#

Putin, een loepzuivere democraat?

06 Aug 2010

Door Thomas Bakker

 

Toen ik aankwam op het verouderde vliegveld van Sint Petersburg, twijfelde ik een beetje of Rusland het communisme wel echt achter zich had gelaten. Eenmaal onderweg naar het Hotel was de twijfel verdwenen. Constant werd mijn taxi ingehaald door grote, zwarte BMW’s, Mercedessen, dure SUV’s en andere luxury cars. Het eigendomsrecht in de voormalige Sovjet Unie heeft overduidelijk een behoorlijk liberale wending gemaakt. Maar nu ik hier wat langer zit, hoor ik steeds vaker dat dit niet het geval is ten aanzien van de burgerrechten.

 moscow-arrest-11s600x600

Gay parade in Moskou                                                             Gay parade in Amsterdam

Zelfs Gordon maakte zich hier vorig jaar druk om toen er tijdens het Eurovisie Songfestival veel commotie ontstond over een dreigend verbod voor een te houden Gay Parade. Morgen is het centrum van Amsterdam min of meer een groot festivalterrein, omdat daar de jaarlijkse Gay Parade wordt gehouden. Het contrast kan bijna niet groter met de situatie hier. De enige strijd die er morgen gevoerd wordt, gaat dat over wie er het meest homovriendelijk is. Verschillende politieke partijen zijn er ieder jaar als de kippen bij om te laten zien dat gelijke rechten, ongeacht seksuele voorkeur, bij hen hoog in het vaandel staan.

 

En dan Rusland. Gay Parades worden doorgaans niet toegestaan of met harde hand neergeslagen. Waar gay in het Engels vrolijk of homoseksueel kan betekenen, heb ik mij laten vertellen dat in Rusland één woord gebruikt wordt voor homoseksueel en pedofiel. In Nederland vindt 50 procent van de mensen het geen probleem dat het woord homo gebruikt wordt als scheldwoord. Het is een erg hoog percentage, dat geef ik toe, maar Ik vermoed dat het gebruik vooral is ingegeven door gewoonte in plaats vanuit haat tegen homo’s. In Rusland daarentegen wordt veelal wel gedacht dat homo’s ook daadwerkelijk (bijna) allemaal pedofiel zijn. Het zal jullie niet verbazen dat ook de politiek totaal afwezig is bij een het bewerkstelligen van de broodnodige veranderingen. Zelfs onze zusterorganisatie, Yabloko, heeft officieel geen standpunt over homoseksualiteit. Tijdens het seminar bleek die er bij sommigen overigens wel te zijn: ‘Dat iemand homo is, vind ik nog tot daar aan toe, maar waarom moet dat zichtbaar zijn? Trouwens, in de Sovjet Unie bestond homoseksualiteit hier niet.’ Let wel, dit is naar Russische maatstaven een progressief standpunt!

 

Ook democratische burgerrechten staan hier onder grote druk. Overigens maakt Yabloko (appel in het Russisch) zich daar wel heel nadrukkelijk hard voor, ondanks de tegenwerking die ze steeds vaker ervaren. Bart Woord zei het in zijn openingsspeech als volgt: ‘The Apple that was so tasty in the nineties, has been shaken from the tree of power, kicked en spit on, and is on the verge of erosion. Dat Yaboloko het soms moeilijk heeft, is niet zo gek als je weet dat Jonge politici van Putin’s partij eerder deze week openlijk uit kwamen voor hun minachting voor de democratie: ‘Rusland heeft een autoritair regime nodig’, aldus deze toekomstige leiders.

 

Tegelijkertijd denkt Europa zich geen kritiek te kunnen veroorloven, omdat ze economisch erg afhankelijk is van Russisch gas. Sterker nog, Schröder noemde Putin ooit een loepzuivere democraat. Laat zijn jonge volgelingen het niet horen! Europa realiseert zich onvoldoende dat die afhankelijkheidspositie wederzijds is. Zonder Europa krijgt Putin geen technologie om gas uit de grond te halen en zonder Europa is er geen afzetmarkt voor datzelfde gas. Oftewel, dat Rusland alleen oog heeft voor het liberalisme van de eigendomsrechten, mag niet beteken dat wij onze ogen sluiten voor het liberalisme van de democratische burgerrechten!

 

Thomas Bakker is voorzitter van de Jonge Democraten. Van 1 tot en met 8 augustus verblijft hij in Sint Petersburg om een IFLRY seminar en het IFLRY congres bij te wonen. Dagelijks doet hij verslag via de JD blog.

Categorie: Weblog