Blogpost

PB: Jonge Democraten klagen babyboomers aan

De Jonge Democraten willen dat de pensioengerechtigde leeftijd wordt verhoogd naar 67 jaar. Mede hierdoor moeten de staatsfinanciën op orde worden gebracht, moet de zorg betaalbaar blijven en een failliet van het AOW-stelsel worden voorkomen. "Aangezien de levensverwachting aanzienlijk is toegenomen is het, hoe pijnlijk ook, noodzakelijk dat iedereen zijn steentje bijdraagt! De babyboomers lijken wel te denken: 'Na ons de zondvloed'", aldus Vincent Verkoelen, landelijk voorzitter van de Jonge Democraten.

De generatie babyboomers is tot een zelfgenoegzame generatie verworden. Het wordt tijd dat die generatie zich solidair toont met de jongeren van nu, ofwel de toekomst van ons land. Bij een toegenomen levensverwachting vanaf 65 jaar is het weinig solidair dat het tot norm verworden is vervroegd uit te treden rond het 55ste levensjaar. Bij de invoering van de AOW was de verwachting dat wanneer eenmaal de leeftijd van 65 bereikt was, men 74 jaar oud zou worden. Inmiddels ligt deze verwachting op een leeftijd van 84 jaar.

Wanneer men uittreedt op 55-jarige leeftijd, zoals het ambulancepersoneel in particuliere dienst onlangs eiste, moet de overheid in plaats van 9 jaar 29 jaar opdraaien voor deze uitgetredenen. Tevens komt door teruglopende belastinginkomsten de afbetaling van de staatsschuld onder druk en is het aan de jongeren voor die problematiek een oplossing te vinden, een staatsschuld die de babyboomers zelf hebben veroorzaakt.

Vervroegd uittreden blijft mogelijk, maar daarin dient eigen verantwoordelijkheid genomen te worden. Verkoelen: "Met de aankomende vergrijzing en de daarmee gepaard gaande krapte op de arbeidsmarkt is het niet verantwoord wanneer de overheid de luxepositie van de babyboomers blijft financieren, want daarmee komt het volledige AOW-stelsel en de bekostiging van de zorg in de toekomst in gevaar."


Noot voor de redactie:

De Jonge Democraten is de onafhankelijke politieke jongerenorganisatie verbonden aan D66. Zij is opgericht in 1984 en telt momenteel 1800 leden en is daarmee de op één na grootste politieke jongerenorganisatie. Op het 41ste congres, gehouden op 26 en 27 april in Leeuwarden, is de 25-jarige student Bedrijfskunde Vincent Verkoelen uit Amsterdam verkozen tot landelijk voorzitter.

13 september 2003

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to Twitter

JD Blog

Stel je kandidaat!

Stel je kandidaat voor het Landelijk Bestuur! Het is vanaf nu mogelijk om je kandidaat te stellen voor het Landelijk Bestuur. Tijdens het Zomercongres in Rotterdam (16 t/m 18 juni 2017) zullen hier...

Lees meer...

maandag 29 mei 20:00
Wat is er terecht gekomen van de millenniumdoelen? - Utrecht
dinsdag 30 mei 19:30
Nederland als belastingparadijs? - Leiden-Haaglanden
dinsdag 30 mei 20:00
Betaalbaarheid van de zorg - Limburg
dinsdag 30 mei 20:00
Arend Jan Wonink – Groningen International - Groningen
woensdag 31 mei 19:30
Tegenpolen Anne-Fleur en Yernaz Ramautarsing - Rotterdam
woensdag 31 mei 20:00
Team Avond - Brabant
donderdag 01 juni 20:00
Bestuursinteresseborrel - Utrecht
vrijdag 02 juni 18:00
Kokkerellen met de Haagsche Rebellen - Landelijk

» Bekijk volledige kalender

Vul hieronder je emailadres in om een link te krijgen waarmee je je aan kunt melden voor de nieuwsbrieven van de Jonge Democraten en waarmee je je abonnementen kunt wijzigen.

» Bekijk eerdere nieuwsbrieven

Twitter

Jonge Democraten Online

FacebookLinkedInTwitterYouTube

© 2017 Jonge Democraten