#

Libanon-reis (19 februari 2016)

21 Feb 2016

Van 17 t/m 22 februari is een groep van zes Jonge Democraten in Beiroet voor een studiebezoek, met op het programma onder meer een ontmoeting met onze zusterbeweging Future Youth, een bezoek aan een vluchtelingenkamp en een gesprek met de Nederlandse ambassadeur. De komende dagen houden zij ons via een blog op de hoogte van hun belevenissen. Vandaag dag 2.

Op de tweede dag staat een ontmoeting op het programma met onze zusterorganisatie. De dag start met een bezoek aan het parlement. Samen met Ahmed en Mohammed van Future Youth spreken we met Ziad el-Kadry, parlementslid van Future, over de ontwikkelingen in Libanon en de regio. Tijdens het gesprek spreken we over het politieke landschap in Libanon. Future laat hier een heel ander geluid horen dan gisteren bij de ambassade: daar werd uitgelegd dat elke religieuze groep steeds sterker afhankelijk wordt van zijn eigen politieke vertegenwoordigers en dat vooral de tegenstellingen tussen religieuze groepen grote mensenmassa’s op de been kunnen brengen. Ziad benadrukt juist meerdere keren dat Future alle bevolkingsgroepen wil vertegenwoordigen en dat alle religies wel degelijk vertegenwoordigd zijn. Het feit dat Future hiermee probeert om door de religieuze tegenstellingen heen te breken lijkt een belangrijke stap, maar het blijft onduidelijk of de sjiitische burgers deze boodschap daadwerkelijk geloven en of Future dan ook concrete stappen zet om de arme sjiitische wijken te ontwikkelen.

Over twee maanden zit Libanon al twee jaar zonder president en de politieke onderhandelingen zitten nog steeds muurvast. Ziad geeft aan dat er verschillende pogingen zijn gedaan vanuit Future om tot een Nationale Regering te komen maar dat de verdeeldheid zeer groot is. Vooral Hezbollah wordt door Ziad als marionet van Iran neergezet. Groot nieuws is dat de politieke leider van Future, Saad Hariri (zoon van de vermoorde premier), vandaag weer in het land is na lange tijd. Hij was de afgelopen vijf jaar maar een paar keer in Libanon, vanwege veiligheidszorgen.

In de middag krijgen we nog een uitgebreide rondleiding langs alle gebouwen rond het parlement. De omgeving van het parlement is afgesloten vanwege de angst voor gewelddadige protesten. Daarom is het gebied alleen toegankelijk voor parlementsleden en medewerkers, waardoor de straten en winkels helemaal zijn uitgestorven, ook in de winkels en restaurants is amper iemand te zien. Al deze gebouwen zijn in de vorige burgeroorlog verwoest en door oud-premier Hariri weer opgebouwd. Na de tour vervolgen we onze weg naar de grote moskee. Deze moskee, helemaal gefinancierd door Rafik Hariri, werd helaas pas twee jaar na zijn dood voltooid. Na een rondleiding in de moskee, met prachtige rode koepel, zien we de plek waar vader Hariri is begraven, naast ‘zijn’ moskee, samen met zijn bodyguards en anderen die zijn omgekomen tijdens de aanslag.

In de middag hebben we een echte Libanese lunch, met toevallig dezelfde gerechtjes die we de avond ervoor zelf al uitgezocht hadden (blijkbaar waren we al kenners). Aan het einde van de middag hebben we nog een discussie op het partijkantoor van onze zusterorganisatie. Na een korte presentatie over de JD geeft Future Youth een korte presentatie over wat zij doen als organisatie. Indrukwekkend is hoe professioneel opgezet Future is. Met bijna 10.000 leden en 1200 vertegenwoordigers in Libanon zijn ze actief in alle 17 districten van Libanon. Elk jaar leiden ze ongeveer 250 jongeren op en worden daarmee voorbereid om politiek actief te worden. Na deze uitwisseling over wat we als organisaties doen, hebben we nog een discussie over de vluchtelingencrisis. Hieruit komt een helder advies aan de JD: los het conflict in Syrië op. We gaan ons best doen…

Door Jan-Willem de Bruin en Wim van Doorn

Categorie: Weblog