#

Mieke de Wit, Organisatorisch Gezelligheidsdier

07 Sep 2015

Ik ontmoet Mieke op Utrecht Centraal, een tussenstop op weg naar haar eerste bestuursweekend met het nieuwe Landelijk Bestuur. Gewapend met een knalroze koffer begint ze op weg naar de smoothie bar al enthousiast te praten over het komende jaar. “Door het Bestuursweekend heb ik het gevoel dat het nu écht gaat beginnen, en ik heb er enorm veel zin in!”

Mieke de Wit

Door: Malu Pasman

De geboren en getogen Zaltbommelse komt uit een echte JD-familie. Mieke is namelijk het middelste kind uit de bekende ‘De Wit’-dynastie, die verder bestaat uit broers Dirk en Jasper. “Het is wel toevallig hoe dat allemaal gelopen is”, lacht ze. “We zijn eigenlijk allemaal een beetje langs elkaar heen lid geworden.”

Mieke was de eerste die kennismaakte met de JD. Na het afronden van de middelbare school in 2010, Fiscale Economie studeren in Tilburg, waar zij ook ging wonen. “Tijdens de infomarkt voor nieuwe studenten maakte ik al kennis met de JD, maar pas in februari 2012 werd ik actief lid. Dirk was Afdelingsbestuurder en trok me mee naar een excursie naar het Provinciehuis. Het bleek dus dat ze meer subsidie kregen als ik ook meeging.” De studie Fiscale Economie was inmiddels vaarwel gezegd. “Ik doe nu HBO Bedrijfskunde. Dat ligt me echt een stuk beter. Ik vind Economie heel interessant, maar vond de universiteit niet leuk. De nadruk ligt heel erg op onderzoek, ik zocht juist iets dat praktischer was. Ik heb het gevoel dat ik nu vaardigheden opdoe waar ik écht iets aan heb”.

'Politieke inhoud boeit me niet zo'

Mieke vertelt dat de goede sfeer in de afdeling haar grootste drijfveer was om actief te blijven. Op het Najaarsintroweekend van 2013 zette zij vervolgens haar eerste stappen op landelijk niveau. “Veel van de actieve JD’ers met wie ik nu nog steeds omga, heb ik daar leren kennen.” Al snel komen er twee herinneringen naar boven. “Ik heb gewonnen met weerwolven! Daar kennen veel mensen me nog steeds van. Daarnaast kan ik me nog herinneren dat Mart Roumen in een panterslip rondliep. De reacties waren hysterisch,” zegt ze schouderophalend. “Maar ach, dat hoort erbij!”

Vlak daarna bezocht Mieke haar eerste congres in Middelburg. “Het feestje was heel leuk”, lacht ze. “Dirk was voorzitter van het Congresteam en zo leerde ik ook veel mensen kennen. Waarbij ze overigens vaak aan hem vroegen of hij me had gewaarschuwd voor sommige jagende JD-mannen.” Ze glimlacht even. “Om heel eerlijk te zijn, kon het me vaak niet zoveel schelen of een Politieke Motie werd aangenomen of niet. Het ging over Hallogeenlampen en laadpalen, zo interessant is dat toch niet?”

Organisatorische zaken, die door sommigen als saai en suf worden gezien, kunnen Mieke veel meer bekoren. “We kunnen nog stappen maken op organisatorisch vlak”, zegt ze enthousiast. “Misschien word ik wel één van de HR-Heksen. Het HR is gewoon tof. Het is er met een reden, maar we maken er toch vaak uitzonderingen op. Dat wil ik zoveel mogelijk voorkomen,” zegt ze streng.

Al tijdens haar eerste Introweekend viel haar voorliefde voor dit soort onderwerpen op. “Toen werd me al de vraag gesteld of ik ooit AS wilde worden, in Arnhem begon ik daar serieus over na te denken”. Tijdens een pittig congres fungeerde Mieke als SNC-voorzitter. “Een leuk congres was het niet, interessant wél. Bovendien werd ik als groentje bij alles betrokken, wat ik echt heel tof vond. En ja, na afloop kwam weer die suggestie”, besluit ze glimlachend.

'Ik ben een relatieve digibeet, maar daar komt dit jaar verandering in'

Kort hierna werd Mieke gekozen tot Secretaris Organisatie in Brabant, weer een half jaar later werd ze hier Algemeen Secretaris. Tevreden kijkt ze terug op haar periode. “Verdere professionalisering was voor ons belangrijk.” Dit blijkt uit hoe Mieke met haar bestuursgenoten het ‘vrouwenprobleem’ binnen de afdeling aanpakte. “We dachten dat er wel veel vrouwelijke leden slapend lid waren, uit de ledenlijst bleek echter dat maar 20% van de afdeling vrouw is. “Dat betekent dat er een probleem zit in de werving”, zegt ze stellig. “We hopen hier stappen te kunnen zetten met ‘vrouwelijke gadgets’, maar misschien is politiek gewoon niet sexy genoeg.”

Mieke hoopt haar berg JD-ervaring in het Landelijk Bestuur in te zetten om de interne organisatie te kunnen verbeteren. Ook de rapporten van de afgelopen jaren neemt ze mee als bagage. Letterlijk, want de uitgeprinte versies zitten in haar koffer. Lachend: “Anders neemt niemand ze mee.” Concreet wil ze in ieder geval naar de LB-functies kijken. “Daarnaast wordt het voor ons ook erg kijken waar we tegenaan lopen.” Mieke gaat zich verder inzetten voor korte lijntjes tussen het LB en de afdelingen en waakt ze er als enige niet-Randstedeling voor dat ook de Periferie niet wordt vergeten.

Eén van de bijkomende taken van een AS is het aansturen van het ICT-team. Duidelijk minder bekend terrein voor Mieke, maar ook naar deze werkzaamheden kijkt ze uit. “De ICT’ers zijn echt leuke mensen! Ik voel me echt welkom, zelfs als digibeet”, lacht ze. “Maar daar komt dit jaar verandering in. Ik zie mezelf vooral als schakel tussen het ICT-Team en de rest, niet elk gek idee uit de vereniging moet meteen worden uitgevoerd.” Ook de continuïteit van het team is een belangrijk punt voor haar en ze zal er alles aan doen om te zorgen voor nieuwe aanwas.

Om te kunnen reflecteren op haar LB-werkzaamheden, heeft Mieke in haar vriend Steve een ideale sparringpartner. “Als oud-LBer kan hij me zeker meer wegwijs maken.” Ze glimlacht om het feit dat dit onderwerp ter sprake komt. “JD'ers vinden het interessant als je een relatie hebt met een andere JD'er, iemand van buiten boeit ze niet. En het is volgens mij vooral fijn om te speculeren wanneer het uitgaat”, lacht ze.

Tot slot vraag ik Mieke naar hoe zij haar rol in het Landelijk Bestuur ziet. Naast de normale AS-klusjes die moeten zorgen voor structuur en regelmaat, ziet zij zich vooral als een soort ‘moeder’ binnen de groep. “Ik ben één van de oudsten en sowieso de oudste van de meiden, dan krijg je dat”, glimlacht ze. “Ik ben altijd bereid spullen voor mensen mee te nemen en houd zeker ook van koken.” Maar ook de goede sfeer vindt ze belangrijk. “Ik ben vooral bij de JD gebleven omdat het vaak gezellig is, ook binnen het bestuur is het heel leuk. En ik zet me er vol voor in om dat zo te houden!”

Categorie: Weblog