Blogpost

Jonge Democraten vragen falend bestuur ABP om op te stappen

De Jonge Democraten hebben dinsdagavond het bestuur van het ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, gevraagd op te stappen. Vertegenwoordigers van de jongerenorganisatie  dienden daartoe een Motie van Wantrouwen in op de deelnemersbijeenkomst van het pensioenfonds in Rotterdam. De Jonge Democraten beschuldigen het bestuur ervan onvoldoende rekening te hebben gehouden met het risico van een rentedaling, en onwaarheden te hebben verteld over de rekenrente waarmee de financiële gezondheid van het fonds bepaald wordt.

“Het ABP bestuur heeft er ondanks hevige kritiek voor gekozen het risico van een rentedaling niet af te dekken. Hierdoor heeft het fonds onnodig tientallen miljarden minder in kas, waardoor ouderen gekort moeten worden en jongeren geconfronteerd worden met hogere premies” stelt Jan-Willem de Bruin, algemeen bestuurslid van de Jonge Democraten.

Nu duidelijk is wat daarvan de gevolgen zijn, constateert de organisatie dat het bestuur niet bereid is open kaart te spelen over hun verantwoordelijkheden.

“Toen in 2008 de dekkingsgraad van het pensioenfonds instortte is het bestuur een lobby gestart om hun fouten met een boekhoudkundige truc te verbloemen. Men beweerde dat het goed ging met het fonds, terwijl de rot in werkelijkheid diep zit”, aldus De Bruin. “Terwijl het ABP de schone schijn ophield, moesten jong en oud onderling maar uitzoeken wie de rekening zou betalen. Dat is oneerlijk voor alle mensen die voor hun pensioen hebben gespaard, en oneerlijk voor wie dat nog moet doen. Het ABP draagt bij aan conflict tussen generaties.”

De motie zegde daarom het vertrouwen in de fondsbestuurders op. Kenmerkend voor het gebrek aan inspraak bij het ABP was dat het bestuur weigerde om de motie in stemming te brengen.

“Als een topman bij een groot bedrijf binnen een jaar de solvabiliteit met 50 procentpunt ziet dalen wordt hij de laan uitgestuurd” stelt Ilja Boelaars, econoom en pensioenwoordvoerder van de Jonge Democraten, “Dat het bestuur van een pensioenfonds na zo’n dramatisch verlies gewoon mag blijven zitten, toont aan dat er wat moet veranderen.”  

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to Twitter

JD Blog

Congresvoorzitters en Stem- en Notulencommissie bekend!

Het is inmiddels bekend welke helden ons congres in goede banen gaan leiden! Als Congresvoorzitters gaat het Landelijk Bestuur voordragen: Malu Pasman, Jasper van den Hof, Martin van Montfort en Mi...

Lees meer...

zaterdag 24 juni 10:00
Symposium Duurzaamheid [AFGELAST] - Utrecht
zaterdag 24 juni 12:00
Zomerborrel + Duathlon 2017 - Leiden-Haaglanden
zaterdag 24 juni 13:00
Afdelingscongres! - Amsterdam
zondag 25 juni 12:00
Heel JD Hapt - Overijssel
maandag 26 juni 19:00
In gesprek met Pia Dijkstra - Overijssel
maandag 26 juni 20:00
Verkiezings AAV - Utrecht
woensdag 28 juni 18:00
LedenBBQ - Rotterdam
woensdag 28 juni 20:00
Zomerse teamavond! - Brabant

» Bekijk volledige kalender

Vul hieronder je emailadres in om een link te krijgen waarmee je je aan kunt melden voor de nieuwsbrieven van de Jonge Democraten en waarmee je je abonnementen kunt wijzigen.

» Bekijk eerdere nieuwsbrieven

Twitter

Jonge Democraten Online

FacebookLinkedInTwitterYouTube

© 2017 Jonge Democraten