#

Samen strijden voor meer Europa

31 Mei 2009

ImageAfgelopen mei vond de uitwisseling plaats tussen de Jonge Democraten en Radikal Ungdom, de sociaal-liberale jongeren van Denemarken. De laatste jaren zijn er al vele uitwisselingen en collaboraties geweest De banden zijn nog steeds sterk en daarom togen negen Jonge Democraten richting Denemarken om de Denen te helpen in hun campagne voor de Europese Parlementsverkiezingen.

We reisden met twee auto's af richting Arhus, de grootste Deense stad op het vasteland van Denemarken. Na ´s avonds de wekelijkste bijeenkomst te hebben bijgewoond, gingen we vrijdag op pad om campagne te voeren in Kopenhagen. Opmerkelijk was het feit dat de Denen een Blauw Monster-pak hadden gekocht, precies hetzelfde dat ook de JD inzet bij de Europese campagne. JD´er Anne van der Graaf twijfelde geen seconde en klom in het pak om zingend, dansend en knuffelend voorbijgangers op het Raadhuisplein aan te tonen dat de EU toch vooral heel lief is. Ook lijsttrekker Sofie Carsten Nielsen en kandidaat Anna Mee Allerslev waren erbij om flyers uit te delen.

Na campagne te hebben gevoerd gingen de JD´ers wandelend en winkelend de Deense hoofdstad verkennen. Het prachtige weer en de pittoreske straatjes en pleintjes maken de Deense hoofdstad tot één van de mooiste steden van Europa. Daarna aten we samen met onze Deense vrienden bij een Indiaas restaurant aan de waterkant, om vervolgens het nachtelijke Kopenhagen onveilig te maken. De volgende dag gingen we terug naar Arhus, om daar weer campagne te voeren. Daar verfden we de kandidaten, waarbij voorbijgangers de campagneposters van Radikale Venstre konden beschilderen. Vervolgens volgde een bezoek aan Den Gamle By (De Oude Stad), een openluchtmuseum waar gebouwen in de middeleeuwse stijl en Denen in traditionele kledij ons terugbrachten in de tijd. 

Onze laatste avond in Denemarken brachten we feestend door op het partijbureau van Radikal Ungdom. Hierna waagden we ons bovendien in het nachtleven van Arhus. De volgende ochtend voerden we nog even campagne in een multiculturele markt in Arhus. Na de lunch was het tijd voor ons om weer richting Nederland te vertrekken.

Deze uitwisseling was voor veel JD´ers een kans om de zusterorganisatie Radikal Ungdom en Denemarken an sich beter te leren kennen. De gelijkenissen tussen de JD en RU zijn onmiskenbaar, qua ideologie en qua verenigingscultuur. Hopelijk hebben we kunnen bijdragen aan een stevig verkiezingsresultaat voor onze Deense sociaal-liberale vrienden en kijken we uit naar een spoedig tegenbezoek van de Denen!

Categorie: Mededelingen