Blogpost

Libanon-reis (18 februari 2016)

Van 17 t/m 22 februari is een groep van zes Jonge Democraten in Beiroet voor een studiebezoek, met op het programma onder meer een ontmoeting met onze zusterbeweging Future Youth, een bezoek aan een vluchtelingenkamp en een gesprek met de Nederlandse ambassadeur. De komende dagen houden zij ons via een blog op de hoogte van hun belevenissen. Vandaag dag 1.

De eerste dag van ons bezoek heeft een Nederlands tintje. Na een kort ontbijt maken we eerst een wandeling in de omgeving van ons hotel. Tijdens deze wandeling belanden we in de hypermoderne ‘souk’ in het centrum van Beiroet. Wie denkt dat Beiroet alleen maar bestaat uit gebouwen met kogelgaten (overblijfselen van de burgeroorlog) heeft het mis. Overal in de stad schieten grote torens als paddenstoelen uit de grond. De souk ziet er niet uit als de oude bazaars uit de films, maar is gloednieuw en zit vol met diamantwinkels en andere hippe merken, al zijn de winkels uitgestorven. Later blijkt waarom: de winkels zijn gebouwd voor toeristen uit de Golf, maar Sander van Hoorn legt ons uit dat deze toeristen door een negatief reisadvies nauwelijks meer naar Libanon reizen. We spreken de NOS-correspondent in de jachthaven, waar we omringt door de Libanese elite genieten van een koude frappuccino om de 25+ graden enigszins tegenwicht te bieden. Ja, het is warm.

Sander legt uit: “Een Libanees zou toch over Nederland willen weten over de molens, de wiet en Wilders? Als je diezelfde vraag stelt over Libanon dan weet je waar ik over bericht: vluchtelingencrisis, afvalbergen en uitgaan. Het Nederlandse publiek heeft weinig interesse in diepgaande bespiegelingen over de ingewikkelde Libanese politiek.” Uitkijkend over de vele nanny’s die zich bekommeren over de Libanese kinderen bespreken we met Sander zowel zijn werk en rol als correspondent als de (complexe) Libanese politiek en regionale ontwikkelingen, die van grote invloed zijn op Libanon. Gedurende het gesprek wordt al snel duidelijk dat de Libanese politiek voor een buitenstaander moeilijk te doorgronden is. Toch kunnen we concluderen dat sprake is een ‘political deadlock’: al bijna twee jaar heeft Libanon geen president en de verschillende partijen (grofweg verdeeld langs religieuze lijnen: christenen, soennieten en sjiieten) nemen bijna geen besluiten meer. Slechts wanneer het aankomt op de stabiliteit van het land vinden de partijen elkaar. Hoewel het verdeelde systeem weinig effectief is, is het systeem in balans. Bij het aansnijden van het thema vluchtelingencrisis blijkt dat de Syrische vluchtelingen, overwegend soennieten, voor discontinuïteit kunnen zorgen. De demografische verhoudingen kunnen dermate veranderen dat Libanon politiek instabiel zou kunnen worden. Na de oorlogen die de Libanese geschiedenis (te) rijk is, is deze politieke instabiliteit het laatste wat de Libanese bevolking wil.

Wanneer wij later op de dag bij de Nederlandse Ambassade spreken met ambassadeur Hester Somsen en plaatsvervangend ambassadeur Margriet Struijff, blijkt dat problematiek die tijdens de lunch met Sander is aangehaald ook voor de ambassade aan de orde van de dag is. Echter krijgen we nu ook inzicht in de activiteiten die Nederland onderneemt om de Libanese problematiek een halt toe te roepen. Nederland is voornamelijk actief door de steun die verleend wordt aan VN-organisaties als UNHCR en UNDP. Daarnaast helpt de Vereniging Nederlandse Gemeenten om in de vluchtelingenkampen een vorm van bestuur op te zetten, inclusief basisvoorzieningen. Het wordt ons duidelijk dat Libanon met veel problemen te maken heeft, maar ondertussen gewend is aan de afwezigheid van een functionerende overheid. De private sector springt in waar de overheid stopt en houdt op deze manier de samenleving draaiende.

Vandaag kregen we zicht op Beiroet door de Nederlandse bril. De dag met een Nederlandse tintje sluiten we af met een proeverij van de, door iedereen aanbevolen, Libanese keuken. Dit als opstapje naar de dag van morgen, wanneer we door Future Youth, een Libanese jongerenpartij, worden meegenomen om Beiroet door een Libanese bril te bekijken.

Door Carmen Vermeer, Valerie Schulte Nordholt en Wim van Doorn

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to Twitter

JD Blog

Congresvoorzitters en Stem- en Notulencommissieleden gezocht!

Voor het congres van 17 juni zoeken we weer 9 SNC-helden en 4 Congresvoorzitters! Lijkt het je leuk om in de Stem-en Notulencommissie te zitten? Stuur me dan even een mailtje op secretaris@jd.nl! E...

Lees meer...

maandag 01 mei 19:45
Een avond over de Franse verkiezingen: Wie komt er aan de macht? - Arnhem-Nijmegen
maandag 01 mei 20:00
Motieschrijfavond en wethouder Everhardt - Utrecht
dinsdag 02 mei 20:00
[WAGENINGEN] Politiek Weerwolven - Utrecht
dinsdag 02 mei 20:00
Introborrel - Groningen
dinsdag 02 mei 20:00
Debatavond - Amsterdam
woensdag 03 mei 19:00
Bestuursinteresseborrel - Rotterdam
woensdag 03 mei 19:30
Politieke Algemene Afdelingsvergadering - Leiden-Haaglanden
woensdag 03 mei 20:00
Nieuweledenavond - Brabant

» Bekijk volledige kalender

Vul hieronder je emailadres in om een link te krijgen waarmee je je aan kunt melden voor de nieuwsbrieven van de Jonge Democraten en waarmee je je abonnementen kunt wijzigen.

» Bekijk eerdere nieuwsbrieven

Twitter

Jonge Democraten Online

FacebookLinkedInTwitterYouTube

© 2017 Jonge Democraten