#

Thomas Wielders - Pragmatische idealist

16 Jan 2017

De DEMO ontmoet Thomas op de Grote Markt in Den Haag op een steenworp afstand van de landelijke uitvalsbasis van de Jonge Democraten. Terwijl de regen met bakken uit de hemel valt vragen we de in de september in het bestuur verkozen Thomas naar zijn ervaringen bij de JD, zijn motivatie om het Landelijk Bestuur in te gaan en de ambities die hij komend jaar als Algemeen Secretaris waar wil maken.

“Ik kan me niet meer heel goed herinneren hoe ik bij de JD kwam”, lacht Thomas als hij ernaar gevraagd wordt. “Toen ik 18 werd mocht ik voor het eerst stemmen en toen wilde ik lid worden van een politieke partij. Dat voelt als extra stemrecht, want dan kun je intern ook invloed uitoefenen. De JD kwam er in eerste instantie gratis bij. Nadat ik een paar activiteiten had bezocht ben ik definitief aangehaakt. In zo’n kleine afdeling rol je vervolgens al snel in het bestuur. Ik ben Secretaris Politiek, Penningmeester en uiteindelijk Voorzitter geweest.” Gevraagd naar welke functie hij het leukste vond, hoeft Thomas niet lang na te denken. “Voorzitter, met afstand! Ik vond het aansturen van een team erg leuk en het is zo’n centrale en soms stressvolle functie! Bovendien heb ik er veel van geleerd, zoals netwerken. Je leert veel mensen kennen en dat vond ik er erg leuk aan!”

De keuze voor D66 was gezien Thomas’ achtergrond echter niet echt vanzelfsprekend. “Ik kom uit een echt GroenLinks-gezin, maar ik vond ze vooral economisch gezien eigenlijk een beetje te naïef. Toen ik me meer ging inlezen, ben ik toch iets meer naar rechts opgeschoven. Bovendien sprak het pro-Europageluid van D66 me erg aan. Toen waren dit voor mij ook de meest belangrijke onderwerpen, maar tegenwoordig vind ik vooral integratie en diversiteit erg belangrijk. Bovendien,” vervolgt Thomas stellig, “vind eigenlijk dat we het ‘Kroonjuweel 2.0’ van een Federaal Europa een beetje moeten loslaten. Als je realistisch bent, weet je dat het er niet gaat komen. Dan moet je er ook niet teveel op inzetten.”

“Ik denk dat ik tegenwoordig iets idealistischer ben” vervolgt Thomas glimlachend. “Ik vind tolerantie en diversiteit erg belangrijk en heb veel belangstelling voor buitenlandbeleid. Ik ben niet echt een interventionist op dat vlak, je moet niet blind bommen op alles gooien.” Dit idealisme werd mede gevoed door reizen door Turkije en Iran. “Je komt er daar achter dat zij ‘ook gewoon maar mensen’ zijn. Dan moet je ze ook als mensen behandelen. In de politiek zijn er misschien te veel ego’s met geldingsdrang die zichzelf met harde woorden willen tonen en daarom die landen willen aanpakken. Maar het is echt geen zwart gat met allemaal drama en ellende daar. Veel mensen die daar wonen zijn helemaal niet met die geopolitiek bezig en zijn gewoon beschaafd en ontwikkeld. Ze rijden echt niet met paard en wagen, zoals wij soms denken. Ze maken zich druk om dezelfde dingen als jij en ik. Ik zou willen dat meer mensen dat zien,” besluit Thomas resoluut.

Toch ziet Thomas hier ook het positieve in van de grote profileringsdrang van veel politici (in spé). “Het kan ook betekenen dat mensen hard voor hun idealen gaan. Zelf heb ik deze geldingsdrang tegenwoordig overigens wat minder. Natuurlijk is het leuk om je stempel te drukken op de wereld, maar dat kan ook op kleiner vlak.” Naar aanleiding van de opmerking dat Thomas -zoals het een D66’er betaamt- een echte pragmaticus is, antwoordt hij lachend: ”Ik denk dat mijn geest wat dat betreft nog in ontwikkeling is, ik schommel nog tussen pragmaticus en idealist in. Ik merk dat de laatste op dit moment wel aan de winnende hand is. Ik heb namelijk vooral grote bewondering voor mensen die hard ergens voor gaan en het nog bereiken ook!”

