#

Studiereis Israël en Westelijke Jordaanoever!

06 Okt 2013

In de laatste week van Februari zal een delegatie van 13 Jonge Democraten afreizen naar Israël en de Westelijke Jordaanoever. Vanaf vandaag zijn de inschrijvingen geopend.

 

Jeruzalem



Deze pagina dient als informatiebron voor geïnteresseerden aan deelname aan de studiereis die de Jonge Democraten in februari 2014 organiseren. Voor vragen die niet in dit document naar voren komen kun je contact opnemen met de organisatoren: Dirkjan Tijs via dirkjan.tijs@jongedemocraten.nl of Ivanka Bloom via ivanka.bloom@jongedemocraten.nl.

De inschrijvingen zijn inmiddels gesloten.

Thema van de reis

De reis zal in het thema van het Israëlisch-Palestijns conflict staan. Juist nu is het relevant en interessant om onze aandacht te richten op dit gebied. In november 2012 stemde de VN voor verhoging van de status van de Palestijnse gebieden, en sinds enige tijd praten beide partijen - onder leiding van de Verenigde Staten - weer met elkaar. Gloort er weer hoop in het Israëlische- Palestijnse vredesproces? Aan beide kanten gaan we in gesprek met zowel gematigde, oplossingsgerichte partijen als meer polariserende actoren. Als politieke jongerenorganisatie kunnen we deuren openen die normaal gesloten blijven, en daarom een unieke inkijk geven in het conflict.

Datum en reisduur

De reis vindt plaats in de laatste week van februari, en zal 8 dagen duren, waaronder twee reisdagen. Je brengt dus 6 volle dagen in de regio door. Afhankelijk van de beschikbare vluchten wordt van deelnemers gevraagd van vrijdagmiddag 21 februari tot en met zondagnacht 2 maart beschikbaar te zijn. Indien je langer in het gebied wilt blijven is dat mogelijk, maar dan ben je zelf verantwoordelijk voor het boeken van je vlucht (zie 'deelnamekosten').

Programma

Aangezien we het maximale uit de beschikbare dagen willen halen, zal de reis een vol programma kennen. Reken erop dat je van 's ochtends vroeg tot (aan het begin van) iedere avond op pad bent. Het programma zal een afwisseling zijn tussen actoren aan beide kanten van het conflict. Op dit moment kunnen we je nog geen definitief programma bieden, maar we lichten wel graag alvast een tipje van de sluier op over enkele plaatsen die we in ieder geval zullen bezoeken (er staat nog een hoop meer op de planning). Medio december zal het definitieve programma worden gepresenteerd.

  • Jeruzalem: Als hoofdstad van Israël, belangrijke stad voor de drie grote monotheistische religies op aarde en betwist gebied in het Israëlisch-Palestijns conflict kan Jeruzalem niet in onze reis ontbreken. Oost-Jeruzalem zal voor een groot gedeelte van de reis onze uitvalsbasis zijn.

  • Sderot: Deze stad ligt vlak bij de Israëlische grens met Gaza. Er is geen plaats in Israël waar de impact van raketaanvallen en de angst waarmee Israëlische burgers geconfronteerd worden beter gevoeld kan worden dan in Sderot. Het is minder dan een jaar geleden dat Sderot - in oktober 2012 - opnieuw hard werd geconfronteerd met de realiteit van het conflict.

  • Ramallah: Ramallah is – ondanks haar kleine inwonertal - de belangrijkste stad van de Westelijke Jordaanoever. Hier zetelt de PLO en het Parlement van de Palestijnse Autoriteit. Daarnaast zijn er veel delegaties van buitenlandse vertegenwoordigingen en NGO's in de stad gevestigd.

  • Hebron: Geen stad op de Westelijke Jordaanoever laat je de gevolgen van de bezetting beter voelen dan Hebron. De stad huisvest zo'n 160.000 Palestijnen en circa 750 Joodse kolonisten, en om bijde groepen uit elkaar te houden is de stad gesegregeerd. Een goede inkijk in de situatie in Hebron geeft de documentaire De Kolonisten van Hebron (VPRO Tegenlicht). In Hebron zullen we rondgeleid worden door Yehuda Shaul, oprichter van Breaking the Silence (bekijk interview met Shaul op de Franse televisie). 

