#

Martin van Montfort, ervaren constante

03 Sep 2014

Het is alweer meer dan een jaar geleden toen ik met Martin van Montfort – toen aankomend penningmeester van de Jonge Democraten – in een cafeetje op Utrecht Centraal zat. Vol goede moed sprak hij destijds over zijn plannen om de JD zuiniger te maken, en efficiënter geld te besteden. Ook wilde hij meer ondersteuning bieden aan de afdelingen, en ze hierdoor beter helpen hun financiën te managen. Na zijn successen bij de afdeling Limburg leek het er op dat het makkelijk ging lukken. Nu, met zijn eerste bestuursperiode achter de rug, besloot hij er nog een periode aan vast te plakken – niet te lang, een kandidatuur voor een half jaar. De DEMO sprak met Martin, over afgelopen jaar en de toekomst.

Tekst: Timothy Langstraat
Beeld: Meriam de Lange

"Om eerlijk te zijn was het anders dan ik had verwacht", vertelt Martin in Delft, waar hij net een regenachtige dag achter de rug heeft om nieuwe leden te trekken voor de vereniging. Met het welbekende groen-witte shirt nog aan zit onze immer nuchtere penningmeester aan tafel in een klein café, een warme kop thee voor zich. "Ik had onderschat hoeveel declaraties er binnen kwamen, terwijl ik hoopte toch meer beleidsmatig bezig te zijn." Dat betekent echter niet dat Martin zijn plannen niet heeft kunnen uitvoeren. Een van zijn speerpunten, het stroomlijnen van de boekhouding, is goed gelukt. "Waar we wel een paar slagen in hebben gemaakt is de boekhouding. Voorheen had elke afdeling zijn eigen systeem, en was het bijna onmogelijk om te vergelijken hoe elke afdeling zijn geld uitgaf. Dat hebben we transparanter gemaakt, en overzichtelijker, waardoor je op de jaarrekening precies kan zien waar het geld naartoe is gegaan."

Uiteindelijk bleken Martin's taken als landelijk bestuurslid toch anders dan toen hij de begroting van Limburg op orde bracht. In plaats van beslissen over de projecten van zijn eigen bestuur, moest hij de geplande projecten van de lokale besturen goedkeuren. En die projecten liepen soms wel erg uit de hand. "Het plan van vorig jaar, om de begroting strak gepland te houden, is redelijk goed gelukt. Maar je merkt dat sommige leden het idee hebben dat er een geldpers op het LB staat – ze vragen bijna ongelimiteerd geld aan. Dan moet je even ingrijpen, en zorgen dat ze met reële bedragen komen. Vanwege het lustrum dit afgelopen jaar werden er grotere bedragen aangevraagd dan normaal. Er was bijvoorbeeld een afdeling die een symposium wilde organiseren, maar ze hadden €2000 gepland voor iets wat normaal €600 euro zou kosten. Daar heb ik toch gevraagd om het iets kleiner te organiseren."

Het zijn niet alleen de plannen die goedkeuring van Martin behoeven. Ook de declaraties voor kosten gemaakt in dienst van de JD komen onder zijn ogen. Meestal betreft dit normale dingen, zoals treinkaartjes, zaalhuur, of geschenken voor gasten. Maar soms belanden er ook vreemdere bonnetjes op zijn bureau. "Het gekste wat er dit jaar gedeclareerd is is een tramritje van 7 cent, in Den Haag. Op de uitdraai staat tegenwoordig ook welke halte het is, dus ik heb toen even gekeken waar dat was. Het bleek een rit van 750 meter te zijn, met allebei de haltes op dezelfde straat. Dan krab je jezelf toch wel even achter de oren, dat mensen zoiets gaan declareren."

