Blogpost

PB: PAARS III-dag: JS, JD & JOVD in conclaaf

ImageAankomende zaterdag, 20 maart, zal in Utrecht de PAARS III dag plaatsvinden. Jonge Socialisten, JOVD en Jonge Democraten komen hier bijeen om te discussieren over de toekomst van de Nederlandse politieke partijen. Naast deze blik vooruit, zal er ook teruggekeken worden op de Paarse kabinetten.

De jongerenorganisaties zijn van mening dat het beeld van rampzalige paarse kabinetten met enkel puinhopen als resultaat onterecht is.

Jonge Socialisten, JOVD en Jonge Democraten stonden aan de basis van de coalitie van niet-confessionelen. Zij sloten al in maart 1992 het Paars Jongerenakkoord. De grote overeenkomsten op het immateriële vlak, zorgden ervoor dat zij elkaar, ondanks grote verschillen in een aantal standpunten, toch overeenstemming konden bereiken. Door het succes van dezelfde onderhandelingen tussen de moederpartijen werd in 1994 eindelijk de tachtigjarige betutteling van de Christen-Democraten doorbroken.

Volgens de jongerenorganisaties van PvdA, VVD en D66 is het onterecht dat er met betrekking tot de Paarse kabinetten gesproken wordt over bijvoorbeeld "puinhopen" en "ramp voor het land". De jongeren erkennen dat de toenmalige coalitie aan het einde van de Paarse regeerperiode daadkracht verloor, maar zij wijzen ook op hetgeen bereikt is. De Paarse regeerperiode kenmerkt zich door de verwezenlijking van door de samenleving lang gekoesterde wensen die nu gevierd worden als verworvenheden, zoals de realisatie van vernieuwende wetgeving op het gebied van het homohuwelijk en euthanasie. Maar ook het dualisme dat in de Nederlandse politiek is ingebracht heeft zich inmiddels bewezen.

Zaterdag zal er ook aandacht zijn voor de toekomst. Er is nog veel te bereiken voor een coalitie die volledige legalisering van drugs nastreeft en waarvoor kwaliteit en participatie in het onderwijs en een gezond milieu zo belangrijke thema's zijn. Er zal ook discussie zijn over onderwerpen waar nog verschillen van mening over bestaan, zoals Europa en integratie. Tijdens het avondprogramma zullen enkele jonge politieke visionairs, Boris van der Ham (D66), Diederik Samson (PvdA) en Rob Bremekamp (oud-JOVD), hun visie geven op de toekomst van het Nederlandse politieke landschap.

De PAARS III-dag staat open voor vijfenzeventig deelnemers. Er zullen verschillende sprekers te gast zijn. Onder hen de Europarlementariërs Emine Bozkurt (PvdA), Jan Mulder (VVD) en Unico van Kooten (D66).


Noot voor de redactie:

De Paars III-dag wordt, naar aanleiding van het twintig jarig bestaan van de Jonge Democraten, georganiseerd door Jonge Socialisten, JOVD en Jonge Democraten. U bent van harte uitgenodigd om een bezoek te brengen aan de PAARS III-dag, die wordt gehouden in de Florin (Nobelstraat 2-4) te Utrecht.

Jonge Socialisten in de PvdA is de politieke jongerenorganisatie van de PvdA. Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie is politieke jongerenorganisatie van de VVD. Jonge Democraten is de politieke jongerenorganisatie verbonden aan D66 en telt 1875 leden.

19 maart 2004

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to Twitter

JD Blog

Euro-Arab Seminar

Zojuist is de tweede editie van het door de Jonge Democraten georganiseerde Euro-Arab Seminar van start gegaan. 30 jongeren uit vijf Europese en vijf Arabische landen zijn de komende vier dagen sa...

Lees meer...

dinsdag 06 december 20:00
Discussieavond: Vleestaks - Amsterdam
woensdag 07 december 19:30
Vuurwerk - Rotterdam
woensdag 07 december 19:30
Begrotings-AAV - Arnhem-Nijmegen
woensdag 07 december 20:00
JDL Extra AAV - Limburg
woensdag 07 december 20:00
Betaalbaarheid van zorg - Arnhem-Nijmegen
woensdag 07 december 20:00
JD Brabant: Sinterklaas - Brabant
zaterdag 10 december 12:30
Afdelingscongres Brabant - Brabant
zondag 11 december 11:00
Utrechtse Kaderdag - Utrecht

» Bekijk volledige kalender

Vul hieronder je emailadres in om een link te krijgen waarmee je je aan kunt melden voor de nieuwsbrieven van de Jonge Democraten en waarmee je je abonnementen kunt wijzigen.

» Bekijk eerdere nieuwsbrieven

Twitter

Jonge Democraten Online

FacebookLinkedInTwitterYouTube

© 2016 Jonge Democraten