Blogpost

Jonge Democraten voeren actie voor Sociaal Leenstelsel en tegen Halbeheffing

De Jonge Democraten gaan samen met de JOVD en de Jonge Socialisten actie voeren voor het sociaal leenstelsel en tegen de Halbe Heffing. We willen voorkomen dat door onderwijsinflatie diploma´s al hun waarde verliezen, actievoeren voor een realistische en eerlijke manier om het hoger onderwijs te financieren en laten zien dat studenten oprecht begaan zijn met de kwaliteit van hun onderwijs en niet alleen de straat op gaan om stufi te behouden. Help ons hierbij, doe mee en kom morgen – donderdag 16 december – tussen 12.00 en 15.00 naar het Plein in Den Haag!

Staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra is voornemens collegegelden te verhogen voor langstudeerders en gelijktijdig universiteiten te beboeten als studenten langer dan één jaar studievertraging oplopen. De Jonge Democraten spreken zich uit tegen deze maatregel. De boete voor universiteiten is een ordinaire bezuiniging op het hoger onderwijs en gaat rechtstreek ten koste van de kwaliteit.

Bovendien geeft het de universiteiten een extra prikkel om studenten makkelijker te laten afstuderen. De plotselinge en snelle invoering van de maatregel niet voldoet aan de algemene beginselen voor behoorlijk bestuur. De langstudeertax is oneerlijk voor studenten die nu al vertraging hebben opgelopen. Deze groep heeft zich niet van te voren kunnen instellen op het hogere collegegeld.

De Jonge Democraten vinden wel dat studenten verantwoord moeten omgaan met het onderwijs dat de belastingbetaler voor hen betaalt. Op dit moment is er een te grote groep studenten die te lang over haar studie doet. Om eigen verantwoordelijkheid onder studenten te stimuleren stellen de Jonge Democraten voor de studiefinanciering af te schaffen en een ruimhartig sociaal leenstelsel in te voeren. Dat betekent enerzijds dat het mogelijk moet zijn om ruim voldoende te lenen zodat studenten zich volledig aan hun studie kunnen wijden zonder bijbaantjes nodig te hebben en anderzijds dat studenten niet in de problemen moeten kunnen komen door de aflossing na hun studie.

Reeds tijdens de campagne voor Twee Kamerverkiezingen hebben de Jonge Democraten gepleit voor invoering van een sociaal leenstelsel. Destijds hebben zij daartoe de website www.lievergoedonderwijsdanstufi.nl in het leven geroepen

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to Twitter

JD Blog

Congresvoorzitters en Stem- en Notulencommissie bekend!

Het is inmiddels bekend welke helden ons congres in goede banen gaan leiden! Als Congresvoorzitters gaat het Landelijk Bestuur voordragen: Malu Pasman, Jasper van den Hof, Martin van Montfort en Mi...

Lees meer...

woensdag 28 juni 18:00
LedenBBQ - Rotterdam
woensdag 28 juni 20:00
Zomerse teamavond! - Brabant
woensdag 28 juni 20:00
Interesse avond voor het bestuur - Friesland
zaterdag 01 juli 12:00
Model United Nations JD Utrecht - Utrecht
woensdag 05 juli 20:00
VerkiezingsAAV - Friesland
vrijdag 07 juli 19:00
Verenigingsweekend - Landelijk
donderdag 13 juli 20:00
Afsluitende avond - Friesland
woensdag 06 september 18:00
JD Brabant Kick-off BBQ - Brabant

» Bekijk volledige kalender

Vul hieronder je emailadres in om een link te krijgen waarmee je je aan kunt melden voor de nieuwsbrieven van de Jonge Democraten en waarmee je je abonnementen kunt wijzigen.

» Bekijk eerdere nieuwsbrieven

Twitter

Jonge Democraten Online

FacebookLinkedInTwitterYouTube

© 2017 Jonge Democraten