#

Nienke Vennik - Ordelijke stille kracht

05 Sep 2016

Ik ontmoette Nienke rond etenstijd, met zongebruind gezicht als gevolg van een zomers dagje Scheveningen, in een eetcafé vlakbij Utrecht centraal. Voor Nienke een volgeplande maar desalniettemin relaxte dag. Typisch voor Nienke, die een meester is in het combineren van verplichtingen met alles wat voor haar het leven de moeite waard maakt. “Eigenlijk is dit een rustdag hoor,” glimlacht ze nog. Maar wie is Nienke Vennik? Ik besloot het haar zelf te vragen. Daar zag ze de lol wel van in.

“Haha, het heeft nu wel iets weg van een sollicitatiegesprek,” zegt ze met een lach. “Ik ben Nienke, 26 jaar, student Internationale Betrekkingen aan de Universiteit van Amsterdam. Op het vorige congres ben ik gekozen als Secretaris organisatie nadat ik al enkele jaren actief ben geweest voor de JD, maar ook voor D66. Andere mensen zouden me waarschijnlijk zien als een rustig, vriendelijk persoon die voor verschillende typen mensen toegankelijk is. Ik denk dat ik vrij ordelijk en georganiseerd ben.”

Onze Secretaris Organisatie heeft naast haar huidige functie inderdaad al een rijkelijk gevuld politiek CV, opgebouwd bij de JD en D66. Ze is onder andere voorzitter geweest van de commissie diversiteit en participatie, heeft in de gemeenteraad van Purmerend gezeten.  

Ik was benieuwd of zij al van jongs af aan gedroomd had van een politieke carrière.

“Nee, eigenlijk niet echt. Na mijn middelbare school ben ik Nederlandse taal en cultuur gaan studeren.  Ik was toen al wel lid van D66 en JD, maar ik was er toen nog niet echt mee bezig. “Ik heb in die tijd het boek ‘Het zijn net mensen’ van Joris Luyendijk, en dat betekende toch wel een keerpunt in mijn leven. Ik kreeg meer interesse in het Midden Oosten, mijn interesse in de totstandkoming van besluitvorming en de werking van media nam nog extra toe. Ik wist toen dat ik daarmee verder wilde. Toen ben ik geswitcht naar communicatiewetenschap en heb ik me gespecialiseerd in politieke communicatie.”

In die studie haalde Nienke haar bachelor, en stroomde ze door naar de masterstudie internationale betrekkingen. In die tijd werd ze ook een beetje uit het niets gebeld door D66 Purmerend. Of ze misschien op de lijst wilde.

“Het leek me wel interessant, ondanks dat het niet bepaald een droom van me was. Ik belandde in de commissie, waar ik ontdekte dat ik wel degelijk interesse in politiek had, maar dat ik me nog te jong voelde om met dames en heren wiens dochter ik kon zijn gemeentezaken te bediscussiëren. Ik voelde dat ik graag meer onder jongeren wilde zijn, want ik was pas 24 jaar, maar ik wilde ook graag met politiek bezig blijven, want de commissie werkzaamheden smaakten voor mij wel degelijk naar meer. Dat is ook de reden dat ik in die tijd evenementen van de JD begon te bezoeken.”

Ik vroeg Nienke of ze dacht dat ze vooral beïnvloed was door haar studie en de activiteiten waar ze aan deelnam.

 “Dankzij de commissie in Purmerend heb ik veel waardevolle ervaringen opgedaan, zoals spreken in het openbaar en het verwoorden van standpunten. Toen de activiteiten van JD echter meer tijd in beslag gingen nemen heb ik gekozen voor de JD, en heb ik de commissie laten vallen.”

Een bomvolle agenda als ik het van een afstandje zie. Iedereen heeft echter vrije tijd nodig. Kom jij ook nog wel toe aan tijd voor jezelf?

“Jazeker! Als ik een moment voor mezelf heb dan heb ik het liefst dat het mooi weer is. Dan geniet ik van de zon, lees ik misschien een boek, en zo nu en dan heb ik ook nog tijd voor een andere passie: dansen.”

Wat veel mensen binnen JD misschien niet wisten is dat Nienke een bovengemiddeld goede hiphopdanseres is.

“Ja, dat doe ik ook nog. Ik ben daar rond mijn 6e levensjaar mee begonnen en ik haalde daar altijd veel plezier uit. Toen ik ouder werd heb ik in verschillende demoteams gezeten, waarmee ik deel heb mogen nemen aan EK’s en WK’s vanuit dansorganisatie IDO.”

Ik heb ook de eer gehad om dergelijke evenementen bij te wonen, en ik weet daarom dat het om topsport gaat. Ik wil weten of ze daaruit iets heeft meegenomen naar haar meer serieuze functies.

“Dat klopt wel. Als je met een team naar iets toewerkt, om te presteren, om een zo goed mogelijk eindproduct af te leveren, dan voelt dat geweldig. Ik voelde dan hetzelfde als ik nu voel als ik met een team naar JD evenementen toewerk. Het is fantastisch om samen met mensen energie in iets te steken, iets voor te bereiden, en dan uiteindelijk te constateren dat het lukt. Dat gevoel had ik ook tijdens het feest na afloop van het afgelopen congres. Ik stond toen in een hoekje met Mark, mijn voorganger, en ik zag mensen om me heen genieten en losgaan. Toen dacht ik: hier doe ik het voor.

Voor het afsluitende feest had Nienke nog gezonde spanning gevoeld. Natuurlijk had ze bijgedragen aan het organiseren van het congres zelf, maar het was ook de dag van de waarheid als het ging om haar uitverkiezing tot Secretaris. Wat wil ze eigenlijk bereiken in die functie?

“Ik wil toffe congressen en evenementen organiseren waar mensen het naar hun zin hebben. Ik ga daarin grotendeels de door Mark ingezette lijn voortzetten. Het streven is echter dat er toch ook wat dingen gaan veranderen. Als Secretaris organisatie ben je niet altijd politiek bezig, en daar wil ik in groeien. Mijn doel is daarom bijvoorbeeld om meer symposia te organiseren, om de JD events wat politiek inhoudelijker te maken. Ik ben zelf inmiddels ook erg politiek geïnteresseerd, en dat mag er van mij dit jaar niet bij inschieten.”

-“En hoe ziet het leven eruit na je bestuursjaar?”

“Ik hoop in mijn bestuursjaar mijn master af te ronden. Vervolgens ga ik dan overal en nog ergens solliciteren. Of misschien word ik wel weer gevraagd voor een toffe functie, dat is al eens eerder gebeurd. Mijn ideale baan? Ik zou graag werken op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ik wil echt doorgaan op de door mij ingeslagen weg. Ik zie mezelf geen rijke man trouwen om vervolgens een beetje de hele dag op de bank te zitten. Dat is niets voor mij.”

We zaten inmiddels al een flinke tijd te tafelen, en het werd langzamerhand ook tijd om naar huis te gaan. Bij het naar huis gaan ervaarde ik Nienkes zo kenmerkende ordelijkheid. Half onderweg naar het perron sloeg bij mij de paniek toe omdat ik een vers gekocht paar oortjes kwijt was. Terwijl bij mij alle alarmbellen rinkelde wist Nienke precies hoe laat het was.

“Je oortjes? Die had je bij binnenkomst op de tafel links naast je gelegd. Die liggen gewoon nog in dat eetcafé joh.”