Blogpost

Staan we morgen ook nog voor de vrijheid?

Europa was de afgelopen week in shock. Na de vreselijke gebeurtenissen in Frankrijk is Parijs het toneel geweest van wereldwijde, collectieve rouw. Drie geradicaliseerde moslims konden het niet langer verdagen dat tekenaars van het tijdschrift Charlie Hebdo hun profeet op de hak namen en besloten humor te bestrijden met ordinair en nietsontziend geweld. Die aanslag op een van de meest fundamentele waarden van onze samenleving is in heel Europa en daarbuiten beantwoord met ongeloof, woede, verdriet en verontwaardiging. Dat is terecht: de vrijheid om te zeggen wat je denkt en vindt is van onschatbare waarde en moet ten alle tijde verdedigd worden.

Opmerkelijke samenstelling

De stoet van wereldleiders die zondag in Parijs acte de présence gaven is echter van een opmerkelijke samenstelling. Ze liepen mee in een ‘mars voor de Republiek’, waarmee ze niet alleen hun afschuw van de aanslagen uitspraken en steun aan de Fransen betuigden, maar zich ook nadrukkelijk als voorvechters van de vrijheid van meningsuiting positioneerden. Een nadere blik op de gastenlijst toont hoe een mars voor de vrijheid ook heel hypocriet kan zijn. Zo is minister Ahmet Davutoglu aanwezig namens Turkije, het land met de meeste journalisten in de gevangenis per hoofd van de bevolking ter wereld. Turkije wordt daarin op de voet gevolgd door Bahrein, in Parijs vertegenwoordigd door Sheikh Khaled ben Ahmed Al Khalifa. Ze bezetten respectievelijk plaats 154  en 165 op de jaarlijkse Press Freedom Index van Reporters Without Borders. Namens Rusland (plaats 148 op die ranglijst) is minister Lavrov aanwezig. De Israelische premier Netanyahu (plaats 112) loopt mee, terwijl journalisten in de bezette Palestijnse gebieden regelmatig worden opgepakt en vastgehouden zonder proces. Maar ook David Cameron van Groot-Brittannië, waar The Guardian te maken heeft gehad met intimidatie in verband met hun berichtgeving over Edward Snowden, is aanwezig. Evenals de procureur-generaal van de Verenigde Staten, waar een verslaggever van de Washington Post is opgepakt toen hij verslag deed van de rellen in Ferguson.

En ook wij hebben boter op ons hoofd. In 2008 werd cartoonist Gregorius Nekschot, die zich in zijn tekeningen kritisch uitliet over onder andere de Islam, gearresteerd en een nacht vastgehouden. En waar is Mark Rutte als Saoedi-Arabië wekelijks een serie van vijftig zweepslagen uitdeelt aan de in totaal tot duizend zweepslagen en tien jaar cel veroordeelde blogger Raif Badawi? Op ‘Free Saudi Liberals’, het online forum dat Badawi oprichtte, pleit hij voor vrijheid van religie en uit hij kritiek op de leiders van zijn land. Ook keert hij zich in zijn blogs tegen religieus extremisme en terrorisme – een boodschap waar de wereldleiders in Parijs het van harte mee eens zeggen te zijn. Het lijkt er echter op dat de Nederlandse overheid de 2,2 miljard euro die ze jaarlijks aan handel met het land verdient belangrijker acht dan de mensenrechten van Saoedische journalisten.

Onvoorwaardelijk verdedigen

Juist wanneer de vrijheid van meningsuiting gebruikt wordt om een opvatting die schuurt, niet gangbaar is of door velen niet gedeeld wordt te uiten, is het van enorm belang hem te verdedigen. Het is van onschatbare waarde voor een democratie dat macht geconfronteerd wordt met tegengas, humor en spot. Die macht moet het recht dat te doen daarom onvoorwaardelijk verdedigen. De manier waarop hoogwaardigheidsbekleders die het zelf niet altijd even nauw nemen met die vrijheid zich dit weekend gedragen hebben, is een belediging van waar onze vrije samenleving om draait.

Laat de gebeurtenissen in Parijs en het debat dat is losgekomen dan ook een reden zijn ons ook in de toekomst hard te blijven maken voor vrijheid van meningsuiting en persvrijheid, waar ook ter wereld. Natuurlijk is het geweldig dat de hele wereld zich achter Frankrijk schaart en zich uitspreekt tegen terrorisme. Zolang in veel van de vertegenwoordigde landen echter niets gebeurt aan persvrijheid en andere mensenrechten, hebben we zondag een heel hypocriete Vrijheidsmars gezien, waarbij veel wereldleiders mooi weer spelen terwijl de echte voorvechters van het vrije woord in hun thuisland ernstig worden tegengewerkt of zelfs gevangen zitten.

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to Twitter

JD Blog

Congresvoorzitters en Stem- en Notulencommissieleden gezocht!

Voor het congres van 17 juni zoeken we weer 9 SNC-helden en 4 Congresvoorzitters! Lijkt het je leuk om in de Stem-en Notulencommissie te zitten? Stuur me dan even een mailtje op secretaris@jd.nl! E...

Lees meer...

dinsdag 25 april 19:30
Van Onderwijs Naar Arbeidsmarkt - Leiden-Haaglanden
dinsdag 25 april 20:00
Discussieavond: Woningmarkt - Amsterdam
dinsdag 25 april 20:00
De rol van Schotland in Europa: Brexit en onafhankelijkheid - Groningen
dinsdag 25 april 20:00
Discriminatie op de arbeidsmarkt - Limburg
woensdag 26 april 19:30
JD Rotterdam & Dwars Rijnmond-Rotterdam - Rotterdam
woensdag 26 april 20:00
Team Avond & korte AAV - Brabant
vrijdag 28 april 18:00
Kokkerellen met de Haagse Rebellen - In Enschede! - Overijssel
zaterdag 29 april 13:00
Landelijk Debattoernooi - Landelijk

» Bekijk volledige kalender

Vul hieronder je emailadres in om een link te krijgen waarmee je je aan kunt melden voor de nieuwsbrieven van de Jonge Democraten en waarmee je je abonnementen kunt wijzigen.

» Bekijk eerdere nieuwsbrieven

Jonge Democraten Online

FacebookLinkedInTwitterYouTube

© 2017 Jonge Democraten