#

Martijn Kösters - niet sjoemelende diesel

08 Sep 2016

Een verlegen Limburgse krullenbol komt Brasserie De Kuip binnenlopen. Schuchter, vriendelijk, beleefd. Een atypische JD’er, dat is duidelijk, toch is hij een maand eerder verkozen op het congres tot het Landelijk Bestuur. De DEMO sprak de nieuwe Penningmeester over zijn achtergrond en drijfveren. “Je kunt belachelijk veel van deze flipperkast leren.”

Door: Mart Roumen

“Met mijn vader ging ik vroeger stemmen. Zoals dat altijd ging, met stemcomputers. Ik weet nog dat ik in 1998 in het ouderlijk huis overal post-its heb opgeplakt met daarop: ‘Ik stem Wim Kok!’”, vertelt hij. “Ja, politiek was thuis altijd wel aanwezig. Mijn vader las altijd de krant, en ook op televisie kwam het geregeld voorbij.”

Zelf kreeg hij pas veel later het besef wat politiek precies was. “Dat kwam door Meneer Terpstra”, licht hij toe. “Hij gaf maatschappijleer op de middelbare school, en dat was altijd veertig minuten lang discussie over maatschappelijke thema’s en ook wel over politiek.”

“In die tijd (red. 2003-2009) vond ik D66 helemaal niets. Met hun gekozen burgemeester enzo. Zijn dat nou urgente zaken? ”, vraagt hij retorisch. “Ikzelf was toen een stuk linkser, en had grote sympathie voor Jan Marijnissen. Mooi figuur was dat. De SP is puberaler, en daar kon ik indertijd mooi op meeliften.”

“Door mijn Limburgse roots en mijn bovenmatige interesse in atlassen ben ik uiteindelijk European Studies gaan studeren, waarbij ik ook uitleg kreeg over het Europese Project. In het begin ontmoette ik daar veel ‘believers’, maar later – als je wat kritischer wordt – zie je dat politieke partijen een stuk meer kunnen in Europa, dan ze ons soms doen geloven. Dat besef kwam nog meer toen de verkiezingen voor het Europees Parlement later losbarstten, en je heel duidelijk het verschil zag tussen partijen als D66 en bijvoorbeeld de SP. Mijn beeld van D66 heb ik toen radicaal moeten bijstellen.”

 

‘Ik zie Alexander Pechtold als een meningstechnische spellingscontrole’

 

“Mijn lidmaatschap bij D66 – en daarmee de JD – kwam voort uit een lastigere periode in mijn leven”, vertelt hij. Hij zucht en kijkt naar zijn kelk speciaalbier. Draait er een half rondje mee en gaat verder. “Persoonlijk en op school ging het niet zo goed, waardoor mijn therapeut zei: ‘Sluit je aan bij een politieke partij, dan ontmoet je wat nieuwe mensen en kun je jezelf ontwikkelen’. Zo geschiedde. Door de Europese agenda is het toen D66 geworden.”

De JD was nog onontgonnen gebied voor de jonge Limburger. “Ik denk dat ik één van de weinige succesverhalen van ‘een belrondje’ ben. Ik ging naar de ‘nieuwe ledenactiviteit’, waar ze me telefonisch voor hadden uitgenodigd. Ik trof daar een paar JD’ers die stomverbaasd waren dat er überhaupt iemand kwam opdagen. Daarna ging het snel. Luc zei: ‘kom mee, dan gaan we een sigaretje roken’, en schetste buiten de contouren voor het nieuwe bestuur van JD Limburg. Luc is – zij het soms ietwat beneveld – een vaderfiguur voor mij, mijn wegwijzer binnen de JD. Vervolgens trof ik mezelf aan als kandidaat-Penningmeester. Ik was wel zenuwachtig, maar aan de andere kant: Als je geen flapdrol bent is het vaak wel oké.”

“Het was ook niet zo studentikoos – daar was ik een beetje bang voor –gewoon een gezellige bende. Een vriendengroep met politieke interesse, dat moet het wat mij betreft ook blijven. Ik vond het bij JD-Limburg mooi dat de nadruk niet op de eigen mening, maar juist op het binnenhalen van andere meningen lag, in de vorm van gastsprekers zoals Jan-Willem Bertens. Ik sta redelijk voorzichtig in een groep, en zal niet zo heel snel mijn mening ventileren, en heb flink de kat uit de boom gekeken, veel geobserveerd en inhoudelijk gewoon mijn ding gedaan. Noem mij een diesel die niet sjoemelde.”

