#

Laura Neijenhuis - Extraverte energieke scout

07 Sep 2016

Midden in de zomer op een van de warmste dagen sprak ik af met Laura. Terwijl nieuwelingen meestal tijd nodig hebben om te wennen aan de functie, lijkt het bij Laura alsof ze haar plek helemaal heeft gevonden wanneer ik haar kom bezoeken op het landelijk kantoor. Een jongedame vol zelfvertrouwen en het valt me op dat ze georganiseerd en enthousiast overkomt. Het duurt niet lang voordat ze bewijst dat ze dat allemaal in zich heeft wat betreft haar werk.

Voor de afspraak vertelde Laura mij over haar drukke schema, maar aan haar kalme en rustige uitstraling is dat niet te merken. Gelukkig ben ik ook enthousiast en goed voorbereid voor de dag gekomen en vuur gelijk mijn eerste vraag op haar af. Wat was de reden dat ze de eerste keer naar een activiteit van de Jonge Democraten is gekomen? Ze vertelt me dat ze dat eigenlijk niet heeft gedaan. Haar eerste ontmoeting met de JD was, ironisch gezien, gelijk een internationaal congres in Kiev. Door haar studie sociale geografie met specialisatie geopolitiek en relatie met de European Neighbourhood wist ze al redelijk veel over het onderwerp. Dit voedde natuurlijk haar enthousiasme en maakte het voor Laura een heel gemakkelijke keuze om zich aan te melden.

Ze vertelt me dat ze de delegatie nooit had ontmoet voordat ze landde in Kiev. ‘Een grote Oekraïense blind date!’ grap ik erover. Laura lacht er even om maar voegt er gelijk aan toe dat ze dit komend jaar anders wil doen. Ze wil minstens één keer afspreken met de delegatie voordat het congres plaatsvindt. Ze vindt dat dat een grote toevoeging zal zijn voor de delegatie om het programma en de resoluties door te nemen. Een gepassioneerde en vastbesloten gloed valt over haar heen als ze uitlegt hoe ze dit voor zich ziet. Ze wil er bij de informatie over het congres op wijzen dat je aanwezig moet kunnen zijn bij de ontmoetingen voor het congres zodat iedereen elkaar kan ontmoeten voor de grote activiteit.  Zo wordt het dus minder een grote internationale blind date, maar meer een superspannende internationale tweede date!

Al is de blind date voor Laura vast niet verkeerd verlopen, aangezien ze nu in het bestuur zit. Laura vertelt dat, achteraf gezien, de Jonge Democraten zelfs in het buitenland nog altijd hun unieke sfeer behouden. Het ene moment heel hard discussiëren om vervolgens gezellig te praten, lachen en dansen met een biertje in de hand!

Eenmaal terug in Nederland had Laura het voornemen om vaker bij haar eigen afdeling langs te gaan. Sindsdien was Laura steeds vaker te vinden bij activiteiten en na een tijdje zat ze ook bij de werkgroep Buitenlandse Zaken. Haar liefde voor internationale congressen en evenementen was aangewakkerd en ze meldde zich hier dus ook steeds vaker voor aan. Helaas werd ze vaker afgewezen dan aangenomen en merkte op dat er vaak bekende JD’ers werden gekozen voor deze congressen. Toen Arvid Plugge zich kandidaat stelde werd Laura ook enthousiast en kandideerde zich gelijk. Ze vertelt me dat ze het belangrijk vond dat er in ieder geval een keuze was voor de leden.