Terugkijkend zijn er veel dingen in het afgelopen jaar waar Martin trots op mag zijn. Een ding springt er wel negatief tussenuit: het introweekend van mei 2014, dat onverwachts toch met annuleringskosten kwam te zitten. "Op het congres is het al veelbesproken. Ik vind het jammer hoe het is gelopen met het introweekend. Ik heb het nog niet 100% op een rijtje staan wat er nu fout is gegaan, maar gelukkig hebben we de commissie Ad Hoc die daar mee bezig is. Hopelijk komen die ook met een mooie aanbeveling om dit soort dingen in de toekomst te voorkomen." Het is duidelijk dat Martin gemengde gevoelens heeft over wat er is gebeurd. "Dat een evenement geannuleerd is moeten worden, dat is enorm pijnlijk, en jammer dat het moet gebeuren. Alleen dat het dan blijkt dat er onverwachte annuleringskosten aan vast zitten, dat maakt het gewoon zuur. Zeker met de gevolgen die het op het congres had." Waar de fout uiteindelijk heeft gelegen, dat kan hij op dit moment niet zeggen. "We kwamen daar al jaren, en hadden veel goodwill opgebouwd. Jarenlang werden afspraken mondelijk bevestigd, zonder dat er iets op papier gezet moest worden. Dan ga je er van uit dat dat ook in dit geval zo gaat. Het zag er allemaal goed uit, en we zagen geen aanleiding om om een schriftelijke bevestiging te vragen."

Martin betreurt hoe het uiteindelijk is afgelopen – met een motie van wantrouwen op het afgelopen congres. Hij bespeurt ook een verandering in de houding van mensen. "Mensen zijn kritischer, en grijpen te snel naar te zware middelen. Het werkt vaak beter als je even naar de desbetreffende persoon stapt en het uit praat, dan dat je drie maanden wacht en via een Organimo iets probeert klaar te krijgen."

Toch heeft deze zure aflevering een mooi einde gekregen. Hoewel een deel van de annuleringskosten bleven staan, heeft Martin geregeld dat het volgende introweekend met korting op dezelfde locatie kon worden georganiseerd. Hierdoor heeft hij de vereniging geld bespaard, en de uiteindelijke kostenpost voor dit voorval terug omlaag kunnen brengen.

Ondanks het drukke afgelopen jaar had Martin het gevoel dat zijn verhaal als penningmeester nog niet op een einde was. Afgelopen congres stelde hij zich opnieuw verkiesbaar als penningmeester, en werd makkelijk verkozen. Wel maar voor een half jaar. "In de aankomende periode ga ik eerst mijn scriptie afmaken, en op zoek naar een baan. Daarom wil ik me ook niet direct vastleggen voor een jaar – ik wil wel zeker weten dat ik de JD de tijd kan geven die ze verdienen."

Over het nieuwe bestuur is Martin niks dan lovend. "We hebben een heel goed team staan, en het moet zeker gaan lukken na 6 september." Met Martin's ervaring in het LB kan hij makkelijk de verschillen zien tussen het nieuwe en het oude Landelijk Bestuur. Toch gelooft hij niet dat de verschillende, nieuwe persoonlijkheden zich direct vertalen naar een andere werkwijze. "Het zijn wel twee heel verschillende besturen, maar dat heeft meer te maken met de fase waarin ze zitten. Het ene bestuur is meer bezig met dingen afronden en afsluiten, en het andere is bezig om met vol enthousiasme te besluiten wat ze gaan doen." Ook is hij blij dat alle bestuursleden al ervaring hadden op lokaal niveau. "Hoewel het wel een stap is van een afdelingsbestuur naar landelijk, weet je wel hoe het reilt en zeilt binnen de vereniging. Dat maakt het makkelijker om met alle nieuwe dingen om te gaan."

Over zijn eigen plannen is hij duidelijk. "Mijn doel is nog steeds hetzelfde als vorig jaar. Wel denk ik dat ik realistischer ben geworden. Het ligt vaak lastiger dan je denkt, en je kan niet altijd die grote stap maken die je wilt maken." Met de vernieuwingen in de accounting die Martin wilt doorvoeren is het duidelijk – het budget is, voor het tweede jaar achtereen, veilig in Martin's capabele handen.

Categorie: Weblog