook de tweede voltooid is.

 

Reeds is het wetsvoorstel, inclusief deze maatregel, aangenomen door de Tweede Kamer. De Eerste Kamer had echter meer kritiek op de WHW, juist vanwege de financiering van de tweede studie. De Jonge Democraten zijn samen met andere politieke jongerenorganisaties en studentenorganisaties een lobby gestart richting de Eerste Kamerleden om deze wet niet aan te nemen. Instellingen hebben hierop besloten deze studenten toch het wettelijk collegegeld te laten betalen.

 

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to Twitter

JD Blog

Onze campagnehelden

De voorbereidingen van de campagne voor Gemeenteraadsverkiezingen en het referendum over de Sleepwet zijn in volle gang. De afdelingscampagneleiders, het campagneteam en het Landelijk Bestuur zijn ...

Lees meer...

woensdag 22 november 20:00
Het Bourgondisch Debat - Brabant
woensdag 22 november 20:00
Venezuela - Rotterdam
vrijdag 24 november 18:30
Maandborrel en Algemene Afdelingsvergadering! - Amsterdam
vrijdag 24 november 20:00
De BuitenBubbelBorrel met Bestuur Brongers in Maastricht - Limburg
zaterdag 25 november 10:00
Day of the Middle East - Landelijk
zaterdag 25 november 12:00
Bezoek JuLi’s Bremen aan Groningen - Groningen
maandag 27 november 19:30
Masterclass debat - Amsterdam
maandag 27 november 19:45
Training Manipulatie en Framing - Arnhem-Nijmegen

» Bekijk volledige kalender

Vul hieronder je emailadres in om een link te krijgen waarmee je je aan kunt melden voor de nieuwsbrieven van de Jonge Democraten en waarmee je je abonnementen kunt wijzigen.

» Bekijk eerdere nieuwsbrieven

Twitter

Jonge Democraten Online

FacebookLinkedInTwitterYouTube

© 2017 Jonge Democraten