Blogpost

Jongerenorganisaties vragen Nederlandse regering om aandacht voor rechten van kinderen in Palestijnse gebieden

De Jonge Socialisten (PvdA), Joge Democraten (D66) en DWARS (GroenLinks) zijn tijdens een bezoek aan Israël en de Palestijnse gebieden tot de conclusie gekomen dat het Israëlische militaire rechtssysteem dat geldt in de Palestijnse gebieden inbreuk maakt op internationaal overeengekomen kinderrechtenverdragen. Ze roepen de Nederlandse regering op om de Israëlische autoriteiten op deze schendingen aan te spreken.

Zo komt het regelmatig voor dat Palestijnse kinderen die van een vergrijp worden verdacht midden in de nacht worden gearresteerd. Karen van der Heijden (DWARS): “Een kind van twaalf dat ’s nachts door een legereenheid van zijn bed wordt gelicht in een taal die hij niet begrijpt staat doodsangsten uit”.

Momenteel zitten er 178 Palestijnse kinderen in Israëlische gevangenissen[i]. Bij driekwart van de minderjarigen wordt dwang of geweld toegepast om onder meer bewijs te verkrijgen, blijkt uit een onderzoek van Defence for Children[ii]. Dirkjan Tijs (Jonge Democraten): “Kinderen worden er in de regel niet op gewezen dat ze gebruik kunnen maken van een advocaat, dat ouders bij een verhoor aanwezig mogen zijn en dat ze het recht hebben om te zwijgen”.

Een rapport van de Britse regering uit juni van dit jaar noemt de omstandigheden waar de kinderen in leven “schokkend” en “vernietigend”[iii]. De Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem schrijft dat “de rechten van Palestijnse kinderen in elke fase van de procedure flagrant geschonden worden”[iv].

De politieke jongerenorganisaties roepen de Nederlandse regering op om de Israëlische autoriteiten, in navolging van Groot-Brittanië, op deze kinderrechtenschendingen aan te spreken. Maruschka Gijsbertha (Jonge Socialisten): “Het is belangrijk dat de internationale gemeenschap bij de Israëlische regering op dit onderwerp blijft hameren. Hoe ingewikkeld de politieke situatie ook is, kinderen mogen nooit het slachtoffer worden”.

De organisaties doen een aantal aanbevelingen om de situatie te verbeteren. Zo zouden arrestaties voortaan overdag plaats moeten vinden. Verder dienen kinderen op hun rechten gewezen te worden en toegang te hebben tot een advocaat voorafgaand en tijdens het verhoor. Dit verhoor dient daarnaast audiovisueel opgenomen te worden. Ook roepen de jongerenorganisaties op om eenzame opsluiting van kinderen wettelijk te verbieden. Ten slotte zou er een systeem opgezet moeten worden voor effectieve monitoring en rapportage, om werkwijzen waarbij geweld en mishandeling worden toegepast te melden en in de toekomst te voorkomen.

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to Twitter

JD Blog

Congresvoorzitters en Stem- en Notulencommissieleden gezocht!

Voor het congres van 17 juni zoeken we weer 9 SNC-helden en 4 Congresvoorzitters! Lijkt het je leuk om in de Stem-en Notulencommissie te zitten? Stuur me dan even een mailtje op secretaris@jd.nl! E...

Lees meer...

zaterdag 29 april 13:00
Landelijk Debattoernooi - Landelijk
zaterdag 29 april 13:00
Symposium: Euthanasie voor kinderen - Landelijk
maandag 01 mei 19:45
Een avond over de Franse verkiezingen: Wie komt er aan de macht? - Arnhem-Nijmegen
maandag 01 mei 20:00
Motieschrijfavond en wethouder Everhardt - Utrecht
dinsdag 02 mei 20:00
[WAGENINGEN] Politiek Weerwolven - Utrecht
dinsdag 02 mei 20:00
Introborrel - Groningen
dinsdag 02 mei 20:00
Debatavond - Amsterdam
woensdag 03 mei 19:00
Bestuursinteresseborrel - Rotterdam

» Bekijk volledige kalender

Vul hieronder je emailadres in om een link te krijgen waarmee je je aan kunt melden voor de nieuwsbrieven van de Jonge Democraten en waarmee je je abonnementen kunt wijzigen.

» Bekijk eerdere nieuwsbrieven

Twitter

Jonge Democraten Online

FacebookLinkedInTwitterYouTube

© 2017 Jonge Democraten