Blogpost

PB: JD en CDJA willen jongerenzetel in SER

ImageJongeren moeten een eigen vertegenwoordiging krijgen in het sociaal-economisch overleg in Nederland. Dit schrijven Jan Paternotte en Ronald van Bruchem, voorzitters van de Jonge Democraten respectievelijk het CDJA vandaag in een open brief in het Parool aan minister Aart-Jan de Geus en SER-voorzitter Herman Wijffels.

Zij vinden dat de vakbonden hun geloofwaardigheid als vertegenwoordiger van alle werknemers hebben verloren en eisen daarom dat jongeren, naast de overheid, werkgevers en werknemers een zetel krijgen in de Sociaal Economische Raad (SER).

Volgens JD en CDJA zijn de huidige regelingen voor VUT en Prepensioen op de lange termijn onmogelijk houdbaar. Een stelling die wordt ondersteund door vele wetenschappers, waaronder de 71-jarige socioloog Henk Becker. "De vakbonden denken niet aan de lange termijn maar bedenken slechts oplossingen waar alleen hun eigen leden, de 50-plussers, van profiteren. Hiermee beginnen zij steeds meer op ouderenbonden te lijken", aldus Jan Paternotte.

Als jongeren een zetel in de Sociaal-Economische Raad en de Stichting van de Arbeid krijgen, kunnen ze volwaardig meepraten over het langetermijnbeleid. Ronald van Bruchem: "Jongeren hebben tenslotte de toekomst. Als je jongeren nu niet betrekt bij de samenleving, loop je kans dat een hele generatie verloren gaat. Dat mag niet gebeuren."

Jan Paternotte sluit zich hierbij aan. "De generatie die nu aan de macht is, zijn bijna allemaal boven de vijftig. Dat zijn mensen die over vijftien jaar allemaal weg zijn. Als we nu niks doen, wordt daar over twintig jaar een gigantische rekening voor betaald."

De jongerenorganisaties willen dat de jongerenvertegenwoordiger wordt verkozen middels een landelijke verkiezing, op de wijze waarop nu ook de jongerenvertegenwoordiger naar de Verenigde Naties wordt benoemd. Deze vertegenwoordiger moet een status krijgen gelijk aan die van vakbonden, werkgevers en regering.


Noot voor de redactie:

De Jonge Democraten en het CDJA zijn de politieke jongerenorganisaties gelieerd aan D66 respectievelijk het CDA.
Ronald van Bruchem en Jan Paternotte publiceren vandaag in het Parool een opinie-artikel waarin zij pleiten voor een jongerenzetel in de SER. Dit artikel is hier te vinden.
De Jonge Democraten hebben op 23 september gedemonstreerd tegen de FNV bij hun hoofdgebouw in Amsterdam.

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to Twitter

JD Blog

Congresvoorzitters en Stem- en Notulencommissie bekend!

Het is inmiddels bekend welke helden ons congres in goede banen gaan leiden! Als Congresvoorzitters gaat het Landelijk Bestuur voordragen: Malu Pasman, Jasper van den Hof, Martin van Montfort en Mi...

Lees meer...

maandag 26 juni 19:00
In gesprek met Pia Dijkstra - Overijssel
maandag 26 juni 20:00
Verkiezings AAV - Utrecht
dinsdag 27 juni 19:30
The IFLRY game - politcs at an international level - Leiden-Haaglanden
woensdag 28 juni 18:00
LedenBBQ - Rotterdam
woensdag 28 juni 20:00
Zomerse teamavond! - Brabant
woensdag 28 juni 20:00
Interesse avond voor het bestuur - Friesland
zaterdag 01 juli 12:00
Model United Nations JD Utrecht - Utrecht
woensdag 05 juli 20:00
VerkiezingsAAV - Friesland

» Bekijk volledige kalender

Vul hieronder je emailadres in om een link te krijgen waarmee je je aan kunt melden voor de nieuwsbrieven van de Jonge Democraten en waarmee je je abonnementen kunt wijzigen.

» Bekijk eerdere nieuwsbrieven

Twitter

Jonge Democraten Online

FacebookLinkedInTwitterYouTube

© 2017 Jonge Democraten