Al is Laura redelijk positief over Arvids bestuursjaar, er zijn nog altijd dingen die zij een stapje verder wil brengen. Zo heeft Arvid een bijeenkomst georganiseerd voor LYMEC voor het congres, maar Laura is daar nog niet tevreden mee! Ze zit op het puntje van haar stoel als ze uitlegt dat de internationale sectie de enige is die nog professionalisering nodig heeft. Niet alleen voorafgaand aan zo’n congres moet er betere communicatie zijn naar de leden toe, maar ook achteraf. Een blogpost, zoals de huidige terugkoppeling gaat, krijgt niet het gewenste effect volgens Laura. Haar energie groeit met de minuut en ik merk dat ze zich met een sprongetje moet gaan verzitten zodat haar enthousiasme haar er niet van af duwt. Laura is er van overtuigd dat leden door middel van vloggen de sfeer kunnen proeven van internationale congressen. Kleine clipjes van twee of drie minuten moeten genoeg zijn om al een breder publiek te bereiken dan een blogpost van maximaal 1200 woorden. Ze hoopt dat de leden er hierdoor meer over te weten komen en de drempel wat lager wordt voor de internationale congressen.

Meer aanmeldingen betekent echter ook meer mensen teleur moeten stellen, hoe wil Laura  de delegatie op zijn best indelen? Ze geeft me een schuine glimlach en ik voel een plan aankomen, spoileralert, ik heb gelijk. Laura wil de aanmelders categoriseren in drie groepen. De eerste met nieuwe Jonge Democraten die veel van het onderwerp af weten. De volgende met actieve JD’ers die nog geen internationale ervaring hebben, maar dat dus graag willen. En tot slot de Jonge Democraten die de vereniging goed kennen, veel weten over het onderwerp en al een beetje internationale ervaring hebben. Op deze manier wil Laura een delegatie vormen waar op elkaar gebouwd kan worden en waar iedereen een betekenisvolle bijdrage kan leveren aan het congres.

Met betrekking tot de teams in eigen land wil ze graag veel met ze blijven communiceren, maar ze verder vrij laten. Laura gelooft dat ze geweldige ideeën hebben en dat zij er is om te kijken of ze realistisch zijn of niet.

Ik besluit haar te vragen hoe ze dit allemaal wil gaan combineren met haar baan. Ze verzekert me dat dat geen probleem moet zijn. Ze werkt namelijk maar vier dagen in de week, en zelfs die dagen zijn erg flexibel. Werken met onderzoekers die er alleen op maandag en donderdag zijn maakt het makkelijk om van huis uit te werken op dinsdag en woensdag. Ze moet echter soms les geven aan de masterstudenten. Op dat soort dagen valt er helaas niks te wijzigen, “ik kan moeilijk 130 master studenten in de steek laten”.

Gezien de antwoorden die ik krijg blijkt Laura een serieuze en professionele jongedame. Maar was ze altijd al zo? Volgens haar is serieus wel iets wat ze vaker hoorde, maar niet over dingen als huiswerk. Dat was niet zozeer haar prioriteit. Ze hield wel van alles wat ze naast school vrijwillig kon doen. Sinds haar vierde was ze al lid van scouting en als zeventienjarige bevond ze zich al in het bestuur. Op school was ze lid van de leerlingenraad in 4 VWO en in haar laatste jaar was ze vicevoorzitter. Klinkt als een brave Hendrik, zeg ik lachend. “Nou dat valt wel mee hoor!” roept ze uit. Zo heeft ze een keer tijdens twee tussenuren in het park met vriendinnen een fles wijn leeg gedronken. Wist zij veel dat de voorzitter op het laatste moment haar zou vragen om de vergadering over te nemen. Dronken was ze niet, maar wel een beetje aangeschoten. Desondanks ging de vergadering prima, al keek de docent haar wel met een schuin oog aan toen hij het lokaal verliet.

Dat klinkt al meer als een JD’er! Maar wat is iets wat we allemaal moeten weten over Laura? “Dat je me altijd kan appen! Als iemand twijfelt over een aanmelding of een vraag heeft, kunnen ze me altijd bellen of appen. Ik krijg soms het idee dat de leden vergeten dat het bestuur ook gewoon JD’ers zijn met wie je kan appen. Dus app of bel me gewoon als je een vraag hebt!”

 

Categorie: Politieke opinie