Blogpost

PB: PAARS III-dag: JS, JD & JOVD in conclaaf

ImageAankomende zaterdag, 20 maart, zal in Utrecht de PAARS III dag plaatsvinden. Jonge Socialisten, JOVD en Jonge Democraten komen hier bijeen om te discussieren over de toekomst van de Nederlandse politieke partijen. Naast deze blik vooruit, zal er ook teruggekeken worden op de Paarse kabinetten.

De jongerenorganisaties zijn van mening dat het beeld van rampzalige paarse kabinetten met enkel puinhopen als resultaat onterecht is.

Jonge Socialisten, JOVD en Jonge Democraten stonden aan de basis van de coalitie van niet-confessionelen. Zij sloten al in maart 1992 het Paars Jongerenakkoord. De grote overeenkomsten op het immateriële vlak, zorgden ervoor dat zij elkaar, ondanks grote verschillen in een aantal standpunten, toch overeenstemming konden bereiken. Door het succes van dezelfde onderhandelingen tussen de moederpartijen werd in 1994 eindelijk de tachtigjarige betutteling van de Christen-Democraten doorbroken.

Volgens de jongerenorganisaties van PvdA, VVD en D66 is het onterecht dat er met betrekking tot de Paarse kabinetten gesproken wordt over bijvoorbeeld "puinhopen" en "ramp voor het land". De jongeren erkennen dat de toenmalige coalitie aan het einde van de Paarse regeerperiode daadkracht verloor, maar zij wijzen ook op hetgeen bereikt is. De Paarse regeerperiode kenmerkt zich door de verwezenlijking van door de samenleving lang gekoesterde wensen die nu gevierd worden als verworvenheden, zoals de realisatie van vernieuwende wetgeving op het gebied van het homohuwelijk en euthanasie. Maar ook het dualisme dat in de Nederlandse politiek is ingebracht heeft zich inmiddels bewezen.

Zaterdag zal er ook aandacht zijn voor de toekomst. Er is nog veel te bereiken voor een coalitie die volledige legalisering van drugs nastreeft en waarvoor kwaliteit en participatie in het onderwijs en een gezond milieu zo belangrijke thema's zijn. Er zal ook discussie zijn over onderwerpen waar nog verschillen van mening over bestaan, zoals Europa en integratie. Tijdens het avondprogramma zullen enkele jonge politieke visionairs, Boris van der Ham (D66), Diederik Samson (PvdA) en Rob Bremekamp (oud-JOVD), hun visie geven op de toekomst van het Nederlandse politieke landschap.

De PAARS III-dag staat open voor vijfenzeventig deelnemers. Er zullen verschillende sprekers te gast zijn. Onder hen de Europarlementariërs Emine Bozkurt (PvdA), Jan Mulder (VVD) en Unico van Kooten (D66).


Noot voor de redactie:

De Paars III-dag wordt, naar aanleiding van het twintig jarig bestaan van de Jonge Democraten, georganiseerd door Jonge Socialisten, JOVD en Jonge Democraten. U bent van harte uitgenodigd om een bezoek te brengen aan de PAARS III-dag, die wordt gehouden in de Florin (Nobelstraat 2-4) te Utrecht.

Jonge Socialisten in de PvdA is de politieke jongerenorganisatie van de PvdA. Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie is politieke jongerenorganisatie van de VVD. Jonge Democraten is de politieke jongerenorganisatie verbonden aan D66 en telt 1875 leden.

19 maart 2004

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to Twitter

JD Blog

Vacature Oriëntatiecommissie

Er is een vacature vrijgekomen in de zoekkant van de oriëntatiecommissie in verband met het aflopen van de termijn van Thomas Bakker. De advieskant van de oriëntatiecommissie helpt kandidaten voor ...

Lees meer...

maandag 27 maart 20:00
Politiek Café: terugblik op de verkiezingen - vooruitblik op de formatie - Utrecht
maandag 27 maart 20:00
Masterclass Debattraining - Arnhem-Nijmegen
dinsdag 28 maart 19:30
Ontslagrecht (Jonge Democraten en Jonge Socialisten) - Leiden-Haaglanden
dinsdag 28 maart 19:30
Debatavond - Amsterdam
dinsdag 28 maart 20:00
WRPP presenteert: Prostitutie in Groningen - Groningen
woensdag 29 maart 19:30
Twentse Lenteborrel JOVD - ROOD - JD - Overijssel
woensdag 29 maart 19:30
Public Speaking - Rotterdam
woensdag 29 maart 20:00
Extra AAV en bijzonder onderwijs - Limburg

» Bekijk volledige kalender

Vul hieronder je emailadres in om een link te krijgen waarmee je je aan kunt melden voor de nieuwsbrieven van de Jonge Democraten en waarmee je je abonnementen kunt wijzigen.

» Bekijk eerdere nieuwsbrieven

Twitter

Jonge Democraten Online

FacebookLinkedInTwitterYouTube

© 2017 Jonge Democraten