Blogpost

Jonge Democraten niet verbaasd over afwijzen burgerinitiatief Vroegopstap.

Maar liefst 40.000 handtekeningen verzamelen om de Tweede Kamer te laten discussiëren over het vrijgeven van de horecasluitingstijden: met dat doel zijn De Jonge Democraten een maand geleden het burgerinitiatief Vrij op stap! (www.vrijopstap.nl) begonnen. Dat de handtekeningen op papier verzameld moesten worden wisten de Jonge Democraten, in tegenstelling tot de ‘Friese moeders’ met hun actie Vroegopstap, wel. De teller bij de Jonge Democraten staat inmiddels op ruim 10.000 geldige handtekeningen. Donderdag 20 maart zullen de Jonge Democraten met een 24uurs actie in Tilburg proberen dit aantal fors te verhogen.

Het burgerinitiatief van de Jonge Democraten heeft tot doel de openingstijden van de horeca landelijk vrij te gegeven. Nu is het zo dat iedere gemeente zijn eigen openingstijden heeft. De Jonge Democraten vinden dat iedere kroegbaas zelf mag bepalen tot hoe laat zijn café of disco open blijft. Daarvoor hebben zij op dit moment ruim 10.000 handtekeningen verzameld. “De afgelopen weken hebben we door het hele land al veel handtekeningen opgehaald. En aanstaande donderdag zullen we onder het motto “laat de tent niet sluiten” 24 uur aan een stuk door handtekeningen ophalen in Tilburg” aldus Floris Kreiken voorzitter van de Jonge Democraten.

Andere initiatieven om de openingstijden te beperken of te verruimen beperkten zich tot steunbetuigingen op internet. Om een burgerinitiatief te starten moeten handtekeningen echter schriftelijk opgehaald worden. Daarom startten de Jonge Democraten een maand geleden met Vrij op stap! Floris Kreiken: “De regels voor een burgerinitiatief zijn inderdaad nogal bureaucratisch, maar de voorwaarde staan helder en duidelijk op de website van de Tweede Kamer. Het verbaast ons dan ook niets dat deze week bekend is geworden dat het initiatief van de Friese moeders niet gehonoreerd kan worden.”

Of het burgerinitiatief van de Jonge Democraten de eindstreep haalt is ook nog maar de vraag. De kans bestaat namelijk dat er binnen kort in de Tweede Kamer al gepraat gaat worden over de openingstijden van de horeca. Als dat gaat gebeuren vervalt ook het burgerinitiatief van de Jonge Democraten. “Hopelijk lukt het ons die 40.000 handtekeningen eerder op te halen, mocht dat niet lukken zullen wij de vele steunbetuigingen voor het vrijgeven van horecatijden zeker aan de Tweede kamer overhandigen,” aldus Kreiken.


Donderdag 20 maart zullen de Jonge Democraten vanaf 12.00 uur met een tent op het Heuvelplein in Tilburg staan. Onder het motto ‘laat de tent niet sluiten’ zullen zij
tot vrijdag 12.00 uur daar blijven staan om zo handtekeningen op te halen voor het burgerinitiatief Vrij op stap!

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to Twitter

JD Blog

[Vlog] Op het Lymec Congres in Sofia

De Jonge Democraten zijn op het congres van LYMEC (de koepelorganisatie van Europese, liberale politieke jongerenorganisaties) geweest. In deze vlog kun je zien wat ze daar zoal voor elkaar hebben ...

Lees meer...

dinsdag 17 oktober 19:30
DuurzaamheidsPubQuiz - Leiden-Haaglanden
dinsdag 17 oktober 19:45
Politiek Poker - Friesland
dinsdag 17 oktober 20:00
Sekszorg in het PGB - Amsterdam
dinsdag 17 oktober 20:00
Masterclass Europese Politiek - Groningen
woensdag 18 oktober 20:00
Een avondje cultuur-marxisme - Brabant
woensdag 18 oktober 20:00
Verkiezingsprogramma en visie JD - Rotterdam
woensdag 18 oktober 20:00
De toekomst van LHBT-rechten - Landelijk
donderdag 19 oktober 16:30
Kennismakingsborrel - Landelijk

» Bekijk volledige kalender

Vul hieronder je emailadres in om een link te krijgen waarmee je je aan kunt melden voor de nieuwsbrieven van de Jonge Democraten en waarmee je je abonnementen kunt wijzigen.

» Bekijk eerdere nieuwsbrieven

Twitter

Jonge Democraten Online

FacebookLinkedInTwitterYouTube

© 2017 Jonge Democraten