#

Terugblik op LYMEC Congres Tallinn

21 Nov 2016

Op donderdagavond 10 novermber begaven Lars en Laura zich als eerste JD-delegatieleden naar de witgesneeuwde straten van Tallinn. Helaas was er niet genoeg plaats voor Rutger en Christiaan om aan te sluiten bij de seminar die vrijdag overdag plaatsvond. 'Living on the Internet', het actuele thema van het congres, past goed bij Estland en haar vooruitstrevende beleid met betrekking tot digitalisering en IT. In Estland kan iedereen ter wereld het zogenoemde e-Residency aanvragen: digitaal burgerschap met de mogelijkheid om een online bedrijf op te zetten. In het kader van de bredere E-governance revolutie zette deze actie de kleine Baltische staat groots in de kijker van internationale gemeenschap. Ook de seminar die een dag later zou plaatsvinden had betrekking tot technologie, digitalisatie en cyber warfare.

Vrijdag begon het congres echt voor alle vier de delegatieleden, toen ook Christiaan en Rutger op het vliegtuig waren gestapt. Omstreeks vier uur 's middags was de delegatie compleet. Ook JD-veteraan Friso Bonga liep rond in het (relatief luxe) Nordic Forum Hotel. Aangezien hij de JD niet meer mocht vertegenwoordigen had bij besloten zich te melden als individueel delegatielid. Na het nuttigen van een licht alcoholische versnapering werd het congres officieel geopend. Dit congres was extra speciaal omdat naast de inhoudelijke behandeling van verschillende resoluties ook het 40-jarig jubileum gevierd werd. Naast wat formaliteiten zoals het aanstellen van de congresleiding werd de bestuursverantwoording afgehandeld. Hierna was er de perfecte mogelijkheid om andere Europese liberalen te leren kennen tijdens het heerlijke buffet dat geserveerd werd in het hotel. Toen iedereen langzaam maar zeker uitgebuikt was werden de winterjassen en handschoenen van de kamers gehaald om de Estse koude winternacht te trotseren: het nachtleven in Tallinn riep. De licht pornografische beelden die werden getoond in de eerste bar waar we ons bevonden schokte sommige van onze delegatieleden. De lokale bevolking leek hier echter totaal niet door onder de indruk. Vervolgens stond een nachtclub op het programma, waarvoor de organisatie gratis kaartjes had geregeld. Het stereotypische goedkope nachtleven waar men Oost-Europa soms mee associeert werd helaas ontkracht. Later werd ons ook vaak ingewreven dat we ons NIET in Oost, maar Noord-Europa bevonden. Deze aanname is blijkbaar een welbekend pijnpunt voor de Estse bevolking. Gelukkig kregen wij dit te horen voordat we de club binnengingen, waar het tot in de laatste uurtjes hard los ging.

Slechts enkele uurtjes later zat Laura, de delegatieleider, als eerste weer in de congreszaal. In de groepsapp werd nog even benadrukt dat iedereen toch echt op tijd aanwezig moest zijn. Snel haastten de overige delegatieleden zich naar de ontbijtzaal. Met een licht ontbijt en een kop koffie achter de kiezen begaf men zich vervolgens weer fris en fruitig de congreszaal in. Nu kon het echte politieke werk beginnen. De agenda zag er als volgt uit: eerst zouden potentiële nieuwe leden van de liberale koepelorganisatie zichzelf presenteren, waarna het congres haar oordeel over hun lidmaatschapsaanvraag zou vellen. Vervolgens zouden de resoluties worden behandeld, waarvan de eerste een JD-resolutie betrof: 'Towards European Military Cooperation'. De volgorde van het behandelen van de resoluties was de dag ervoor al besloten. Hiervoor werd nieuwe e-voting technologie uit de kast gehaald. Op een congres over E-governance moest de technologie natuurlijk wel up-to-date zijn. Een nadeel van het digitaal stemmen was dat je niet kon zien waar andere partijen op stemden. Na een stemronde kreeg de zaal alleen het percentage stemmen voor/tegen/onthouding te zien.

Er waren vier nieuwe aanmeldingen: één partij uit Noord-Ierland, één partij uit Oekraïne, één partij uit Kosovo en één partij uit Slovenië. De Oekraïners hadden zelfs een tolk meegenomen om hun woordvoerder de vragen te kunnen laten beantwoorden. Na beschaafde discussierondes werden alle aanvragen gehonoreerd. LYMEC was weer vier nieuwe leden rijker. Voor de lunch kwam de Estse minister president Taavi Rõivas nog langs om het congres toe te spreken. Hij benadrukte dat jongeren binnen de liberale familie de toekomst van Europa waren. Vervolgens werd de lunch aangekondigd. Dit was het moment voor politiek overleg. Amendementen op de JD resoluties moesten besproken worden, en nieuwe samenwerkingsverbanden werden gesmeed. Delegatiechef Laura ging met onze broeders uit de Benelux om tafel om een regionaal samenwerkingsverband op te zetten. Rutger schoof aan bij de leden van Svensk Ungdom - de Finse jongerenorganisatie van de Swedish People's Party - om de amendementen op onze gedeelde resolutie door te spreken.

Na de lunch begon de behandeling van de resoluties. Alhoewel de JOVD haar uiterste best deed om onze resolutie te ondermijnen, werd deze uiteindelijk met behulp van Friso en Rutger door het congres heen geloodst. De Europese liberalen steunen nu de formatie van een Europees leger. In z'n algemeenheid viel er nogal wat aan te merken op de congresleiding. Er werd van begin af aan een spoedprocedure ingesteld. Wanneer onderwerpen gevoelig lagen kon de spoedprocedure worden verruimd middels een motie van orde. De rest van de middag werden nog vele andere resoluties behandeld. Toen het congres ten slotte gesloten werd had iedereen een uurtje de tijd om zich om te kleden. De dames in jurk, de heren in smoking, gezamenlijk met de taxi naar het industrieterrein in de buurt waar een oude fabriek was ingericht als restaurant. In Restauran Viktoria, zoals deze gelegenheid heette, werd ons wederom een heerlijk buffet aangeboden. Onder het genot van een wijntje stelde de oud-voorzitters van de afgelopen twee decennia zich voor aan de zaal. Zoals we nu te maken hebben met de Euro-crisis en jeugdwerkeloosheid was men vroeger vooral bezig met het integreren van onze oosterburen. Ook wilde verhalen over sex, drugs en drank kwamen ter sprake. Daarna werden de tafels afgeruimd, de speakers aangesloten en de DJ geïnstalleerd. Het feest kon beginnen. Christiaan en Laura waren lafaards en gingen eerder naar huis. 'Iets met buikpijn en een vroege vlucht'. Gelukkig hielden Rutger en Lars de eer van de JD hoog. Het duurde voort tot in de vroege ochtenduurtjes. Hier scheidden wel de wegen van de delegatie. Na een emotioneel afscheid ging iedereen zijn eigen weg. Wat een geweldig congres. Namens de delegatie bedanken wij de Estse organisatoren en alle andere aanwezigen voor een leerzaam en interessant weekend.

Door Christiaan Wever en Rutger Broer

Categorie: Weblog