#

Persbericht Jonge Democraten & JOVD Azerbeidzjan: Een Songfestival voor democratie?

22 Mei 2012

Den Haag, 22 mei 20120 - Op maandag 21 mei jongstleden zijn leden van de Musavat Youth Organisation (MYO) na afloop van een vreedzame demonstratie in Baku, Azerbeidzjan,  mishandeld en gearresteerd. Tenminste 40 jongeren zijn na hun arrestatie weggevoerd van de hoofdstad en er zijn berichten over politiegeweld. De JOVD (jongerenorganisatie VVD) en de Jonge Democraten (jongerenorganisatie D66) zijn net als de International Federation of Liberal Youth (IFLRY) en de European Liberal Youth (LYMEC) geschokt door de gebeurtenissen in Baku en veroordelen het overheidsgeweld tegen de vreedzame jonge demonstranten in de strengst mogelijke termen.

Musavat Youth nam maandag deel aan een grote demonstratie die was georganiseerd door Public Chamber, een NGO die streeft naar een democratische machtsverandering in Azerbeidzjan. Deze demonstratie zou aanvankelijk op 20 mei plaatsvinden maar de overheid gaf daarvoor geen toestemming. Vervolgens heeft de oppositie besloten om op 21 mei toch de straat op te gaan met hun boodschap voor democratie en vrijheid van vergadering. Tevens riepen de demonstranten de autoriteiten op een eind te maken aan mensenrechtenschendingen en corruptie.

Leyla Mustafayefa, interim voorzitter van de Musavat Youth, bevestigt dat verschillende jongeren mishandeld zijn in een bus die hen van Baku wegvoerde naar Gobustan, een stad 60 kilometer van de hoofdstad vandaan. Het Human Rights House en andere internationale NGO’s bevestigen, net als verschillende media, geweld tegen vreedzame demonstranten te hebben geobserveerd.

Leden van de JOVD en de Jonge Democraten zijn op dit moment in Azerbeidzjan om politiek actieve jongeren te trainen. Vrijdag en zaterdag zullen zij als waarnemers aanwezig zijn bij demonstraties die omtrent het Eurovisie Songfestival zullen plaatsvinden.

Martijn Jonk is voormalig voorzitter van de JOVD en deze dagen als trainer aanwezig in Azerbeidzjan: “De overheid treedt hier hard op tegen organisaties en individuen die zich inzetten voor democratische hervormingen, zoals de gebeurtenissen van maandag laten zien. Hopelijk zorgt alle internationale media-aandacht omtrent het Eurovisie Songfestival voor de nodige druk op het autoritaire regime en wordt duidelijk wat het gebrek aan vrijheid voor de inwoners van dit land betekent.”

Erik van der Meij, voormalig Internationaal Secretaris van de Jonge Democraten voegt daar vanuit Baku aan toe: “We kunnen niet accepteren dat dit vandaag de dag in Europa gebeurt. Het Europees Parlement moet snel reageren op de gebeurtenissen van de afgelopen dagen. Zowel de JOVD als de Jonge Democraten zullen de situatie op de voet blijven volgen. We maken ons grote zorgen over de leden van onze zusterorganisaties.

Categorie: JD in de Media