Blogpost

Spierballenvertoon lost migratievraagstuk niet op

Teeven sloeg afgelopen week alarm: we moeten zo snel mogelijk de migratiestroom naar Nederland verminderen, zo stelt hij. Hij wil dat gaan doen door nieuwe opsporingsonderzoeken naar mensensmokkel aan de grens, en door te investeren in uitbreiding van toezicht. De PVV en CDA willen, conservatief als ze zijn, een stap verder gaan en terug in de tijd door grenscontroles in te voeren. In het programma Een op Een kon Teeven zijn plannen om de toestroom te verminderen uit de doeken doen. Groen en geel ergerden wij ons als Jonge Democraten aan het gebrek aan aandacht voor het grotere plaatje van het asielprobleem. Teeven deed ten onrechte alsof migratie iets incidenteels in plaats van iets structureels is. Daarmee doet hij net alsof wij als Nederland eenzijdig dit probleem kunnen oplossen.

In Teeven zijn verhaal mist de rol van Europa compleet. ‘We moeten zorgen dat elk land zijn verplichtingen nakomt’, zegt hij. Met andere woorden: laat andere lidstaten ze maar opvangen, wij zetten wel een hek om Nederland. Ondertussen roepen zuidelijke lidstaten wanhopig om een eerlijker verdeling van migranten over de lidstaten.  

Teevens houding typeert het huidige beleid van wijzen naar elkaar in plaats van samen de schouders eronder zetten. Versterking van grensbewaking weerhoudt migranten er niet van om te komen, maar verplaatst het probleem slechts naar andere –gevaarlijkere- routes zoals over zee. Het huidige beleid, waar de Dublin-verordening een onderdeel van is, houdt een daadwerkelijk gemeenschappelijk en solidair asielbeleid tegen. Het feit dat de behandeling van een asielaanvraag moet geschieden in het land van aankomst leidt tot verzet van ontvangstlanden die dusdanig grote stromen migranten niet aankunnen. Onlangs dreigde Italië met het doorsturen van asielzoekers naar andere landen in Europa zolang er geen hulp wordt geboden bij de opvang.

Het is tijd dat politici toegeven dat de huidige Europese aanpak van meer bewaking en repressie niet langer houdbaar is. De eerste stap hierin zou moeten zijn de erkenning van het feit dat nationaal beleid alleen niet werkt. Juist ten aanzien van het asielbeleid moet er een gezamenlijke aanpak komen in Europa.

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to Twitter

JD Blog

Congresvoorzitters en Stem- en Notulencommissieleden gezocht!

Voor het congres van 17 juni zoeken we weer 9 SNC-helden en 4 Congresvoorzitters! Lijkt het je leuk om in de Stem-en Notulencommissie te zitten? Stuur me dan even een mailtje op secretaris@jd.nl! E...

Lees meer...

maandag 01 mei 19:45
Een avond over de Franse verkiezingen: Wie komt er aan de macht? - Arnhem-Nijmegen
maandag 01 mei 20:00
Motieschrijfavond en wethouder Everhardt - Utrecht
dinsdag 02 mei 20:00
[WAGENINGEN] Politiek Weerwolven - Utrecht
dinsdag 02 mei 20:00
Introborrel - Groningen
dinsdag 02 mei 20:00
Debatavond - Amsterdam
woensdag 03 mei 19:00
Bestuursinteresseborrel - Rotterdam
woensdag 03 mei 19:30
Politieke Algemene Afdelingsvergadering - Leiden-Haaglanden
woensdag 03 mei 20:00
Nieuweledenavond - Brabant

» Bekijk volledige kalender

Vul hieronder je emailadres in om een link te krijgen waarmee je je aan kunt melden voor de nieuwsbrieven van de Jonge Democraten en waarmee je je abonnementen kunt wijzigen.

» Bekijk eerdere nieuwsbrieven

Twitter

Jonge Democraten Online

FacebookLinkedInTwitterYouTube

© 2017 Jonge Democraten