#

Kandidatentalk: Sjirk Bruinsma

10 Jun 2018

#

De DEMO gaat in gesprek met de kandidaten voor het Landelijk Bestuur 2018-2019. In de aanloop naar het Congres zijn de interviews hier verschenen. Vandaag zijn de Kandidaat Penningmeesters aan de beurt. Dit is het interview met Sjirk Bruinsma.

"Ik ben nog niet klaar met de JD"

Gisteravond nog was Sjirk bij de AAV van de afdeling Utrecht om het te hebben over zijn kandidatuur voor het penningmeesterschap van de Jonge Democraten. Dat mag wel toewijding heten, want hij komt helemaal uit Friesland. Hij is nog jong, maar al volop politiek actief in zijn gemeente, op zijn school en hoopt zijn enthousiasme volgend jaar in te mogen zetten voor de Jonge Democraten.

Waarom wil jij graag penningmeester worden volgend jaar? "Ik ben eerst algemeen secretaris en vicevoorzitter geweest in het afdelingsbestuur van Friesland, dat vond ik een ontzettend leuke tijd. Sinds oktober 2015 ben ik nu lid van de JD, dat beviel zo goed dat ik graag voor de vereniging actief wil blijven. Toen ben ik me in mijn eigen gemeente gaan focussen op D66. Vooral met de gemeenteraadsverkiezingen heb ik me daar veel voor ingezet. Nu dat is afgesloten ben ik eigenlijk tot de conclusie gekomen dat ik nog niet klaar ben met de JD en dat ik dus heel graag door wil."

Van algemeen secretaris van Friesland naar penningmeester bij het landelijk bestuur, vanwaar die stap? "Nou in mijn eigen gemeente ben ik voor de jeugdraad penningmeester geweest. Ik heb het altijd leuk gevonden om te werken met geld. Als secretaris ben je natuurlijk heel veel bezig met regeltjes en uitvoeren wat de leden willen en eigenlijk ligt dat heel dicht bij de taken van een penningmeester."

Waar uit Friesland kom je vandaan? "Ik kom uit Drachten." En ben je daar toen ook al politiek actief geworden? "Nou ik zat eerst bij de jeugdraad van Smallingerland. Toen kwam daar een keer iemand langs, Jantine, en zij was erg enthousiast over de JD en zij zei, “Kom gewoon een keertje langs.” Na heel wat wikken en wegen heb ik toch een keer besloten dat te gaan doen. Eerst zat ik nog een beetje te twijfelen welke partij nou het best bij mij paste, maar na het lezen van het partijprogramma van D66 heb ik voor die partij gekozen. Ik ben toen dus een keer bij de JD langs geweest en ik ben daar uiteindelijk in het bestuur gekomen. Later ben ik ook een keer bij D66 in de gemeente gaan kijken en heb uiteindelijk ook op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen gestaan."

Je bent echt een politiek dier dus, wat houdt je verder bezig in het leven? "Ik ben sowieso heel veel bezig met politiek, daar gaat wel veel tijd heen. Daarnaast ben ik op mijn school actief in de locatieraad, daar nemen we besluiten over de toekomst van onze school, besluiten over de begroting die de directie voorstelt. Daarbij proberen natuurlijk de belangen van de leerlingen in ogenschouw te nemen. Verder loop ik hard en vind ik het leuk om een biertje te doen met vrienden."

Wat is je leukste JD ervaring? "Dat was het kaderweekend, een van mijn bestuursgenoten is toen in slaap gevallen op het toilet. Dat was hilarisch, hij ging even weg en na een half uur hadden we pas door dat hij nog weg was. Dus toen riepen we hem en hoorden we hem op het toilet wakker schrikken."

De JD zal moeten gaan bezuinigen. Heb je je hier al op ingesteld? "Ik zou graag willen dat we als JD samen kijken naar de financiën, omdat het er op lijkt dat we moeten gaan bezuinigen. Dus ik denk dat het belangrijk is dat we samen met de leden die besluiten nemen en dat wij niet als bestuur eenzijdig met allemaal plannen komen. Laat die plannen vooral ook uit de leden komen. En ik wil er ook voor zorgen dat de leden ook inzicht krijgen in wat de JD de komende jaren kan verwachten."

Door David den Hartog.

Categorie: Weblog