Blogpost

Persbericht: Jongerenpartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie presenteren bezuinigings- en hervormingsakkoord

Terwijl in het Catshuis wordt gepoogd om tot een bezuinigings- en hervormingsakkoord te komen dat de economie uit het slop moet trekken, begint de tijd te dringen. Nu er na weken van onderhandelen nog steeds geen overeenstemming is bereikt tussen de (gedoog)coalitiepartners hebben vier politieke jongerenorganisaties het initiatief genomen om samen tot een plan te komen. In dit plan is een duidelijke visie geformuleerd over de stappen die op economisch vlak gezet dienen te worden om Nederland de komende jaren verder te helpen. 

“Het is frustrerend om te zien hoe moeizaam het Catshuisoverleg verloopt”, aldus Bram Dirkx, voorzitter van de JOVD (VVD). “Dat er moeilijke keuzes gemaakt moeten worden, kan niet worden ontkend. Maar op dit moment is daadkracht belangrijk.” Nikie van Thiel, voorzitter van de Jonge Democraten (D66) vult aan: “Inherent aan onderhandelingen is dat er water bij de wijn gedaan moet worden. De vier partijen die tot dit akkoord zijn gekomen, voelen dezelfde noodzaak en hebben een stabiele overeenkomstige basis waardoor dit akkoord mogelijk is.”

En na drie weken van onderhandelingen zijn de vier partijen er nu dus uit. Naast het feit dat er in het akkoord voor het aankomende jaar stevige bezuinigingsmaatregelen zijn geformuleerd waardoor 14,6 miljard wordt bezuinigd in 2013, is er nadrukkelijk aandacht besteed aan structurele hervormingen die op de lange termijn voor een gezond economisch klimaat moeten zorgen. “Wanneer je alleen maar oog hebt voor de korte termijn, schuif je de echte problemen en moeilijke keuzes voor je uit. Het aanpakken van de hypotheekrenteaftrek is hier een voorbeeld van. Deze zal uiteindelijk onhoudbaar blijken”, aldus Arrie Vis, voorzitter van het CDJA. 

Naast het feit dat in het plan van de vier partijen de hypotheekrente wordt aangepakt, zal ook de AOW-leeftijd versneld worden verhoogd, het basispakket verder worden versoberd en zullen verschillende kindertoeslagen worden teruggebracht.

Aanvankelijk maakte ook Dwars, de politieke jongerenorganisatie van GroenLinks, deel uit van de onderhandelingscoalitie. Op het allerlaatste moment deed deze partij echter haar naam eer aan en trok de stekker uit de onderhandelingen. De andere partijen waren echter doordrongen van de noodzaak om met dit akkoord te komen en zijn dus ook na het afhaken van Dwars doorgegaan.

“Iedereen heeft compromissen moeten sluiten. Maar door de samenstelling van deze coalitie is er sprake van veel verschillende invalshoeken en principiële overtuigingen. Dat maakte de onderhandelingen niet altijd makkelijk, maar heeft het akkoord uiteindelijk wel sterker gemaakt”, concludeert Robert Heij, voorzitter van PerspectieF, ChristenUniejongeren.

Hopelijk kan dit akkoord in het Catshuis voor de broodnodige inspiratie zorgen! Daarom zal het vanmiddag om 13.30 uur op ludieke wijze bij het Catshuis worden gepresenteerd.

Download het akkoord.

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to Twitter

JD Blog

Congresvoorzitters en Stem- en Notulencommissieleden gezocht!

Voor het congres van 17 juni zoeken we weer 9 SNC-helden en 4 Congresvoorzitters! Lijkt het je leuk om in de Stem-en Notulencommissie te zitten? Stuur me dan even een mailtje op secretaris@jd.nl! E...

Lees meer...

maandag 01 mei 19:45
Een avond over de Franse verkiezingen: Wie komt er aan de macht? - Arnhem-Nijmegen
maandag 01 mei 20:00
Motieschrijfavond en wethouder Everhardt - Utrecht
dinsdag 02 mei 20:00
[WAGENINGEN] Politiek Weerwolven - Utrecht
dinsdag 02 mei 20:00
Introborrel - Groningen
dinsdag 02 mei 20:00
Debatavond - Amsterdam
woensdag 03 mei 19:00
Bestuursinteresseborrel - Rotterdam
woensdag 03 mei 19:30
Politieke Algemene Afdelingsvergadering - Leiden-Haaglanden
woensdag 03 mei 20:00
Nieuweledenavond - Brabant

» Bekijk volledige kalender

Vul hieronder je emailadres in om een link te krijgen waarmee je je aan kunt melden voor de nieuwsbrieven van de Jonge Democraten en waarmee je je abonnementen kunt wijzigen.

» Bekijk eerdere nieuwsbrieven

Twitter

Jonge Democraten Online

FacebookLinkedInTwitterYouTube

© 2017 Jonge Democraten