#

Jongerenorganisaties schrijven samen brief over Poetin

08 Apr 2013

Naar aanleiding van het bezoek dat de Russische president Poetin op 8 april aan Amsterdam brengt, vragen de Jonge Democraten samen met andere politieke jongerenorganisaties aandacht voor de verslechterende staat van mensenrechten in Rusland. Door middel van een brief aan de parlementariers hun moederorganisaties, roepen zij de politiek op om in actie te komen tegen schendingen van de vrijheid van meningsuiting en  geloofsvrijheid en het discrimineren van homoseksualiteit. De gehele brief, die is medeondertekend door de Jonge Socialisten, het CDJA, PerspectieF, de SGPJ, PINK! en DWARS, is hieronder te lezen.

Beste parlementariërs,

President van Rusland Vladimir Poetin zal op maandag 8 april in het kader van de start van het Nederland-Ruslandjaar een bezoek brengen aan Nederland. In 2013 staan de bilaterale culturele, economische en maatschappelijke betrekkingen tussen beide landen centraal. Rusland en Nederland willen in dit jaar door officiële bezoeken, economische missies en culturele en maatschappelijke activiteiten hun eeuwenlange banden versterken en verdiepen.

Wij hopen ten zeerste dat tijdens dit bezoek ook wordt gesproken over de verscherpte wetgeving die de vrijheden van burgers in Rusland beknot.

Sinds mei 2012 is Poetin weer president van Rusland. In zijn derde termijn als president is de mensenrechtensituatie in Rusland in rap tempo verslechterd.  Protesten worden grotendeels verboden, NGO´s die steun uit het buitenland krijgen dienen zich te registreren als ‘buitenlandse agent’ en de regels rond verraad en spionage zijn uitgebreid. Allerlei organisaties worden onderworpen aan strenge controles en invallen door de Russische politie. Zo zijn er recentelijk invallen gedaan in het kantoor van Amnesty International en Human Rights Watch. Deze invallen vanuit de overheid zijn bijzonder intimiderend, maar hebben bovendien als voornaamste doel om op televisie te propageren dat deze organisaties spioneren tegen de Russische overheid.[1]Ook wordt de vrijheid van religie bedreigd. Recent waren daar bijvoorbeeld de Unie van Evangelische Baptisten en de rooms-katholieke parochie in de Zuid-Russische regio Rostov het slachtoffer van. Daarnaast wordt het recht op de vrijheid van meningsuiting in Rusland voortdurend geschonden. Zo werden vorig jaar twee leden van de band Pussy Riot tot een strafkamp veroordeeld voor het ten gehore brengen van een anti-Poetin-lied in een kerk. Nieuwe wetten maken het mogelijk kritische journalisten en bloggers te vervolgen . Alsof dit allemaal nog niet erg genoeg is, heeft het Russische parlement in januari 2013 ingestemd met een anti-homowet. Deze wet legitimeert geweld tegen homo’s waartegen de politie geen bescherming biedt. Human Rights Watch, de organisatie die mensenrechtenschendingen in kaart brengt heeft onlangs gerapporteerd dat 2012 het slechtste jaar was voor de mensenrechten in Rusland [2].Het lijkt erop dat de Russische regering de koers van het inperken van (journalistieke) vrijheden in 2013 voortzet. Wij vinden dit een zeer kwalijke zaak.

Afgezien van enkele belangenorganisaties en NGO’sklinkt er vanuit Nederland weinig kritiek op het beleid van het Poetin-regime. Het lijkt erop dat de monden van onze politici gesnoerd worden door de Russische olieroebels. Aan de angst om kritiek te leveren tegenover Rusland dient een einde te komen. Wij roepen de Nederlandse parlementariërs daarom op protestacties en demonstraties bij te wonen en zich op deze manier te laten zien op 8 april. Hoewel het bezoek van 8 april vooral in het teken van de 400 jaar oude handelsrelatie tussen Nederland en Rusland zal staan, is het in onze ogen cruciaal om kritisch te zijn aangaande de verslechterende mensenrechtensituatie in Rusland.  U als democratisch gekozen parlementariër hebt de kans om duidelijk te maken dat Nederland  ondanks de vierhonderd jaar oude culturele, economische en maatschappelijke betrekkingen de mensenrechtenschendingen in Rusland sterk veroordeelt en dat er voorwaarden zullen zijn voor de instandhouding van de sterke banden tussen Rusland en Nederland.

 

Met vriendelijke groet,

Jauke Lodder, Jonge Socialisten in de PvdA
Frank Visser, CDJA
Karen van der Heijden, DWARS
Pablo Moleman, PINK!
W
ilco Kodde, SGPJ
Pauline Kastermans, Jonge Democraten
Janine Bontenbal, PerspectieF, ChristenUnie-jongeren
Jarico Vos, JOVD[1]  ( http://nos.nl/op3/artikel/489225-weer-burgerrechteninval-in-rusland.html).[1]

Categorie: Persberichten