Blogpost

Misconcepties

Elke dag hormonen slikken door het gebruik van de anticonceptiepil: voor 38 procent van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd in Nederland is dit heel normaal. Al jaren is het voor puberende meisjes vanzelfsprekend om te starten met de anticonceptiepil. Toch blijkt het voor een grote groep (jonge) vrouwen steeds minder vanzelfsprekend: steeds meer vrouwen stoppen met de pil, zo stelt het CBS. Hoewel vaak wel op de bijsluiter vermeld, zijn bij veel meisjes en vrouwen de mogelijke gevolgen van de pil onbekend. Dit is verontrustend, aangezien deze er wel zijn.

Verschillende bijwerkingen worden toegeschreven aan de anticonceptiepil. Voorbeelden zijn depressie, een verlaagd libido en een verhoogd risico op borstkanker. Hoewel de meningen verschillen, tonen recente onderzoeksresultaten aan dat de pil wel degelijk effect heeft op de mate van zin in seks bij vrouwen. Bovendien beginnen meisjes vaak aan de pil wanneer ze ook seksueel actief worden, en hebben zij dus geen enkel idee hoe hun libido zal zijn wanneer ze de pil niet slikken. Op deze manier is het moeilijk het lage libido als gevolg van de pil te zien en heeft dit negatieve gevolgen voor het seksleven van veel jonge vrouwen. Daarnaast kampen veel vrouwen met klachten zonder door te hebben dat de pil de boosdoener is. Wanneer zij stoppen met de pil worden zij plotseling verlost van tal van klachten: ze voelen zich minder ‘vlak’, functioneren beter op het werk en depressieklachten verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Los van de vraag of we het wel wenselijk moeten vinden dat zoveel vrouwen al op extreem vroege leeftijd beginnen met het innemen van hormonen, is het al helemaal vreemd dat zoveel vrouwen de pil te slikken zonder de gevolgen te kennen. Door de vanzelfsprekendheid van de anticonceptiepil wordt er een afbreuk gedaan op de keuzevrijheid van de vrouw. Er bestaat een breed scala van anticonceptiemiddelen en er zou goed moeten worden nagedacht welk middel voor welk individu op welk moment de beste keuze is. Op dit moment wordt de pil vaak voorgeschreven door het gemakkelijke gebruik en de gewoonte van de arts. Soms is een telefoontje naar de huisartsassistente genoeg om jarenlang de pil te mogen ophalen bij de apotheek. Dit is gevaarlijk; de pil is en blijft een medicijn, met bijwerkingen waar goede voorlichting noodzakelijk is.

Het slikken van hormonen, vaak jaren achter elkaar, zou niet vanzelfsprekend moeten zijn. De anticonceptiepil zou moeten worden behandeld als medicijn, en hierdoor moet bij het voorschrijven van anticonceptie een breder scala aan keuzes worden voorgelegd, met de nadruk op volledige informatieverstrekking en voorlichting. Dit zou niet enkel moeten gebeuren bij de voorschrijvende arts, maar een bredere campagne is nodig. Scholen zouden er goed aan doen bij seksuele voorlichting ook de schaduwkant van de pil toe te lichten. 

Op deze manier worden meisjes en vrouwen zich eerder bewust van de mogelijke gevolgen van de anticonceptiepil en hebben zij een grotere keuzevrijheid bij het gebruiken van anticonceptie. Artsen, maar zeker ook de overheid, zouden er goed aan doen zich in te spannen zodat jonge vrouwen een goed geïnformeerde keuze kunnen maken over welke vorm van anticonceptie ze gebruiken.

Lysanne van Schaik is lid van de Jonge Democraten

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to Twitter

JD Blog

Congresvoorzitters en Stem- en Notulencommissie bekend!

Het is inmiddels bekend welke helden ons congres in goede banen gaan leiden! Als Congresvoorzitters gaat het Landelijk Bestuur voordragen: Malu Pasman, Jasper van den Hof, Martin van Montfort en Mi...

Lees meer...

dinsdag 27 juni 19:30
The IFLRY game - politcs at an international level - Leiden-Haaglanden
woensdag 28 juni 18:00
LedenBBQ - Rotterdam
woensdag 28 juni 20:00
Zomerse teamavond! - Brabant
woensdag 28 juni 20:00
Interesse avond voor het bestuur - Friesland
zaterdag 01 juli 12:00
Model United Nations JD Utrecht - Utrecht
woensdag 05 juli 20:00
VerkiezingsAAV - Friesland
vrijdag 07 juli 19:00
Verenigingsweekend - Landelijk
donderdag 13 juli 20:00
Afsluitende avond - Friesland

» Bekijk volledige kalender

Vul hieronder je emailadres in om een link te krijgen waarmee je je aan kunt melden voor de nieuwsbrieven van de Jonge Democraten en waarmee je je abonnementen kunt wijzigen.

» Bekijk eerdere nieuwsbrieven

Twitter

Jonge Democraten Online

FacebookLinkedInTwitterYouTube

© 2017 Jonge Democraten