#

Persbericht: Regeerakkoord maakt Nederland onvoldoende toekomstbestendig

31 Okt 2012

Het nieuwe regeerakkoord tussen VVD en PvdA zet op een aantal onderwerpen een stap in de goede richting, maar is op sociaaleconomisch gebied nog lang niet genoeg om Nederland voor te bereiden op de toekomst. Hoewel de Jonge Democraten tevreden zijn met de snelheid waarmee het akkoord bereikt is en de hervormingsbereidheid die eruit spreekt, is het huidige akkoord simpelweg niet genoeg.

De hervorming van de hypotheekrenteaftrek is te beperkt om het gewenste effect te hebben, en voor de huisvesting van starters en studenten heeft Rutte II geen duidelijk plan. Voor studenten wordt dat ook nog eens voelbaar doordat de OV-kaart wordt verruild voor een kortingskaart. Studenten die nu nog thuis wonen worden bijna gedwongen op zoek te gaan naar een kamer in de stad waar ze studeren, en dat is in veel steden nu al vrijwel onmogelijk. Tegelijkertijd worden ervaringsstages door het afschaffen van het studentenreisrecht ontmoedigd.

Hoewel het de arbeidsmarkt goed zal doen dat het ontslagrecht versoepeld wordt, is het zonde dat het fiscaal fors minder aantrekkelijk wordt om werknemers te scholen; daardoor wordt de arbeidsmarkt minder weerbaar. Tenslotte wordt ook veel geld weggesluisd van het innovatiebeleid dat de Nederlandse economie toekomstklaar had kunnen maken.

“Rutte en Samson hadden de intentie om Nederland klaar te maken voor de toekomst. Dan is het jammer om te zien dat daar nu maar de helft van terecht komt,” aldus Wieke Timmermans, sinds dit weekend voorzitter van de Jonge Democraten, “Op het gebied van de woningmarkt, arbeidsmarkt en duurzaamheid werden mooie woorden gesproken. Het blijft wachten op de grote stappen die bij die woorden horen. Hier kan het niet bij blijven.”

Categorie: Persberichten