“Het gaf me voldoening. Ik kan naar mezelf aantonen dat ik ‘een zaakje kan runnen’. Ik heb het rustig opgebouwd en in mijn derde bestuursperiode zelf ook flink wat initiatief genomen, mijn eigen draai gegeven aan de Werkgroep Politiek en dat halfjaar een aantal activiteiten georganiseerd.”

“Tegelijkertijd werd ik ook door de wethouder van ‘Progressief Beek’ gebeld (red. samenwerking tussen PvdA, D66 en GroenLinks), of ik daar wat wilde doen. Ik dacht toen ‘Ow, dat is wel serieus’, en ben ook langsgekomen. Ik mocht gelijk meestemmen over het programma en de lijsttrekker – ook een JD’er. Daar was ik een stuk vocaler dan bij de Jonge Democraten, en heb ik ook gelijk de campagne mee ondersteund; debatjes, flyers, posters, je kent het wel. Ik kwam er achter dat ik helemaal niet visionair ben ingesteld. Alles voor over verder dan vijf jaar is niet aan mij besteed. Ik ben meer een politieke uitvoerder; Ik luister graag naar plannen van anderen.”

“In mijn jaren bij de JD heb ik veel samengewerkt met Martin van Montfort. Hij vertelde me deze winter dat ik me teveel aan het wegcijferen was, en dat een stap naar het LB mij goed zou doen. Ik bewonder Martin altijd omdat hij goed weet wat hij aan het doen is. Hij heeft een soort inzicht dat mij heel erg aanspreekt, dus nam ik zijn advies ter harte.”

“Het is – als je het goed bekijkt –een hele stap om naar Den Haag te gaan. Maar het trekt mij wel, om op grotere schaal mee te doen en iets te blijven betekenen voor de JD. We besloten dat we vanuit Limburg een coup in het Landelijk Bestuur gingen plegen. ‘Mieltje (Red. Michiel Ruland), Dennis en ik zouden ons kandideren voor het LB. Het liep wat anders, en uiteindelijk ben ik alleen verkozen.”

De jonge Limburger zit vol met plannen voor het naderende politieke seizoen. “Komende periode wil ik heel graag de kou uit de lucht halen, en het contact met afdelingen goed houden. Inhoudelijk ga ik me richten op het declaratiesysteem, dat moet echt veranderd worden. Ik zie de rol als Penningmeester niet puur als financieel administratief, maar ik wil ook heel graag meedraaien als volwaardig lid in het bestuur. De ALV bepaalt natuurlijk de koers en de budgetten, en ik zie mezelf ondersteunend werken aan de afdelingspenningmeesters.”

Op persoonlijk vlak hoopt hij veel te gaan leren van zijn periode in het LB. “Ik denk dat ik er weerbaarheid en weerstand ga opbouwen”, lacht hij. “Je moet niet blind zijn voor dingen, maar het is als LB’er wel goed om een olifantenhuid te ontwikkelen.”

Ook de verkiezingen staan hoog op de agenda. “Ik wil als vereniging onze eigen stempel op de verkiezingen drukken. Met ‘koopkracht’ gaan we heus die verkiezingen niet winnen, het lijkt me nuttig om op zijn tijd een leuke en gemene schop aan D66 te geven in de verkiezingsstrijd, en ons verder vooral te richten op het aanpakken van de factfree politics van alle andere partijen.”

Er klinkt enigszins kritiek op de moederpartij door in zijn stem. “Wat mij betreft ben ik de koers van D66 een beetje kwijt. Ik zie Alexander Pechtold als een meningstechnische spellingscontrole, die anderen graag de maat neemt, maar echt eigen ideeën heeft hij niet. Ik zie hem te veel afgeven, en te weinig uitgaan van eigen kracht.”

Gelukkig heeft hij naast de politiek nog genoeg andere zaken, waarbij hij even kan afkicken en een frisse neus kan halen, zoals Boris van der Ham zou zeggen. “Ik heb een echt benzinehart, al vanaf mijn tweede heb ik een groot boek met allerlei modellen van auto’s, en hun specificaties. Ik ben jaloers op, en heb een pure bewondering voor Max Verstappen. Ja, als ik eerlijk ben krijg ik een grotere smile bij de F1, dan bij politiek.”

In ieder geval staat de Limburger – als Penningmeester - op pole position bij de ‘Grote Prijs van Den Haag’; hij is er klaar voor. “Er staat een goede groep, dit clubje mensen komt er wel. We kunnen dingen aanpakken, en tja, als Limburger is het toch ook een beetje mijn rol om de ‘stimmung’ uit te dragen. Ik beschouw politiek als een leuk spelletje, en het houdt op als het spelletje klaar is. Hoe zeer zaken je ook aan het hart gaan, het is niet het einde van de wereld als je met elkaar oneens bent. Je kunt belachelijk veel van deze flipperkast leren.”