#

Stel je kandidaat voor het Landelijk Bestuur 2017/2018!

14 Feb 2017

Het is vanaf nu mogelijk om je kandidaat te stellen voor het Landelijk Bestuur. Tijdens het Zomercongres in Rotterdam (16 t/m 18 juni 2017) zullen hiervoor verkiezingen plaatsvinden.

Hieronder lees je alles over de functies  en over de procedure om je kandidaat te stellen voor het Landelijk Bestuur. Lees deze tekst goed door, want alle informatie die je nodig hebt, staat hier in. Indien je na het doorlezen van deze tekst nog vragen hebt, kun je contact opnemen met de Oriëntatiecommissie (zoekkant@jd.nl) of met de huidige leden van het LB.

Gezocht: Landelijk Bestuursleden!
Met ingang van bestuursjaar 2017/2018 kennen de Jonge Democraten 6 fulltime bestuursleden. Dit bestaat uit het kernbestuur (voorzitter, secretaris en penningmeester) en drie bestuursleden met meer specifieke portefeuilles: Organisatie & Scholing, Politiek & Internationaal en Pers & Promotie.

Je kandideert je voor een termijn van één jaar. Een bestuursjaar loopt van september tot september.
In de zomer (tussen het Zomer- en Septembercongres) kennen we een overdrachtsperiode.

Bij het bepalen van de nieuwe functieverdeling is ervoor gekozen de basistaken te verdelen tussen de zes Landelijke Bestuursleden. Een Landelijk Bestuurder zal naast de basistaken ook extra projecten en taken oppakken. Deze verdeling kan gemaakt worden wanneer het bestuur verkozen is bij bijvoorbeeld een eerste bestuursweekend. Hier is voor gekozen omdat dan ingespeeld kan worden op persoonlijke interesses en kwaliteiten.

Bekijk hier de functieprofielen 

Interesse?
Heb je na het lezen van de functieprofielen interesse in een functie in het Landelijk Bestuur? Helemaal mooi! Je kunt je aanmelden door het kandidaatstellingsformulier in te vullen en te sturen naar kandidaatstelling@jd.nl. Stuur een motivatiebrief, je CV en een profielfoto mee. In de motivatiebrief kan de kandidaat uitleggen waarom hij graag LB'er wordt, welke plannen hij voor het bestuursjaar heeft, en waarom hij geschikt is als bestuurslid. Hierbij is het handig om te verwijzen naar concrete ervaringen die in andere functies zijn opgedaan (bijvoorbeeld in een afdelingsbestuur, bij een andere vereniging, tijdens studie, vakantiewerk, bijbaantje etc.). Vanzelfsprekend wordt de kandidaatstellingsmail vertrouwelijk behandeld.

De deadline voor kandidaatstelling is 3 juni 2017. 

Gesprek met de oriëntatiecommissie
Alle kandidaten voor het bestuur hebben een gesprek met twee leden van de Advieskant voor de oriëntatiecommissie. Deze gesprekken duren ongeveer 45 minuten per kandidaat en zullen plaatsvinden op het Landelijk Bureau (Haagse Bluf 63, Den Haag). Het gesprek met de Advieskant heeft een open en informatief karakter. De kandidaat heeft de mogelijkheid om meer inzicht te verwerven in hetgeen een bestuurslidmaatschap inhoudt en wat hiervan te verwachten. De twee leden van de Advieskant zullen een zestal onderwerpen in ieder gesprek verwerken, namelijk ervaring (studie, werk, binnen en buiten de JD), motivatie, beeld van het bestuursjaar, beeld van de functie, inhoudelijke plannen en praktische zaken (voldoende tijd, flexibiliteit). De Advieskant probeert op deze manier een zo reëel mogelijk beeld van de kandidaat te krijgen, maar het gesprek is ook nuttig voor de kandidaat omdat hij hierdoor nog extra voorbereid wordt op zijn mogelijke bestuursjaar. Het gesprek met de Advieskant geeft de kandidaat daarom ook nog de gelegenheid nog eens extra na te denken over de vraag waarom de kandidaat graag het Landelijk Bestuur in wenst te gaan. Een gesprek kan de kandidaat waardevolle inzichten geven in mogelijke situaties die hij in het Landelijk Bestuur kan tegenkomen, en hoe hij daar het beste mee om zou kunnen gaan.
Ter voorbereiding op het gesprek met de Advieskant raden we je aan om in gesprek te gaan met huidige en/of vorige Landelijk Bestuursleden zodat je aan beeld kunt vormen van de functie waarvoor je je wilt kandideren. 

Tip de Orco
Net als voorgaande jaren is Tip de Orco geopend. Hier kun je  anoniem JD'ers tippen waarvan je denkt dat zij geschikt zijn voor een functie in het Landelijk Bestuur (je kunt natuurlijk ook jezelf tippen!). Een lid van de Zoekkant van de Orco neemt vervolgens contact op om de mogelijkheden te bespreken. 

Vragen?
Wanneer je nog specifieke vragen hebt over de verschillende functies kun je een mail sturen naar de Oriëntatiecommissie via orco@jd.nl

Voor vragen en/of opmerkingen rondom de procedure kun je contact opnemen met secretaris Thomas Wielders door te mailen naar secretaris@jd.nl

We hopen je met bovenstaande informatie een goed beeld te hebben gegeven van wat een jaar in het Landelijk Bestuur inhoudt en zien je kandidaatstelling graag tegemoet! Een jaar in het LB wil je niet missen! 

Categorie: Mededelingen