Blogpost

Tweede studie blijft toch betaalbaar

Gisteren is het nieuws naar buiten gekomen dat studenten die een tweede studie willen starten, toch niet het instellingscollegegeld hoeven te betalen. Minister Plasterk gaat erop toezien dat hogescholen en universiteiten zich houden aan de toezegging het lagere wettelijk collegegeld te zullen rekenen voor deze ambitieuze studenten. De Jonge Democraten, die zich langs verschillende wegen hebben hardgemaakt voor een betaalbare tweede studie, vinden dit een verstandig besluit.

In de Wet op Hoger Onderwijs & Wetenschap (WHW) lag het voorstel besloten dat studenten die reeds een bachelor of master hadden afgerond, voortaan het instellingscollegegeld zouden gaan betalen. Dit bedrag kan oplopen tot wel tien keer het wettelijk collegegeld.

 

De Jonge Democraten zijn van mening dat dit geen recht doet aan de ambities en inzet van deze studenten, en bovendien niet in lijn is met het streven van dit kabinet naar een sterke kenniseconmie. Al voor de wet behandeld werd in de Tweede Kamer, heeft de JD geuit op de maatregel. Zo schreven JD'ers Fleur de Groot en Gijsbert Werner een opiniestuk in de Volkskrant over dit onderwerp. Zij hadden tevens twijfels bij de effectiviteit van de deze wijziging, omdat deze aanleiding kan geven tot tactisch gedrag bij studenten, zoals het uitstellen van het afronden van de eerste studie totdat ook de tweede voltooid is.

 

Reeds is het wetsvoorstel, inclusief deze maatregel, aangenomen door de Tweede Kamer. De Eerste Kamer had echter meer kritiek op de WHW, juist vanwege de financiering van de tweede studie. De Jonge Democraten zijn samen met andere politieke jongerenorganisaties en studentenorganisaties een lobby gestart richting de Eerste Kamerleden om deze wet niet aan te nemen. Instellingen hebben hierop besloten deze studenten toch het wettelijk collegegeld te laten betalen.

 

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to Twitter

JD Blog

Stel je kandidaat!

Stel je kandidaat voor het Landelijk Bestuur! Het is vanaf nu mogelijk om je kandidaat te stellen voor het Landelijk Bestuur. Tijdens het Zomercongres in Rotterdam (16 t/m 18 juni 2017) zullen hier...

Lees meer...

zaterdag 27 mei 20:00
Bestuur Interesse Borrel Sessie (BIBS) - Landelijk
maandag 29 mei 20:00
Wat is er terecht gekomen van de millenniumdoelen? - Utrecht
dinsdag 30 mei 19:30
Nederland als belastingparadijs? - Leiden-Haaglanden
dinsdag 30 mei 20:00
Betaalbaarheid van de zorg - Limburg
dinsdag 30 mei 20:00
Arend Jan Wonink – Groningen International - Groningen
woensdag 31 mei 19:30
Tegenpolen Anne-Fleur en Yernaz Ramautarsing - Rotterdam
woensdag 31 mei 20:00
Team Avond - Brabant
vrijdag 02 juni 18:00
Kokkerellen met de Haagsche Rebellen - Landelijk

» Bekijk volledige kalender

Vul hieronder je emailadres in om een link te krijgen waarmee je je aan kunt melden voor de nieuwsbrieven van de Jonge Democraten en waarmee je je abonnementen kunt wijzigen.

» Bekijk eerdere nieuwsbrieven

Jonge Democraten Online

FacebookLinkedInTwitterYouTube

© 2017 Jonge Democraten