Blogpost

Spierballenvertoon lost migratievraagstuk niet op

Teeven sloeg afgelopen week alarm: we moeten zo snel mogelijk de migratiestroom naar Nederland verminderen, zo stelt hij. Hij wil dat gaan doen door nieuwe opsporingsonderzoeken naar mensensmokkel aan de grens, en door te investeren in uitbreiding van toezicht. De PVV en CDA willen, conservatief als ze zijn, een stap verder gaan en terug in de tijd door grenscontroles in te voeren. In het programma Een op Een kon Teeven zijn plannen om de toestroom te verminderen uit de doeken doen. Groen en geel ergerden wij ons als Jonge Democraten aan het gebrek aan aandacht voor het grotere plaatje van het asielprobleem. Teeven deed ten onrechte alsof migratie iets incidenteels in plaats van iets structureels is. Daarmee doet hij net alsof wij als Nederland eenzijdig dit probleem kunnen oplossen.

In Teeven zijn verhaal mist de rol van Europa compleet. ‘We moeten zorgen dat elk land zijn verplichtingen nakomt’, zegt hij. Met andere woorden: laat andere lidstaten ze maar opvangen, wij zetten wel een hek om Nederland. Ondertussen roepen zuidelijke lidstaten wanhopig om een eerlijker verdeling van migranten over de lidstaten.  

Teevens houding typeert het huidige beleid van wijzen naar elkaar in plaats van samen de schouders eronder zetten. Versterking van grensbewaking weerhoudt migranten er niet van om te komen, maar verplaatst het probleem slechts naar andere –gevaarlijkere- routes zoals over zee. Het huidige beleid, waar de Dublin-verordening een onderdeel van is, houdt een daadwerkelijk gemeenschappelijk en solidair asielbeleid tegen. Het feit dat de behandeling van een asielaanvraag moet geschieden in het land van aankomst leidt tot verzet van ontvangstlanden die dusdanig grote stromen migranten niet aankunnen. Onlangs dreigde Italië met het doorsturen van asielzoekers naar andere landen in Europa zolang er geen hulp wordt geboden bij de opvang.

Het is tijd dat politici toegeven dat de huidige Europese aanpak van meer bewaking en repressie niet langer houdbaar is. De eerste stap hierin zou moeten zijn de erkenning van het feit dat nationaal beleid alleen niet werkt. Juist ten aanzien van het asielbeleid moet er een gezamenlijke aanpak komen in Europa.

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to Twitter

JD Blog

Congresvoorzitters en Stem- en Notulencommissie bekend!

Het is inmiddels bekend welke helden ons congres in goede banen gaan leiden! Als Congresvoorzitters gaat het Landelijk Bestuur voordragen: Malu Pasman, Jasper van den Hof, Martin van Montfort en Mi...

Lees meer...

vrijdag 23 juni 18:00
Kader-bedankmoment - Landelijk
zaterdag 24 juni 10:00
Symposium Duurzaamheid [AFGELAST] - Utrecht
zaterdag 24 juni 12:00
Zomerborrel + Duathlon 2017 - Leiden-Haaglanden
zaterdag 24 juni 13:00
Afdelingscongres! - Amsterdam
zondag 25 juni 12:00
Heel JD Hapt - Overijssel
maandag 26 juni 20:00
Verkiezings AAV - Utrecht
woensdag 28 juni 18:00
LedenBBQ - Rotterdam
woensdag 28 juni 20:00
Zomerse teamavond! - Brabant

» Bekijk volledige kalender

Vul hieronder je emailadres in om een link te krijgen waarmee je je aan kunt melden voor de nieuwsbrieven van de Jonge Democraten en waarmee je je abonnementen kunt wijzigen.

» Bekijk eerdere nieuwsbrieven

Jonge Democraten Online

FacebookLinkedInTwitterYouTube

© 2017 Jonge Democraten