#

Marjolein Niewijk, gemiddelde Drent

02 Sep 2014

Marjolein Niewijk, gemiddelde Drent

Het is lastig om Marjolein in een aantal woorden te vangen. De voormalig voorzitter van JD-Groningen is aan de ene kant heel gevoelig, maar er schuilt ook een boerin in haar. Op sommige terreinen is het gewoon net een vent, zo concludeerde haar ‘incestueuze broertje’ Mark Ottema, die samen met haar vanuit Groningen in het landelijk bestuur zitting neemt. Geen bestuursvergadering zal voorbij gaan, zonder dat de geboren Drent zich zal laten horen. In haar rol als Secretaris Organisatie zal ze zich met name toeleggen op de organisatie van congressen. ‘Ik ga me voor 100% inzetten om de congressen toegankelijker en goedkoper te maken.'

Tekst: Mart Roumen

Beeld: Meriam de Lange

‘Ik kom eigenlijk uit een heel erg standaard gezin’, vertelt Marjolein enigszins beschaamd. Haar moeder zat klaar met thee als ze uit school kwam en haar vader werkt bij de belastingdienst. De familie Niewijk had een kat en een hond, en ze gingen iedere zomervakantie naar Zuid-Frankrijk. ‘Maar het is ook wel mooi: zoals je hoopt dat het zou zijn.’ In de klas was de kleine Marjolein ook behoorlijk gemiddeld. ‘Ik was niet stil, maar ook niet brutaal.’ Ze lacht als het uitspreekt. ‘Gaat het zo nog goed?’, twijfelt ze over haar inbreng.

Toen Marjolein vier was moest haar moeder snel iets ophalen bij de tennisvereniging en daarom vertelde ze Marjolein dat ze de buurvrouw om hulp kon vragen als er iets was. ‘Maar mama, waar moet ik dan aan denken’, vroeg de peuter. ‘Nou. Bijvoorbeeld als er brand is’, reageerde haar moeder. ‘Maar dan kan ik toch beter de brandweer bellen?’, vroeg ik toen aan haar. Oké, ik was gemiddeld, maar wel een tikkeltje betweterig’, bekent ze kleur.

‘Ieder weekend zoop ik in de bierkeet mezelf de tyfus in’

Die eigenschap was ook kenmerkend voor haar latere keuzes. Op de basisschool, in het dorpje Eext (Drenthe), gaf Juf Cecile haar een Havo-advies. ‘Belachelijk’, roept Marjolein over het terras in Groningen. ‘Ik had 447 Cito-punten! En dus ben ik gymnasium gaan doen.’ Later kwam ze er pas achter dat Grieks en Latijn helemaal niets voor haar waren. ‘Het was ook eigenlijk meer een actie om die juf een hak te zetten.’

Op de middelbare school in Haren - ‘inderdaad van Project-X ja’ – ging ze met name met de slimme leeftijdsgenoten om. ‘Het was veilig en ik voelde me er goed bij. Ik hoopte – tegen beter weten in - mezelf wat op te kunnen trekken aan hun niveau.’ De puberale Marjolein kreeg enkele jaren later, rond haar vijftiende, meer contact met de leeftijdsgenoten uit haar geboortedorp. ‘Toen werd ik echt een boerin. Ieder weekend zoop ik in de bierkeet mezelf de tyfus in. Ik had schijt aan wat mensen dachten. We experimenteerden lekker en kwamen er achter wie we waren en wat we wilden.’

Haar schoolcarrière leed onder haar nieuwe leefstijl. ‘Er waren toen van die stoere types die zeiden dat ze niet geleerd hadden voor tentamens en dan vervolgens toch alles haalden. Ik zei ook heel stoer dat ik niet geleerd had, maar haalde het vervolgens ook niet.’ Gelukkig kan ze er nu om lachen. Een treetje lager – op de Havo – kon ze wel makkelijker meekomen. Dat haalde ze ‘met twee vingers in de neus.’

‘Ik wilde me maatschappelijk laten gelden’

Eindelijk komt het volgende drankje in de tent aan de Grote Markt in Groningen. Onder een hevige stormbui vervolgt Marjolein haar verhaal. ‘Ik vind het oprecht erg dat ik zo gemiddeld ben. Dat besef kwam toen ik voor mijn HBO-opleiding rechten stage ging lopen in Zuid-Afrika. Ik had daar een goede periode, maar later zag ik dat mijn opvolger daar allemaal toffe dingen had neergezet en er ook kon blijven werken’, ze zucht. ‘Ik ben gewoon helemaal niet creatief. Ik bedenk zelf nooit echt iets. Ik ben een glas-is-half-leeg-type.’

