#

Kandidatentalk: Cyriel van Vugt

13 Jun 2018

#

De DEMO gaat in gesprek met de kandidaten voor het Landelijk Bestuur 2018-2019. In de aanloop naar het Congres zullen de interviews hier verschijnen. Deze keer is Cyriel van Vugt aan het woord. Hij is kandidaat voor de positie van Bestuurslid Organisatie&Scholing.

"Ik vond het mooi om scholieren te vertellen over mijn passie voor politiek."

Hij is al een drukbezet man, Cyriel van Vugt, kandidaat Bestuurslid Organisatie & Scholing voor het landelijk bestuur, want het eerste gaatje dat hij heeft is om half elf 's ochtends op zondag. Dus nog in pyjama bel ik hem op. Cyriel zelf is klaarblijkelijk al lang wakker en behoorlijk helder, dat belooft al veel goeds, een ochtendmens als landelijk bestuurslid. Maar de eerste vraag, wat zijn mooiste JD ervaring is, kost hem toch wat tijd. "Het mooiste vond ik dat ik als afdelingsvoorzitter scholen mocht bezoeken. Het mooie daaraan vond ik om scholieren te vertellen over mijn passie voor politiek en vervolgens met hen in discussie te gaan over politieke onderwerpen.”

Waarom wil jij die functie graag doen? "Ik ben nu een jaar geleden gestopt als afdelingsbestuurslid. Ik ben anderhalf jaar bestuurslid geweest bij de afdeling Arnhem-Nijmegen. Eerst een half jaar als secretaris politiek en daarna een jaar als voorzitter. Wat ik destijds heel leuk vond was het organiseren van evenementen. Vorig jaar ben ik ook trainer geworden bij de JD. De functie die ik wil gaan doen, is aan de ene kant organiseren en aan de andere kant de scholing aansturen. Het lijkt mij een hele mooie uitdaging om dat op landelijk niveau te doen. Ik denk dat ik een goede kandidaat ben en de leden mogen gaan stemmen. Ik denk dat mijn ervaring relevant genoeg is."

Een JD coryfee in wording dus, maar hoe zit het met de organisatorische ervaring buiten onze bescheiden organisatie? "Ik ben actief bij D66, hier in Nijmegen. Ik heb meegeholpen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen om intern alles te organiseren voor de lijsten. En ook mee geweest op campagne. Ik denk dat dat ook wel van pas komt als landelijk bestuur, dat goed contact heeft met D66."

Je bent van de afdeling Arnhem-Nijmegen, waarvan negen van de tien leden toch Nijmeegse studenten zijn, wat heb jij eigenlijk gestudeerd? "Ik heb een Bachelor Politicologie gedaan aan de Radboud Universiteit en ik wil nog een master gaan doen als ik hopelijk klaar ben met het landelijk bestuur. Ik heb net een tussenjaar gehad, dus ik heb veel gewerkt en gereisd."

Liggen je roots ook in Nijmegen of kom je ergens anders vandaan? "Ik ben opgegroeid in Barneveld, dat is een uurtje van Nijmegen. Dus ik ben daar naar de basis- en middelbare-school gegaan. Ik ben een kleine zes jaar geleden verhuisd naar Nijmegen voor mijn studie en ik woon hier nog steeds op kamers."

Wat wil je uit deze bestuursfunctie halen? "Ik zie het als een uitdaging, ik heb op afdelingsniveau al voor kleine groepen dingen mogen organiseren. Maar op landelijk niveau moet je dat natuurlijk doen voor grotere groepen en heb je meer verantwoordelijkheid. Ik hoop dat ik dat later ook weer toe kan passen, waar ik ook terecht kom."

Door David den Hartog

Categorie: Weblog