Blogpost

Jonge Democraten vragen falend bestuur ABP om op te stappen

De Jonge Democraten hebben dinsdagavond het bestuur van het ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, gevraagd op te stappen. Vertegenwoordigers van de jongerenorganisatie  dienden daartoe een Motie van Wantrouwen in op de deelnemersbijeenkomst van het pensioenfonds in Rotterdam. De Jonge Democraten beschuldigen het bestuur ervan onvoldoende rekening te hebben gehouden met het risico van een rentedaling, en onwaarheden te hebben verteld over de rekenrente waarmee de financiële gezondheid van het fonds bepaald wordt.

“Het ABP bestuur heeft er ondanks hevige kritiek voor gekozen het risico van een rentedaling niet af te dekken. Hierdoor heeft het fonds onnodig tientallen miljarden minder in kas, waardoor ouderen gekort moeten worden en jongeren geconfronteerd worden met hogere premies” stelt Jan-Willem de Bruin, algemeen bestuurslid van de Jonge Democraten.

Nu duidelijk is wat daarvan de gevolgen zijn, constateert de organisatie dat het bestuur niet bereid is open kaart te spelen over hun verantwoordelijkheden.

“Toen in 2008 de dekkingsgraad van het pensioenfonds instortte is het bestuur een lobby gestart om hun fouten met een boekhoudkundige truc te verbloemen. Men beweerde dat het goed ging met het fonds, terwijl de rot in werkelijkheid diep zit”, aldus De Bruin. “Terwijl het ABP de schone schijn ophield, moesten jong en oud onderling maar uitzoeken wie de rekening zou betalen. Dat is oneerlijk voor alle mensen die voor hun pensioen hebben gespaard, en oneerlijk voor wie dat nog moet doen. Het ABP draagt bij aan conflict tussen generaties.”

De motie zegde daarom het vertrouwen in de fondsbestuurders op. Kenmerkend voor het gebrek aan inspraak bij het ABP was dat het bestuur weigerde om de motie in stemming te brengen.

“Als een topman bij een groot bedrijf binnen een jaar de solvabiliteit met 50 procentpunt ziet dalen wordt hij de laan uitgestuurd” stelt Ilja Boelaars, econoom en pensioenwoordvoerder van de Jonge Democraten, “Dat het bestuur van een pensioenfonds na zo’n dramatisch verlies gewoon mag blijven zitten, toont aan dat er wat moet veranderen.”  

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to Twitter

JD Blog

Bram - De Nuchtere

Door: Michiel Ruland Bram: Nuchter en er zijn dus geen opvallende foto van hem te vinden. Voor mijn derde en laatste interview spreek ik af met Bram. Bram lijkt in het contact voorafgaand aan het...

Lees meer...

vrijdag 01 september 20:00
Openingsborrel - Rotterdam
maandag 04 september 19:45
Jaaropening met Mini-AAV - Arnhem-Nijmegen
maandag 04 september 20:00
Join the party! - Utrecht
dinsdag 05 september 19:30
Dinosaurusverhalen - Leiden-Haaglanden
dinsdag 05 september 20:00
Introborrel voor nieuwe (en oude) leden - Groningen
vrijdag 08 september 18:00
JD Brabant Kick-off BBQ - Brabant
zaterdag 09 september 10:00
Septembercongres - Landelijk
maandag 11 september 20:00
Let's make this work(group) together! - Utrecht

» Bekijk volledige kalender

Vul hieronder je emailadres in om een link te krijgen waarmee je je aan kunt melden voor de nieuwsbrieven van de Jonge Democraten en waarmee je je abonnementen kunt wijzigen.

» Bekijk eerdere nieuwsbrieven

Twitter

Jonge Democraten Online

FacebookLinkedInTwitterYouTube

© 2017 Jonge Democraten