#

Moana van IJsseldijk: sneltrein-filosoof

24 Aug 2013

De meeste leden kennen Moana van IJsseldijk uit één van de zes (!) landelijke werkgroepen waar ze zich voor inzette. Anderen kennen haar waarschijnlijk vooral door het  het indrukwekkende aantal beats per minute, waarmee haar Limburgse stemgeluid uit haar keel komt. De geboren Waalwijker  gaat vanaf het komende congres de zware functie van secretaris politiek overnemen van Dirk-Jan Tijs. ‘Mijn grootste doelstelling is om een grote interne discussie te krijgen over de beginselen van de Jonge Democraten,’ stelt ze scherp. Wat gaat er schuil achter deze Limburgse? De DEMO-redactie ontmoette haar in Utrecht.

Moana

Giechelend komt de geboren Limburgse binnenlopen. Waardoor ze me verplicht te vragen wat er speelt. Al snel blijkt dat de groepswhatsapp van het landelijk bestuur debet was aan de entree van Moana. ‘Laten we zeggen dat er een nieuwe stijl is, sinds de DEMO-redactie is overgeheveld,’ begint ze. ‘Het zijn fantastische verhalen hoor, maar..,’ ze laat een stilte vallen. ‘Ik heb alleen niet zoveel smeuïge verhalen,’ besluit ze haar betoog.

De afgelopen periode stond met name in het teken van kennis maken met de medebestuursleden en de portefeuillehouders. Het landelijk bestuur is zelfs al op een heus uitje geweest in Renesse. Het uitgaansoord voor Rotterdamse 15-jarigen kon de Limburgse niet echt bekoren. ‘Via Stefan hadden we daar een vakantiehuisje, vandaar dat we daar terechtkwamen. Maar wat we daar gezien hebben... echt bizar,’ vertelt ze op snelle toon. ‘Er waren gewoon twee meisjes die voor een breezer met elkaar moesten zoenen. En dat deden ze nog ook!’ Smeuïg verhaal nummer één was al verteld voordat er ook maar één vraag gesteld is.

'In groep 8 gingen enkelen zich voorbereiden om de populaire jongen uit te hangen in de brugklas door te pesten'

De roots van Moana liggen in Ittervoort, waarnaar haar gezin op jonge leeftijd verhuisde. Haar vader werkte bij Shell en moeder deed het huishouden. Na schooltijd liep ze steevast twee straten verderop om spelletjes te gaan spelen met haar beste vriendinnetje. ‘We konden urenlang stratego spelen,’ blikt ze terug. Tot in groep zeven, toen verhuisde haar vriendinnetje weg uit het dorp en bleef de kleine Moana alleen achter in het dorp. ‘Dat was wel een eenzaam jaar, en niet alleen omdat zij wegging. Er waren een stel klasgenoten die zich gingen voorbereiden op hun rol als populaire jongen op de middelbare school door onwijs te gaan pesten. Ze dachten dat ze het mannetje waren op de middelbare school, als ze zo’n entree konden maken.’

Moana was niet op haar mondje gevallen tijdens haar basisschoolperiode. ‘Ik was best wel aanwezig en ook heel erg bijdehand tegenover mijn docenten,’ gniffelt ze. Gelukkig had Moana uitlaatkleppen doordat ze op drie verschillende sportverenigingen actief was. ‘Ik deed aan tafeltennis, hockey en badminton.’ Alleen met de laatste twee sporten ging ze lang door. Ze moest bij tafeltennis met de oudere meiden meedoen. ‘Die vond ik stom,’ motiveerde ze haar besluit om te stoppen.

‘Drie weken lang met ouders op vakantie geweest. Paps en mans betaalden alles, heerlijk!’

Op de middelbare school wakkerde de interesse voor politiek aan bij de jonge Moana. Door middel van een gemeentelijk project, waarbij scholieren een budget kregen om problemen in de gemeente aan te pakken, kreeg Moana het vuur te pakken. De scholieren mochten voor €10.000 een oplossing aandragen voor de veiligheidsproblematiek in de gemeente. Moana en haar team besloot om een multiculturele markt te organiseren, waarbij het de bedoeling was om elkaars cultuur beter te snappen. ‘Dat sloeg natuurlijk nergens op,’ kijkt ze terug op die periode. ‘Maar daar besefte ik wel hoe het is om inspraak te hebben, iets te organiseren met impact.’

Pas op 18-jarige leeftijd meldde Moana zich aan voor de D66. ‘Waarom ik precies lid ben geworden weet ik nog niet. Het was echt een gevoel,’ vertelt ze. ‘Achteraf denk ik dat het liberale element van die partij mij het meeste aansprak. Maar dan niet dat opportunistische van bijvoorbeeld de VVD: als politieke partij draag je ook verantwoordelijkheid voor de maatschappij. Die combinatie vond ik precies bij de D66. Aan de ene kant vrijheid, aan de andere kant het beste nastreven voor iedereen.’

 In de tussentijd ontwikkelde ze zich ook op persoonlijk vlak. Ze meldde zich in Nijmegen aan voor de opleiding filosofie, omdat niemand daar de waarheid spreekt. ‘Er zijn op de opleiding ook geen barriers tussen oud en jong, omdat niemand het snapt,’ spreekt ze trots. Ze vond daar de vrijheid om alle kanten op te kunnen gaan.

