#

Pride & Politics

18 Sep 2016

Project Pride & Politics - blog 1 van 3

Het is 2016, een jaar dat de geschiedenis boeken in zal gaan als een jaar vol tweedeling, zwart-wit denken, grote VOORs en grote TEGENs. Oekraïne, vluchtelingen, BREXIT, de nationalistische partijen vieren hoogtijdagen. Dichter bij huis doen juist partijen als D66, PvdA en GroenLinks hun uiterste best de ledenpopulatie zo divers mogelijk te laten zijn en iedere vorm van tweedeling in de samenleving tegen te gaan. Te midden van deze ontwikkelingen vind er racisme plaats in de LGBT-community en wordt de politieke stem van deze gemeenschap te pas en te onpas gebruikt als boegbeeld voor een westerse, liberale samenleving. Terecht of onterecht? Of gaat dit verder dan een tegenstelling?

Schrijver Lisa Weeda en ikzelf (Ayla Schneiders) zijn nieuwsgierig naar deze ontwikkeling en vinden het tijd om op onderzoek uit te gaan naar de zogenoemde gayvote in tijden van grote politieke tweedeling.

De JD heeft in samenwerking met Vlaams-Nederlands Cultuurhuis deBuren Lisa Weeda en mijzelf de mogelijkheid geboden in Frankrijk en de Verenigde Staten dit onderzoek te starten. In een aantal blogs zal ik de komende tijd jullie betrekken bij onze observaties, interviews en andere zaken aangaande dit thema. Het doel van het onderzoek is een beeld te krijgen van de stand van de LGBT-rechten in verschillende landen, met name daar waar binnenkort verkiezingen zijn zoals de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk en natuurlijk Nederland. Een ander doel is het verkrijgen van inzicht in de beweegredenen voor bepaalde politieke keuzes van mensen die bij de LGBT-community horen vanwege hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit.


Een belangrijke vraag daarbij is, is een gemeenschap als ‘de LGBT-gemeenschap’ wel te framen als groep? Leden van de LGBT-gemeenschap stemmen als individu met meer wensen dan alleen vertegenwoordigd te worden op basis van seksuele oriëntatie of gender identiteit. Toch schuurt het en het verbaasd Lisa en mij dat iemand met ervaring met discriminatie vanwege geaardheid eventueel toch zou stemmen op een partij met vele discriminerende uitingen.

Uiteraard zullen onze bevindingen discussies teweeg brengen (en dat heeft het ook al gedaan), wees vrij om ons te laten weten wat jouw observaties zijn! Sterker nog, mits geformuleerd tot respectvolle bijdrage aan een discussie, wij zien graag dat mensen hier met elkaar over in gesprek gaan. Een belangrijke vraag die Lisa Weeda en ik bijvoorbeeld hebben is of de Jonge Democraten en/of D66 vaker LGBT-rechten in verband moeten brengen met immigratie als punt van aandacht? Om jullie mee te nemen in onze zoektocht start de reeks met bloggen met een voorgeschiedenis: 

Om te beginnen

Onze eerste nieuwsgierigheid voor dit onderwerp werd gewekt door een artikel in het Franse Têtu (‘koppig’) Magazine. In januari 2015 vertelt de 22 jaar oude Mathieu Chartraire aan Têtu (‘koppig’) Magazine dat hij op de Eurosceptische en islam-kritische partij Front National stemt. Chartraire is op dat moment net verkozen tot de knapste homoseksueel van Frankrijk. In een klein onderbroekje poseert hij voor een camera. De foto gaat heel het internet over met koppen als: ’“I believe that Europe has become very stupid”: Meet the gay French model who supports LePen’s National Front’. Een groot aantal homoseksuelen uit Frankrijk reageert geschokt op het interview met Chartraire. Têtu Magazine verontschuldigt zich, maar vermeldt ook: een winnaar wordt gekozen op basis van uiterlijk, niet van politieke voorkeur. 'Mathieu representeert alleen zich zelf en is homoseksueel, hij representeert niet de gay community.’ Têtu maakt het reglement voor het jaar daarna strenger. Participanten ondertekenen een ethische code, waarin de waarden van het magazine worden verdedigd: respect en afwijzing van welke vorm van discriminatie dan ook. Onze eerste reactie bij het lezen van het artikel is: waarom stem je als onderdeel van een minderheidsgemeenschap op een partij die andere minderheidsgroepen uitsluit en openlijk discrimineert? En daarnaast: waarom stem je op een partij die zich niet inzet voor LGBT-rechten en partijen in andere landen als bondgenoot heeft, waar LGBT-rechten zelfs worden geschonden door menig vertegenwoordiger van die partijen.

