#

Marty McFly zou het verbod op Hoverboard voorbarig vinden

18 Dec 2015

Het is het jaar 2015, het jaar waarin tijdreiziger Marty uit de film Back to the Future een innovatief zwevend skateboard (‘Hoverboard’) gebruikt om op spectaculaire wijze van een slechterik te ontsnappen. Kijkend naar het Nederland van nu, is het maar goed dat Marty deze ontsnapping niet in Nederland hoefde uit te voeren. Het voertuig zou namelijk niet eens officieel de weg op mogen vanwege het gebrek aan een typegoedkeuring. 

Precies dit gebeurde begin deze maand met de gelijknamige Hoverboard (ditmaal geen zwevend skateboard uit de film, maar een voertuig dat lijkt op een kleine Segway zonder stuur). Dit innovatieve voertuig past niet in de bestaande categorieën en kan dus niet worden goedgekeurd door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het apparaat, dat in de praktijk qua snelheid nauwelijks onderdoet aan een echt skateboard, heeft namelijk geen stuur, waardoor het volgens het ministerie niet in aanmerking komt voor een typegoedkeuring. Het vervoersmiddel is per direct verboden op openbare wegen.

Dat is jammer, want om innovaties te stimuleren zou een overheid niet alleen moeten kijken of een voertuig past binnen de huidige toetsingskaders, het zou juist moeten kijken of een nieuw voertuig past binnen een mobiliteitsvisie; wat wij van toekomstige mobiliteit verwachten. De transitie naar kleine vervoersmiddelen zonder uitstoot heeft een groot potentieel om mensen een alternatief te bieden tot de auto. De introductie van innovatieve voertuigen die niet passen in bestaande categorieën zouden niet uitgesloten moeten worden, integendeel ze kunnen oplossingen bieden die huidige categorieën niet waar kunnen maken. Laten we innovatie omarmen in plaats van nieuwe voertuigen af te schieten met oude toetsingskaders.

Rik van Berkel en Freek Willems maken deel uit van de werkgroep Ruimte & Mobiliteit van de Jonge Democraten.

Categorie: Politieke opinie