'JD'ers nemen zichzelf nogal serieus'

De vuurdoop bij de Jonge Democraten werd begeleid door Suzan Schilderman. Zij was in haar functie als secretaris promotie van Arnhem-Nijmegen van dezelfde generatie en kende de vereniging al relatief goed. ‘Zij trok me direct overal mee naartoe, te beginnen met het landelijk congres,’ vertelt Moana. ‘Op het congres in Nijmegen was ik nogal verbaasd over de formele en serieuze houding van veel leden. In mijn ogen is dat ook kenmerkend voor Jonge Democraten. Ze nemen zichzelf nogal serieus,’ vertelt ze. Toch was niet iedereen even formeel: ‘bestuurslid Esmee – met haar pyama en nijntje-shirt kan ik me helaas niet voor de geest halen.’

Al snel werkte ze zich op in de partij, en zette zich in voor vele verschillende landelijke werkgroepen. Moana was kind aan huis bij onderwijs, digitaal, energie, duurzaamheid en diversiteit en participatie en filosofie. Daarnaast zette ze zich in voor de organisatie van een introweekend. Toch had ze nooit een formele positie bij de afdeling Arnhem-Nijmegen. Het kwam door Pieter Rogaar dat ze na ging denken over een formele positie. ‘Tijdens het D66-congres vertelde hij me dat hij vond dat iedereen zijn talenten moet benutten.’ Door Pieter besefte Moana dat ze verantwoordelijkheid moest nemen en stappen moest gaan zetten.

'Pieter Rogaar zorgde indirect voor mijn kandidatuur als landelijk bestuurslid'

Ze stelde zich in eerste instantie kandidaat voor portefeuillehouder filosofie. Iedereen verwachtte volgens Moana, dat ze die kar zou gaan trekken. Toch speelde er op de achtergrond nog wat anders; haar verlangen om secretaris politiek te worden. Eén dag voor haar sollicitatiegesprek met Dirk-Jan stelde ze zich formeel kandidaat als secretaris politiek, waardoor er een heel apart gesprek plaatsvond. Moana wilde de functie als portefeuillehouder logischerwijs niet meer doen als ze verkozen zou worden.

De campagne voor haar kandidatuur verliep redelijk goed. ‘Ik dacht dat ik veel vragen zou krijgen over het feit dat ik geen positie in het kader heb vervuld,’ blikt ze terug. ‘Maar mijn tegenkandidaat had dat ook niet, waardoor dat geen issue was.’ Tijdens het congres waarbij ze haar kandidatuur moest verdedigen had ze bewust geen aantekeningen op papier gezet. ‘Het verhaal zat er door mijn eerdere campagne zo goed in dat ik dat niet nodig had,’ stelt ze. ‘Bovendien zou ik dan nóg sneller praten dan dat ik nu al deed,’ komt de aap uit de mouw.

Tijdens haar periode wil ze twee hele wezenlijke zaken veranderen. Discussie rondom de beginselen van de Jonge Democraten is wat haar betreft de belangrijkste. ‘Pragmatisme, zoals binnen de Jonge Democraten, is heel goed, maar moet wel ergens op gebasseerd zijn. Dat is het nu vaak niet. Ik wil bijdragen aan de interne discussie rondom onze waarden en visie op de maatschappij,’ vertelt ze met vuur. ‘Het andere belangrijke punt is dat ik de structuur van de landelijke werkgroepen wil verbeteren. Als de portefeuillehouders goed ondersteund worden, kunnen ze ongelooflijk goed werk verrichten. Wat mij betreft moeten we ook niet zo vasthouden aan de huidige werkgroepen. Sommige werken heel goed, anderen minder. We moeten openstaan voor nieuwe inititieven, groepen die met vuur aan nieuwe dossiers willen werken.’

'Pragmatisme zou nooit je visie moeten zijn.'

Over de huidige landelijke politiek is ze sceptisch.’ Het populisme is nogal toegenomen in de landelijke politiek. Populisme is politiek zonder visie, niemand weet echt waar ze met dit land naartoe willen.’ Vertelt ze. Ook op de D66 heeft ze kritiek. ‘De D66 hanteert erg het pragmatisme, dat is opzich heel goed. Maar ze zouden dat pragmatische toe moeten passen op hun visie en niet gebruiken als visie,’ herhaalt ze haar eerdere roep om interne discussie rondom de beginselen.

De verhouding tussen D66 en Jonge Democraten is belangrijk in de ogen van de aankomend secretaris politiek. ‘Door de D66 kunnen wij veel bereiken in de landelijke politiek,’ vertelt ze. ‘Toch moeten we ten allen tijden een onafhankelijke agenda blijven voeren.’

Het nieuwe bestuur wil volgens Moana met name bereikbaar zijn. De bekende ivoren toren, waar vaak over gesproken wordt, zou niet moeten gelden voor het aankomende bestuur. Door de bereikbare, transparante en open houding hoopt ze ook dat de relatie tussen het kader en het landelijk bestuur verbetert. Om haar statement kracht bij te zetten heeft ze – speciaal voor haar nieuwe – functie een smartphone  aangeschaft.

Moana 2

Binnen het landelijk bestuur is volgens Moana iedereen goed in zijn vakgebied. Of ze niet een voorkeur heeft voor een bepaald bestuurslid? Lachend: ‘ja, dan toch Martin. Met hem kan ik urenlang ouwehoeren over het reilen en zeilen in de Limburgse politiek. Heerlijk,’ besluit ze. 

Categorie: Weblog