Actieve deelname

Van deelnemers wordt een actieve deelname vereist, niet alleen tijdens de reis maar ook in de aanloop en na afloop. Zo zullen er vooraf twee bijeenkomsten worden georganiseerd, waar zowel praktische zaken als inhoudelijke achtergrond over de regio en het conflict aan bod komt. Daarnaast zal zowel voor als na de reis een activiteit worden georganiseerd die voor alle Jonge Democraten toegankelijk is. Aan deelnemers zal gevraagd worden voor één van deze voorbereidende bijeenkomsten een inhoudelijke presentatie over een nader te bepalen deelaspect voor te bereiden. Daarnaast wordt van deelnemers gewacht hun ervaringen terug te koppelen. Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door middel van een demo-artikel, afdelingsactiviteit, foto-reportage, politieke motie, amendement, video- documentaire of (wanneer WiFi dat toelaat) liveblog. Wanneer aan de voorwaarde van terugkoppeling is voldaan zal 100 euro van de deelnemersbijdrage worden teruggestort op je rekening.

Veiligheid

Het Midden-Oosten is geen stabiele regio, en zal dat voorlopig ook niet worden. Deze reis vertrouwt op de eigen verantwoordelijkheid van deelnemers waar kan, maar zal altijd de veiligheid van de deelnemers als prioriteit nemen. Dat betekent dat deelnemers worden aangespoort om een reisverzekering af te sluiten.

  • Eigen verantwoordelijkheid waar kan: deelname aan de reis vindt plaats op eigen risico. Dit betekent ook dat als de reis vanwege veiligheidsredenen geannuleerd moet worden, dat de kosten hiervan deels op de deelnemers terecht kunnen komen (mits het geleden verlies meer dan de LB-bijdrage van 100 euro bedraagd). Hierbij is het reisadvies van het Ministerie van BuZa leidend. Tijdens een interne voorbereidingsavond zal tevens extra aandacht aan veiligheid besteed worden.

  • Veiligheid als prioriteit: Duidelijke risicovolle gebieden (i.e. Gazastrook, vrijdagmiddagprotesten op de Westelijke Jordaanoever) zullen vermeden worden, en er zijn aanpassingen in het programma op basis van de lokale veiligheidssituatie mogelijk. Daarnaast maken we gebruik van een ervaren lokale gids/chauffeur, in het bezit van lokale kennis omtrent veiligheid. Dit bedrijf heeft eerder het vervoer voor reizen op de Westelijke Jordaanoever van verschillende Nederlandse delegaties verzorgd, waaronder reizen van Defence for Children en een reis van de SP-fractie.

Deelnamekosten

Deelnemers betalen 620 euro voor deelname aan deze reis, maar wanneer aan de voorwaarden van terugkoppeling (zie 'actieve betrokkenheid') is voldaan zal na afloop door de JD 100 euro terug op je rekening worden gestort. Netto betaal je uiteindelijk dus 520 euro. Inbegrepen zijn de vlucht, alle overnachtingen, alle excursies en het vervoer ter plaatse. Lunch en diner zijn dus niet bij de prijs inbegrepen, en ontbijt afhankelijk van de overnachtingslocatie. De deelnamekosten zullen in twee termijnen worden geïnd:

  • Een aanbetaling van 300 euro zal uiterlijk 12 november 2013 in ons bezit moeten zijn.

  • Een restbetaling van 320 euro zal uiterlijk 25 januari 2014 in ons bezit moeten zijn.

  • Na het voldoen aan de criteria van terugkoppeling zal 100 euro worden teruggestort op jouw rekening.

Mocht je langer in de regio willen blijven, dan is dat mogelijk. In dat geval ben je zelf volledig verantwoordelijk voor het boeken van vliegtickets voor zowel de heen- als terugreis. Bij de restbetaling in januari zul je in dat geval een korting krijgen die gelijk is aan het uiteindelijke bedrag dat wij aan vliegtickets hebben uitgegeven.

Aanmelden

De inschrijvingen zijn gesloten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Categorie: Mededelingen