#

PB: Bezuinigen op onderwijs?

31 Aug 2004

ImageDe door het kabinet voorgestelde bezuinigingen op Onderwijs zijn onacceptabel. Het kabinet zegt voor kenniseconomie te zijn, maar bezuinigt op goed opgeleide mensen. Steun ons protest, samen met het CDJA en Perspectief, tegen deze maatregelen en stuur hier een protest e-mail naar de Tweede Kamer!

Vul het formulier hieronder in om een protest e-mail te sturen naar de Tweede Kamer!

ProtestbannerRutte.png

Plan Rutte mist doel volledig!

De Jonge Democraten, de jongerenorganisatie gelieerd aan D66, heeft met verbijstering kennis genomen van de plannen van staatssecretaris Rutte om studenten die lang over hun studie doen te beboeten met een torenhoog collegegeld dat kan oplopen tot 6500 euro.

Volgens de Jonge Democraten benadeelt het plan de gemotiveerde student en wordt het probleem, een inefficiënt en fraudegevoelig bekostigingssysteem, totaal niet opgelost. De Jonge Democraten pleiten voor een vraaggestuurd systeem met een persoonsgebonden budget voor studenten. Zij hebben de D66-fractie in de Tweede Kamer opgeroepen hiertoe een wetsvoorstel in te dienen.

Landelijk Voorzitter Jan Paternotte van de Jonge Democraten: "Een student kan vertraging oplopen door hele legitieme en zelfs gewenste oorzaken als een extra jaar buitenlandstage, een uitgebreider vakkenpakket of bestuurswerk. Lang studeren wordt pas een probleem als het betekent dat er een groter beroep op de beperkte financiële middelen van het hoger onderwijs wordt gedaan."

Al in het najaar van 2003 hebben de Jonge Democraten een voorstel gelanceerd om meer te doen met dezelfde middelen. Een persoonsgebonden budget draagt bij aan een betere besteding van de onderwijsgelden, en is bovendien fraudebestendiger dan het huidige systeem. "Studenten krijgen een aantal credits, die besteden zij per vak en daarmee betalen ze alleen meer als ze voor een vak niet hebben gewerkt en dus ook meer gaan kosten," aldus Ton Monasso, coördinator onderwijs van de Jonge Democraten.

Paternotte: "Het is wel ontzettend jammer dat ook deze staatssecretaris de oplossing alleen maar ziet in het ontmoedigen van de student om meer te doen dan in de collegebanken te zitten. Iemand die zelf pas op zijn 25e afstudeerde zou beter moeten weten."


29 augustus 2004

Lees hier het artikel van Ton Monasso voor een beknopte omschrijving van het plan van de Jonge Democraten voor een persoonsgebonden budget.

Lees hier het artikel van Bart Luijkx, oud-secretaris politiek, over het persoonsgebonden budget dat verscheen in 'het Parool' in oktober 2003.

Ook ik vind bezuinigingen op het onderwijs onacceptabel!

Categorie: Persberichten