 

            Wij beschouwen onszelf als lid van de LGBT-gemeenschap, als liberaal en open. We vinden emancipatie en algehele gelijkheid tussen alle groepen van eender bevolking belangrijk. Inclusie in plaats van exclusie. En, omdat we nu eenmaal vaak vanuit onszelf redeneren, is deze houding er misschien niet een die iedereen in de LGBT-gemeenschap met ons deelt. Daarbij verbazen we ons over iets anders: Front National, geleid door Marine Le Pen, komt niet expliciet op voor de rechten van homoseksuelen. Hetzelfde geldt voor de PVV in Nederland en PVV in Europa. Beide partijen werken de groep echter ook niet openlijk tegen. In de Franse hoofdstad Parijs stemt eind 2015 meer dan 32% van de homoseksuele (gay)koppels voor Front National. 'Sinds de financiële crisis maken de Fransen steeds vaker een stap naar rechts, zo ook de homo- en biseksuelen,’ vertelt de 56-jarige Didier Lestrade aan de Engelse The Spectator. Lestrade is een in Algerije geboren journalist en schrijver die al lange tijd een activist is in de homoscene. 'We weten dat niet alle homoseksuelen links stemmen. Maar voor mijn generatie is het moeilijk te geloven dat er Anti-Arabische en anti-zwarte uitingen begonnen te verschijnen op apps als Grindr en Cruise.’ In Nederland steeg de populariteit van de PVV onder Gay Krant lezers in 2009 en 2010 al.

           

            Met een hoofd vol vraagtekens stelde Lisa Weeda haar schrijfresidentie van deBuren in Parijs in het teken van dit onderwerp. Zij interviewde verschillende mensen en bezocht de Parijse gaypride die kort na de mass shooting in Orlando plaatsvond. De bevindingen van Lisa in Parijs verwerkten we tot een artikel en een opinie in de hoop dat we een discussie over dit onderwerp zouden kunnen aanwakkeren.

            Op 4 augustus start de storm aan reacties met de publicatie van de opinie op de site van de Volkskrant, waar het stuk het meest gelezen stuk van de dag is. De volgende dag verschijnt het ook in DeMorgen.

 

            Het is inmiddels dik een maand na het eerste opinieartikel. Reacties op de opinie verschenen online (een overzicht is onderaan deze blog te vinden) en ook via de mail en in de wandelgangen kregen wij veel reacties. De komende blogs zal ik verder ingaan op onze vervolgstappen. Zo ben net terug uit Boston en New York om mensen te interviewen, zoals een scare drag die aanwezig was bij de Stonewall rellen in 1969 en een activist van Harvard, een transvrouw, met schokkende cijfers over LGBT-discriminatie. Een ander tipje van de sluier: speciaal voor Pride & Politics installeerde ik de socialapp HER, een ‘lesbian dating and social network app for gay, biseksual and queer women’ om met random vrouwen een gesprekje over hun keuze in november aan te knopen.

 

Hieronder vind je een lijstje van de reacties op het opinieartikel van 4 augustus:

RTLZ - DUNK: opinie zonder omweg (na het reclameblok, tenzij je Jan Roos van VNL ook wilt zien)

GeenStijl

VrijNederland

HP/detijd

DeMorgen

Meedogenloos

Volkskrant

 

Volgende week zullen Lisa Weeda en Ayla Schneiders zich uitgebreider voorstellen. 

 

 

 

 

 

Categorie: Weblog