#

Kandidatentalk: Milthon Boldewijn

10 Jun 2018

#

De DEMO gaat in gesprek met de kandidaten voor het Landelijk Bestuur 2018-2019. In de aanloop naar het Congres zijn de interviews hier verschenen. Vandaag zijn de Kandidaat Penningmeesters aan de beurt. Dit is het interview met Milthon Boldewijn. 

Het congresboek is een goede handleiding voor wat er op het congres staat te gebeuren. Zo ook de kandidaten voor het landelijk bestuur. Hier kwam ik achter de kandidaatstelling van Milthon Boldewijn voor penningmeester. Omdat alle kandidaten een podium verdienen ging de interviewmachine in de laatste week voor het congres nog eenmaal aan om zijn verhaal op papier te zetten. “Dat zou kunnen!” antwoord Milthon via een app op mijn interviewverzoek “Maar” voegt hij toe “Het kan niet telefonisch zoals bij de andere kandidaten.”  Ik kwam daarna te weten dat Milthon doof is, wat bij mij een hele serie vragen losweekte. Ik was benieuwd hoe zijn beleving van de politiek is en daarmee enthousiast om met hem zijn verhaal op papier te zetten.

“Waar ben je opgegroeid?” Vraag ik Milthon. “Tot mijn achtste levensjaar heb ik in Amsterdam gewoond” begint hij. “Daarna ben ik verhuisd naar Suriname waar ik tot mijn veertiende heb gewoond. Halverwege de VWO ben ik weer verhuisd naar Nederland. Ditmaal in een dorpje naast Tilburg genaamd Dongen.” zegt Milthon over zijn thuisadressen. Milthon heeft op Groningen na in alle hoeken van het Koninkrijk gewoond. Ik ben dan ook benieuwd wat hiervan nog zijn meest zoete herinneringen zijn “Wat zijn je leukste herinneringen aan je jeugd?” “Mijn leukste herinneringen brengen mij terug naar de tijd dat sport en spel belangrijk voor mij was. Ik speelde 2-3 keer per week basketbal bij de Caribbean Little Devils en speelde na school altijd voetbal met vrienden in mijn omgeving.”

Sport is belangrijk voor Milthon, op zijn Facebook vind ik genoeg foto’s met hem en zijn team. “Je speelt ook voetbal heb ik gezien, wat vind je leuk aan die sport? Wat zijn hierin absoluut de hoogtepunten voor je geweest?is de volgende vraag. “Ik speelde vroeger fanatiek voetbal omdat het in Nederland gewoon heel populair was toen.” zegt hij, waarop hij vervolgt: “Denk maar aan die tijd toen Nederland onverslaanbaar was met Kluivert, Davids, Stam, Overmars en ga zo maar door. Ik heb in die tijd net als velen staan brullen bij het raam om mijn trots en vreugde kenbaar te maken bij alle doelpunten.” antwoordt hij. Onverslaanbaar maar ook zonder prijzen, Milthon.

Goed, naar de politiek. Milthon geeft in zijn kandidaatstelling aan dat hij al lid is sinds 2013, daarmee is hij langer lid dan ikzelf. Ik ben benieuwd hoe D66 hem enthousiast heeft gemaakt: “Je bent al lang lid van D66 (2013), wat heeft je ooit bewogen om lid te worden van de organisatie en wat heeft je naar de Jonge Democraten getrokken?” “Het kwam door mijn behoefte om geïnformeerd te worden.” zegt hij. “Ook door mijn vrienden werd ik geïnspireerd om wat meer in die richting te ondernemen. Na een aantal diepgaande gesprekken vond ik het van belang om een partij te kiezen die het meest past bij mijn overtuigingen. Zo kwam ik bij een combi-lidmaatschap van de JD uit.”

Maar natuurlijk ben ik ook benieuwd naar hoe Milthon de politiek ervaart. “De politiek wordt vaak gezien als de arena van het dialoog, die kan jij misschien anders ervaren dan veel andere JD'ers; Hoe volg jij een debat? Wat valt jou het meest op aan de politiek? “ vraag ik hem.

