#

PB: Bos botviert frustraties op D66

09 Nov 2003

Partijleider Wouter Bos van de PvdA uitte gisteren in de media negatieve kritiek richting D66. Ze zouden volgens Bos hun idealen laten varen bij regeringsdeelname aan een rechts bezuinigingskabinet. "De PvdA wil klaarblijkelijk liever een links uitgavenkabinet", aldus Vincent Verkoelen, voorzitter van de Jonge Democraten.

Maandenlang zijn gesprekken gevoerd tussen CDA en PvdA. Deze gesprekken zijn vastgelopen op punten, waarvan bij aanvang van de onderhandelingen al duidelijk was dat dit essentiële knelpunten zouden zijn. D66 is nu in de mogelijkheid standpunten te verwezenlijken én durft de verantwoordelijkheid aan om het land bestuurd te krijgen. Een verantwoordelijkheid, die Wouter Bos heeft laten liggen.

In één week tijd heeft Boris Dittrich meer bereikt voor het onderwijs en de kenniseconomie dan Bos in drie maanden. Verkoelen: "Bos kiest nu voor een populistische uithaal naar D66, maar heeft zelf de wens van de kiezer naast zich neergelegd." Juist D66 kan zorgen voor de progressieve inslag die het nieuwe kabinet zo hard nodig heeft.

Wouter Bos zei een progressieve partner te zijn verloren. D66 heeft echter al veel eerder een progressieve partner verloren in de PvdA. Tijdens Paars 2 heeft de PvdA conservatief alle veranderingen op sociale vraagstukken tegengehouden. Het gevolg wordt volgende maand zichtbaar wanneer de 1 miljoenste WAO'er zich aanmeldt. Bij de PvdA weigert men echter in te zien dat er structurele problemen zijn in het huidige sociale zekerheidsstelsel, of is men te laf om impopulaire maatregelen te nemen die ook in de toekomst een eerlijk en betaalbaar stelsel kunnen garanderen. Verkoelen: "De PvdA heeft blijkbaar een nieuwe slogan: 'Iedereen een uitkering!'".


Noot voor de redactie:

De Jonge Democraten is de onafhankelijke politieke jongerenorganisatie van D66. De JD is opgericht in 1984 en telt momenteel 1700 leden. Op 26 en 27 april hebben zij hun 41e congres gehouden in Leeuwarden. Aldaar is de nieuwe landelijk voorzitter Vincent Verkoelen verkozen. Vincent is 25 jaar en is woonachtig in Amsterdam.

3 mei 2003

Categorie: Persberichten