Blogpost

Jonge Democraten vragen falend bestuur ABP om op te stappen

De Jonge Democraten hebben dinsdagavond het bestuur van het ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, gevraagd op te stappen. Vertegenwoordigers van de jongerenorganisatie  dienden daartoe een Motie van Wantrouwen in op de deelnemersbijeenkomst van het pensioenfonds in Rotterdam. De Jonge Democraten beschuldigen het bestuur ervan onvoldoende rekening te hebben gehouden met het risico van een rentedaling, en onwaarheden te hebben verteld over de rekenrente waarmee de financiële gezondheid van het fonds bepaald wordt.

“Het ABP bestuur heeft er ondanks hevige kritiek voor gekozen het risico van een rentedaling niet af te dekken. Hierdoor heeft het fonds onnodig tientallen miljarden minder in kas, waardoor ouderen gekort moeten worden en jongeren geconfronteerd worden met hogere premies” stelt Jan-Willem de Bruin, algemeen bestuurslid van de Jonge Democraten.

Nu duidelijk is wat daarvan de gevolgen zijn, constateert de organisatie dat het bestuur niet bereid is open kaart te spelen over hun verantwoordelijkheden.

“Toen in 2008 de dekkingsgraad van het pensioenfonds instortte is het bestuur een lobby gestart om hun fouten met een boekhoudkundige truc te verbloemen. Men beweerde dat het goed ging met het fonds, terwijl de rot in werkelijkheid diep zit”, aldus De Bruin. “Terwijl het ABP de schone schijn ophield, moesten jong en oud onderling maar uitzoeken wie de rekening zou betalen. Dat is oneerlijk voor alle mensen die voor hun pensioen hebben gespaard, en oneerlijk voor wie dat nog moet doen. Het ABP draagt bij aan conflict tussen generaties.”

De motie zegde daarom het vertrouwen in de fondsbestuurders op. Kenmerkend voor het gebrek aan inspraak bij het ABP was dat het bestuur weigerde om de motie in stemming te brengen.

“Als een topman bij een groot bedrijf binnen een jaar de solvabiliteit met 50 procentpunt ziet dalen wordt hij de laan uitgestuurd” stelt Ilja Boelaars, econoom en pensioenwoordvoerder van de Jonge Democraten, “Dat het bestuur van een pensioenfonds na zo’n dramatisch verlies gewoon mag blijven zitten, toont aan dat er wat moet veranderen.”  

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to Twitter

JD Blog

[Vlog] Op het Lymec Congres in Sofia

De Jonge Democraten zijn op het congres van LYMEC (de koepelorganisatie van Europese, liberale politieke jongerenorganisaties) geweest. In deze vlog kun je zien wat ze daar zoal voor elkaar hebben ...

Lees meer...

maandag 23 oktober 19:45
In discussie over het onderwijscurriculum met de werkgroep onderwijs - Arnhem-Nijmegen
maandag 23 oktober 20:00
Palmolie: vet slim of oliedom - Utrecht
dinsdag 24 oktober 19:30
Meer over AntiFa - Leiden-Haaglanden
dinsdag 24 oktober 20:00
Nederland in de VN Veiligheidsraad - Amsterdam
dinsdag 24 oktober 20:00
Politieke Wereldkeuken: Colombia - Groningen
woensdag 25 oktober 20:00
D66 & JD: Kandidatendebat - Rotterdam
woensdag 25 oktober 20:00
Verenigingsavond: Lasergamen - Brabant
donderdag 26 oktober 22:00
Debattraining D-loquentia Groningen - Groningen

» Bekijk volledige kalender

Vul hieronder je emailadres in om een link te krijgen waarmee je je aan kunt melden voor de nieuwsbrieven van de Jonge Democraten en waarmee je je abonnementen kunt wijzigen.

» Bekijk eerdere nieuwsbrieven

Twitter

Jonge Democraten Online

FacebookLinkedInTwitterYouTube

© 2017 Jonge Democraten