Ik kijk elke twee weken op debatgemist.nl of er nieuwe debatten zijn. Daar kan ik het debat met ondertiteling bekijken. Voor mij is het heel leuk om te zien hoe volksvertegenwoordigers zich verwoorden. Wat mij het meest opvalt aan de politiek is dat het debatteren steeds theatraler aan het worden is terwijl de resultaten wat minder zijn.” zegt Milthon. Vandaar de interesse voor voetbal en politiek denk ik nog.  Milthon vervolgt: “Het valt ook op dat er relatief weinig inwoners met een migratieachtergrond in de Tweede Kamer zitten. Het viel mij ook gelijk op dat de tafel in vak K onder de koffiekringen zit.” geeft Milthon als antwoord. Zijn aandacht voor het beeld is bijzonder en het plaatst het beeld van debat in perspectief.

“Hoe ervaar je de JD als een doof persoon? Wat spreekt jou aan in de vereniging?” vraag ik hem.Ik ben geen bekende bij de JD omdat ik in eerste instantie bij D66 Amsterdam-Zuidoost in de kascommissie heb gezeten. Daarna is het nooit in mij opgekomen om bij de JD langs te gaan. Wat mij wel aansprak, is dat de JD vooral met jonge mensen werkt en vooral een eigen mening heeft. De overtuigingen van de JD komen niet altijd overeen met die van D66. Mijn ervaring is dat mijn doofheid geen obstakel is om in contact te komen mensen of een bestuurstaak uit te voeren.” antwoordt hij. Milthon ziet zijn kandidaatstelling ook als een frisse blik. “Ik heb begrepen dat mensen het juist fijn vinden als een ‘outsider’ zijn of haar kijk op de zaak kan geven en dat zou verfrissend zijn. Als je te lang in een vereniging zit kun je vaak niet ontkomen aan “confirmation bias” en tunnelvisie.”

Wat is het dan dat ook Milthon heeft gekoppeld aan het JD-virus, wat doet zijn politieke hart sneller kloppen? “Mijn politieke hart gaat sneller kloppen van onrecht.” vertelt hij. “Ik kwam erachter dat de gemeente Amsterdam haar filmpjes niet van ondertiteling voorziet en dat stoorde mij. Daar heb ik dus wat aan gedaan door twee keer in te spreken bij gemeenteraad Amsterdam Zuid-oost en Amsterdam centrum en een gesprek aan te gaan met DB-leden en de webmanager van gemeente Amsterdam. Kort daarna was er opeens wel ondertiteling.”

“Een jaar Landelijk Bestuur test je relatie met je andere bestuursleden, hoe werk jij in een team? Hoe zouden jouw voorgaande bestuursgenoten jou omschrijven?” is mijn vraag aan Milthon. “Ik ben iemand die kritisch is maar dan wel opbouwend. Een alternatief moet er altijd zijn als je kritiek geeft naar mijn mening. Mijn voorgaande bestuursgenoten zullen grappend zeggen dat ik een lastige penningmeester ben die geen fan van verspilling is. Uiteindelijk zouden ze mij omschrijven als overtuigend, sober en een koele kikker. Voor mij is wederzijds respect en zelfstandigheid belangrijk in een team. Zeker als het maar voor 1 jaar is. Dan heb je mensen nodig die ruimdenkend zijn en zich op korte termijn kunnen aanpassen aan een nieuwe situatie. Dan heb je geen tijd om te klagen en moet je de tijd gebruiken om de problemen op te lossen.” vertelt Milthon overtuigend.

Tot slot natuurlijk wat Milthon gaat doen als onze eventueel toekomstige penningmeester. Meer geld voor de DEMO? ;) Wie weet, we leggen de vraag bij Milthon neer “Wat wil jij het komende jaar gaan doen als penningmeester? Wat zijn je doelstellingen?”

“Mijn doelstellingen zijn vooral kritisch kijken naar de uitgaven van de Jonge Democraten. Ik zal daarbij ook kijken naar de verhouding van resultaten en kosten en proberen deze in beeld te brengen. Waar nodig zal ik voorstellen doen om te zorgen dat er geld bespaard kan worden zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit. Daarnaast wil ik ook bijdragen aan het inclusief en toegankelijk maken van de Jonge Democraten. Dit wil ik doen door een plan van aanpak te maken dat toekomstbestendig is. Het is handig om dat te hebben omdat dat van pas gaat komen en het scheelt een hoop geld als de bedrijfsvoering voorafgaand al ingesteld is op het voldoen aan de voorwaarden om toegankelijk zijn.”

Door Wouter van Erkel

Categorie: Weblog