Blogpost

Sociaal akkoord zet jongeren in de kou

De politieke jongeren van het CDJA (CDA), de Jonge Democraten (D66) en PerspectieF (ChristenUnie) zijn teleurgesteld in het sociale akkoord dat uit het overleg tussen werknemers en werkgevers is voortgekomen. Het akkoord toont volgens de jongerenorganisaties weinig visie en schuift de rekening van de crisis door naar jongeren.

Volgens de jongeren laat het akkoord zien dat werkgevers en werknemers zich vooral hebben bekommerd om het verdedigen van opgebouwde rechten. De WW-uitkering blijft voor twee jaar behouden en de versoepeling van het ontslagrecht wordt vooralsnog uitgesteld, waardoor de arbeidsmarkt volgens hen vast blijft zitten. Hoewel zorgvuldigheid bij bestaande contracten belangrijk is, is het gevolg dat jongeren nog langer op hun eerste echte contract zullen moeten wachten. Daarnaast wordt er geen geld uitgetrokken om werkloosheid onder jongeren tegen te gaan. De organisaties stellen dat Nederland door het sociale akkoord een verloren generatie opleidt, die vanwege haar achterstand permanent achter de feiten van de arbeidsmarkt aan zal lopen. “Dit leidt er toe dat de kloof tussen de generaties groter wordt, juist nu is het van belang om samen de crisis te lijf te gaan”, aldus Maarten van Ooijen, voorzitter van PerspectieF.

De onwil van sociale partners om belangrijke knopen door te hakken, ondermijnt volgens de jongerenorganisaties de geloofwaardigheid van de polder. Op dit moment is slechts 20% van de werknemers lid van een vakbond, en van die leden is bijna driekwart ouder dan 45. Als de akkoorden van werkgevers en werknemers niet de belangen van alle Nederlanders behartigen, gokken ze volgens de jongeren met hun positie als adviseurs van het kabinet.

“Werkloze jongeren worden het kind van de rekening van dit akkoord. De generatie die in de jaren 80 afstudeerde verdient nu nog steeds minder dan gemiddeld. Het is bitter dat sociale partners bereid zijn dat risico te nemen”, aldus Wieke Timmermans, voorzitter van de Jonge Democraten. “Na jaren van stilstand leek het er eindelijk op dat er wat zou gebeuren op de arbeidsmarkt. Doordat de WW en het ontslagrecht niet veranderen, blijft onze arbeidsmarkt antiek en ontoegankelijk voor de nieuwe generatie”, stelt Arrie Vis, voorzitter van het CDJA.

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to Twitter

JD Blog

Denk mee met de JDenktank

De JD heeft een schat aan kennis en ervaring. Deze schat is echter verdeeld over allemaal verschillende leden. Wil jij jouw kennis en ervaring op een informele manier delen met het Landelijk Bestuu...

Lees meer...

dinsdag 26 september 19:00
JDA bezoek aan de Raad - Amsterdam
dinsdag 26 september 19:30
Debattraining - Leiden-Haaglanden
dinsdag 26 september 20:00
Actualico - Groningen
woensdag 27 september 20:00
Teamavond - Brabant
vrijdag 29 september 19:00
BBBBB Overijssel - BuitenBubbelBorrel met Bestuur Brongers - Landelijk
vrijdag 29 september 20:00
Maandborrel - Amsterdam
vrijdag 29 september 20:00
PJO borrel - Limburg
zaterdag 30 september 11:00
Actie voor het sleepnetwetreferendum - Leiden-Haaglanden

» Bekijk volledige kalender

Vul hieronder je emailadres in om een link te krijgen waarmee je je aan kunt melden voor de nieuwsbrieven van de Jonge Democraten en waarmee je je abonnementen kunt wijzigen.

» Bekijk eerdere nieuwsbrieven

Jonge Democraten Online

FacebookLinkedInTwitterYouTube

© 2017 Jonge Democraten