Blogpost

Sociaal akkoord zet jongeren in de kou

De politieke jongeren van het CDJA (CDA), de Jonge Democraten (D66) en PerspectieF (ChristenUnie) zijn teleurgesteld in het sociale akkoord dat uit het overleg tussen werknemers en werkgevers is voortgekomen. Het akkoord toont volgens de jongerenorganisaties weinig visie en schuift de rekening van de crisis door naar jongeren.

Volgens de jongeren laat het akkoord zien dat werkgevers en werknemers zich vooral hebben bekommerd om het verdedigen van opgebouwde rechten. De WW-uitkering blijft voor twee jaar behouden en de versoepeling van het ontslagrecht wordt vooralsnog uitgesteld, waardoor de arbeidsmarkt volgens hen vast blijft zitten. Hoewel zorgvuldigheid bij bestaande contracten belangrijk is, is het gevolg dat jongeren nog langer op hun eerste echte contract zullen moeten wachten. Daarnaast wordt er geen geld uitgetrokken om werkloosheid onder jongeren tegen te gaan. De organisaties stellen dat Nederland door het sociale akkoord een verloren generatie opleidt, die vanwege haar achterstand permanent achter de feiten van de arbeidsmarkt aan zal lopen. “Dit leidt er toe dat de kloof tussen de generaties groter wordt, juist nu is het van belang om samen de crisis te lijf te gaan”, aldus Maarten van Ooijen, voorzitter van PerspectieF.

De onwil van sociale partners om belangrijke knopen door te hakken, ondermijnt volgens de jongerenorganisaties de geloofwaardigheid van de polder. Op dit moment is slechts 20% van de werknemers lid van een vakbond, en van die leden is bijna driekwart ouder dan 45. Als de akkoorden van werkgevers en werknemers niet de belangen van alle Nederlanders behartigen, gokken ze volgens de jongeren met hun positie als adviseurs van het kabinet.

“Werkloze jongeren worden het kind van de rekening van dit akkoord. De generatie die in de jaren 80 afstudeerde verdient nu nog steeds minder dan gemiddeld. Het is bitter dat sociale partners bereid zijn dat risico te nemen”, aldus Wieke Timmermans, voorzitter van de Jonge Democraten. “Na jaren van stilstand leek het er eindelijk op dat er wat zou gebeuren op de arbeidsmarkt. Doordat de WW en het ontslagrecht niet veranderen, blijft onze arbeidsmarkt antiek en ontoegankelijk voor de nieuwe generatie”, stelt Arrie Vis, voorzitter van het CDJA.

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to Twitter

JD Blog

Dennis van Driel - Zeeuw en Limburger

Ook dit jaar vinden er interviews plaats met alle nieuwgekozen Landelijk Bestuursleden. Het eerste interview is geweest met Dennis van Driel, aankomend Bestuurslid Politiek & Internationaal Doo...

Lees meer...

vrijdag 01 september 20:00
Openingsborrel - Rotterdam
maandag 04 september 19:45
Jaaropening met Mini-AAV - Arnhem-Nijmegen
dinsdag 05 september 20:00
Introborrel voor nieuwe (en oude) leden - Groningen
vrijdag 08 september 18:00
JD Brabant Kick-off BBQ - Brabant
zaterdag 09 september 10:00
Septembercongres - Landelijk
dinsdag 12 september 19:30
Dag van de lokale media - Amsterdam
dinsdag 12 september 20:00
In gesprek met... - Groningen
donderdag 14 september 19:30
Overdracht AAV - Amsterdam

» Bekijk volledige kalender

Vul hieronder je emailadres in om een link te krijgen waarmee je je aan kunt melden voor de nieuwsbrieven van de Jonge Democraten en waarmee je je abonnementen kunt wijzigen.

» Bekijk eerdere nieuwsbrieven

Jonge Democraten Online

FacebookLinkedInTwitterYouTube

© 2017 Jonge Democraten