Ze twijfelde of ze eventueel advocaat wilde worden, maar uiteindelijk is die gedachte toch weer overboord gezet. ‘Je werkt dan heel hard voor een paar individuen, maar ik zet me liever in voor een betere maatschappij.’ Later ziet ze zichzelf voor organisaties, zoals de overheid of de VN werken. ‘Ik kan als persoon geen legacy nalaten, maar als ik mij verbind aan een grote organisatie kan ik echt iets betekenen.'

Tijdens haar stage in Zuid-Afrika werd ze hard geconfronteerd met de werkelijkheid. Al die dingen die ze op televisie zag kwamen nu wel erg dichtbij. Bovendien was de teneur in het land ook heel anders. ‘I’m not a racist, but don’t you agree that black people aren't as smart as white people’, vertelde iemand die ze tegenkwam op haar stage. Na terugkomst was ze ongelukkig thuis. ‘Op het nieuws zag ik dat er in Amsterdam iemand was die tenen likte in het Vondelpark, terwijl er zoveel onrecht op de wereld gaande is. Ik vond het echt verschrikkelijk om weer terug te zijn. Ik vroeg me echt af of ik nog gelukkig kon zijn als ik zo door zou leven.’

Om haar geweten te sussen vond ze dat ze zich maatschappelijk moest laten gelden. ‘Ik zou het niet kunnen verkroppen als ik niet alles eraan had gedaan om de opmars van Geert Wilders te stuiten.’ Door de liberale waarden had D66 haar sympathie. ‘Dat moet het dan maar zijn’, dacht ze en ze meldde zich begin 2012 aan bij de partij. ‘Als ik iets met de Jonge Democraten erbij zou nemen, was het goedkoper. Dat heb ik toen maar gedaan.’

‘Die passie en enthousiasme. Dat vind ik wel mooi.’

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 ging ze flyeren met D66 in Groningen. Daar trof ze enkele JD’ers die ook actief waren bij D66. Leon Ploegstra was degene die haar uitnodigde voor de Jonge Democraten. ‘Mijn eerste activiteit was een motie-avond. Helemaal achterin de Wolthoorn zaten JD’ers in een cirkeltje een felle discussie te voeren over een Organimo. Er was een strijd tussen Carlo (Schimmel) en Leon aan de ene kant, en Hannelore (Vanderveen) en Rozemarijn (Logtenberg) aan de andere kant. Toen het uiteindelijk op stemmen aankwam was mijn stem de beslissende. Carlo schreeuwde toen door de hele tent: ‘Heb jij eigenlijk wel stemrecht!?’ Ik vond dat wel mooi. Die passie en het enthousiasme waarmee dat allemaal gepaard ging.’

Later verschoof de cultuur van de afdeling wat naar een studentenvereniging. Er kwamen veel meer borrels en na afloop van de vergaderingen doken de leden vaker de kroeg in. Ook was Marjolein drie aaneengesloten periodes verkozen in het bestuur van de afdeling. Eerst als Algemeen Secretaris (‘toen wist ik nog niet dat ze eigenlijk altijd op zoek zijn naar bestuursleden’) en later twee keer als Voorzitter. ‘Mijn tweede periode was echt een topperiode. Dat was echt een vriendengroep. Ik weet nog dat we een keer een dronken bestuursweekend hadden. Maurits (Foorthuis) schreeuwde toen naar Rik (Van Berkel), die dronken boven aan een speelobject stond: 'Gast, je pist bijna over mijn hoofd.' Dat was een beetje de sfeer van die groep. Alles kon.’ Om niet in een gat te vallen besloot ze na de bestuursfuncties van de afdeling door te gaan met een jaar Landelijk Bestuur. ‘Ik zat in de put, omdat ik zo bang was om burgerlijk in een fulltime baan te vervallen. Mijn vader bracht me toen op het spoor van een bestuursfunctie bij de Jonge Democraten.’

Ze besloot om te kandideren als Secretaris Organisatie. ‘Ik hou van organiseren en van teams aansturen, die mix is ideaal in deze functie’, beredeneert ze. Over een jaar wil ze in ieder geval de congressen toegankelijker gemaakt hebben. ‘Het is toch eigenlijk te gek voor woorden dat we congresseren op al die A-locaties, met tophotels? Laten we teruggaan naar de basis en ervoor zorgen dat we voor minder geld een leuker weekend neerzetten, waarbij het verenigingsleven een prominente rol krijgt, en we de luxe achter ons laten. Zolang wij met bier over politiek kunnen praten, is het weekend eigenlijk al geslaagd. Toch?’

 

Categorie: Weblog