Na deze zijsprong naar de geopolitiek en groots idealisme, gaat het gesprek weer terug naar de relatief kleine organisatie die we als JD toch zijn. Ik vraag Thomas waarom de JD hem juist meer aantrok dan D66, via waar hij binnenkwam. “Ik denk dat je in je studententijd toch een clubje zoekt om bij te horen. Dit was gewoon ‘mijn clubje’. In eerste instantie kwam ik puur voor de activiteiten, vervolgens trokken de discussies me en uiteindelijk bleef ik voor de sociale contacten. Zoals het altijd gaat,” zegt hij glimlachend. “Het besturen vond ik ook wel echt leuk. Ik heb namelijk graag iets te doen. Bovendien is de JD echt zó belangrijk voor je persoonlijke ontwikkeling, dat maakt dit het allemaal waard!”

Thomas hoopt komend jaar ook van zijn LB-functie veel te leren. Maar wat zijn eigenlijk zijn speerpunten? “Ik vind het nog moeilijk te zeggen, want ik ben nog veel aan het leren! ICT en communicatie zijn belangrijke punten. Ik hoop uiteraard ook wat meer idealisme in de vereniging te brengen” glimlacht hij. “De hele JD bestaat ook gewoon uit idealisten! We moeten niet teveel vertellen wát we doen, maar waarom we het doen. We willen allemaal de wereld verbeteren en dat moeten we ook uitdragen.”

Thomas zal dit proberen vanuit de functie vanuit Algemeen Secretaris. Wat dreef hem om deze functie uit te oefenen, ondanks dat hij geen ervaring had in deze functie op afdelingsniveau? “Die vraag stellen wel meer mensen,” lacht hij. “Ik ben er eigenlijk gewoon ingerold toen iemand nodig bleek te zijn. Bovendien ben ik fractiesecretaris bij D66 Sittard, dan typ je ook wel veel! En de AS is gewoon belangrijk. Probeer bijvoorbeeld eens een congres te organiseren zonder AS. Ik denk dat dat wel lastig wordt. Ik vind het leuk om zo’n centrale functie te hebben.” Spijt van zijn kandidaatstelling heeft Thomas dan ook nog steeds nog niet. “Het is een leuk team en ik vind het superleuk om alle afdelingen te bezoeken. Bij veel ben ik ook al geweest. Je komt op plekken waar je normaal niet komt en je leert veel leuke mensen kennen.” Staat, dit gezegd hebbende, er dan nog een plek op zijn verlanglijstje? “Het Torentje zou echt heel leuk zijn, maar ik denk dat dat wel lastig wordt,” besluit hij lachend.

Op dit moment staat de studie even op een laag pitje. “Ik heb net mijn Bachelor European Studies afgerond, de Master volgt na mijn JD-tijd wel. Ik wil me daar nu vol op focussen.” Blijft er dan ook nog vrije tijd over voor hobby’s? “Het is net hoe je ‘vrije tijd’ definieert. De JD is gewoon een grote hobby geworden. Ik vind dit gewoon heel leuk om te doen,” vervolgt hij glimlachend. “Ik heb wel veel dingen gedaan als kind, maar vaak gingen die dingen me wel snel vervelen. De JD verveelt me na al die jaren nog steeds niet en ik denk dat ik als AS wel genoeg verschillende dingen te doen heb om die verveling tegen te gaan.”

Komend jaar mag Thomas zichzelf dus volop inzetten voor zijn uit de hand gelopen hobby. Wanneer zal hij tevreden terug kunnen kijken op zijn bestuursjaar? “Het klinkt simplistisch, maar ik ben tevreden als andere mensen tevreden zijn. Als AS merk je het vooral als je dingen fout doet. Ik zou het leuk vinden als de website afkomt en dat ga ik ook proberen.” En wat wil Thomas als team bereiken? “Ik hoop vooral dat de sfeer in het team zo blijft zoals die nu is, en ik weet dat we ons daar allemaal voor inzetten.”