#

Kandidatentalk: Marten Porte

12 Jun 2018

#

De DEMO gaat in gesprek met de kandidaten voor het Landelijk Bestuur 2018-2019. In de aanloop naar het Congres zullen de interviews hier verschijnen. Hier is het derde interview met Marten. Hij is kandidaat voor de positie van Bestuurslid Politiek & Internationaal.

"Ik heb nooit spijt gehad van mijn keuze voor D66"

Het is een snikhete dag dat ik Marten spreek, de dag ervoor zaten wij nog drie stoeltjes van elkaar verwijderd in het PJO-parlement. Als ik hem vraag of hij nog een beetje bijgekomen is van die beladen dag, blijkt dat hij het zelf nog iets later heeft gemaakt. "Ik was nog op de verjaardag van Jasper, van de afdeling Amsterdam, we moesten de afdelingsvlag terugwinnen." De drie bestuursleden van de afdeling Arnhem-Nijmegen moesten op een feestje van de JD Amsterdam verkleed als echte Mokumers het nummer 'aan de Amsterdamse grachten' zingen om zo hun vlag terug te winnen. "Er waren veel mensen van de afdeling Amsterdam en Merel, Wimer en ik."

Marten Porte, huidig secretaris politiek van zijn afdeling, wil diezelfde functie graag in het Landelijk Bestuur doen. "Het lijkt me een ontzettende ervaring om een jaar lang volledig in te kunnen zetten voor een organisatie die mij die mij zoveel heeft gegeven. Ik vind het heel leuk nu om een deel van mijn week bezig te zijn met de JD en het lijkt me leuk om dat een jaar lang vol voor in te zetten."

Je zegt dat de vereniging jou veel gegeven heeft, kun je daar een voorbeeld van noemen? Eerst zucht Marten even, "Ik moet even nadenken wat ik daar precies op zal zeggen. Nou goed, de JD is sowieso een belangrijk deel van mijn sociale leven geworden. Je krijgt een bijzondere band met de mensen waarmee je in een bestuur zit. Politieke meningsvorming en mezelf leren uiten bijvoorbeeld of bij trainingen op zo'n congres dat heb ik ook bij de JD geleerd. En ook veel leuke mensen leren kennen en je komt natuurlijk op plekken waar je normaal niet zo snel komt. Zoals gisteren dus de Tweede Kamer."

Wat maakt jou geschikt? "Ik denk dat ik goed in beide portefeuilles zit, zowel binnen politiek als internationaal. Ik heb de afgelopen tijd in mijn bestuur beide functies gehad, ook al heet mijn functie gewoon secretaris politiek, maar ik heb me wel bezig gehouden met het organiseren van een twinning en met een LYMEC congres mee geweest. Ik heb nu twee jaar afdelingsbestuur gedaan dus ik denk dat ik de vereniging goed ken en redelijk veel ervaring mee kan nemen."

Je bent van de afdeling Arnhem-Nijmegen, maar waar kom je eigenlijk vandaan? "Ik kom oorspronkelijk niet uit Nijmegen, ik kom oorspronkelijk uit de buurt van Utrecht. Uit de gemeente Bunnik en ben later verhuist naar Nijmegen voor m'n studie. Maar ik ben eigenlijk in Bunnik al politiek actief geworden, mijn moeder is daar nog steeds fractieleider van het CDA."

Dus je bent niet in de pas van je moeder blijven lopen. "Ik heb nooit echt politieke meningsverschillen met mijn moeder en als ik nog in die gemeente zou wonen zou ik zeker op haar stemmen. In de lokale politiek speelt ideologie natuurlijk ook een minder grote rol. Ik ben op een gegeven moment gewoon gaan kijken naar partijprogramma's en bedacht welke partij het best bij mij zou passen. Eerst nog even VVD gedacht, maar toen ik het programma las vond ik D66 toch beter bij mij passen."

Nooit twijfels gehad over die keuze? "Nee, zeker niet. Toen ik net een beetje politiek actief werd, was mijn beste vriend VVD-aanhanger en werd toen ook lid. Hij had mij ook een beetje opgejut en mij gemotiveerd om een beetje politiek te worden. Maar VVD, daar was ik niet zo'n fan van, ik heb nooit spijt gehad van mijn keuze voor D66. Ik zie mezelf ook niet heel gauw bij een andere partij komen ooit."

Je moet voor de door jou beoogde functie toch vaak naar het buitenland; hoe zou jij het JD gedachtegoed vertolken tussen de toch wat meer conservatieve liberale partijen? "Ja, dat is af en toe wel een verschil met andere organisaties, dat wij echt liberaal progressief zijn. Het liberaal zit er bij ons in dat we geloven in wat mensen zelf voor elkaar kunnen krijgen, een beetje het cliché van het geloven in de eigen kracht van mensen. Maar het is ook dat we mensen zoveel mogelijk vrij moeten laten maar dat je als maatschappij wel een verantwoordelijkheid moet houden omdat je niet zomaar over kan laten aan de vrije markt. Daar schuurt het nog wel eens, ja."

En blijf je in Nijmegen wonen als je LB gaat doen? "Nee, het is wel mijn ambitie om in Den Haag of omstreken te gaan wonen. Ik heb me nog niet zo verdiept in die woningmarkt, maar ik wil dat wel graag."

En hoe ga jij je verhouden tot de nalatenschap van je voorganger? "Ik denk dat Dennis het over het algemeen goed heeft gedaan. We zijn wel anders qua persoonlijkheid. Ik denk dat ik over het algemeen diplomatieker ben, dan is soms goed en soms slecht. Het kan voor meer begrip zorgen, maar je moet in het besturen soms ook wat minder diplomatiek zijn."  

Door David den Hartog

Categorie: Weblog