Blogpost

Jonge Democraten, DWARS en JOVD: ?Balkenende doet aan parttime

DWARS, de Jonge Democraten en de JOVD zijn verbaasd over de uitlatingen van premier Balkenende over het homohuwelijk tijdens zijn recente bezoek aan Indonesië. Premier Balkenende heeft daar verteld dat hij zelf tegen het homohuwelijk is. Met deze uitspraak lijkt Balkenende volgens de jongeren zijn functie geschikt te vinden voor een parttime invulling: het land vertegenwoordigen als je er achter kunt staan, je persoonlijke mening uiten als iets je tegenstaat. De jongeren vinden dat de premier zijn excuses aan moet bieden voor zijn uitlatingen.

Op een vraag van een student van de Islamitische Staatsuniversiteit in Jakarta, die wilde weten waarom prostitutie en homohuwelijk legaal zijn in Nederland, antwoordde premier Balkenende dat hij zelf ook tegen het
homohuwelijk heeft gestemd, maar dat het parlement nou eenmaal voorstander van legalisering is geweest. De jongeren achten deze uitspraak schadelijk en ondermijnend voor de positie van homo- en biseksuelen zowel nationaal als internationaal. De jongerenorganisaties vinden dat iemand die Nederland internationaal en politiek vertegenwoordigt dit te allen tijde moet doen, voor alle rechten, voor alle Nederlanders: dat is wat premier zijn wat de jongeren betreft inhoudt.

DWARS, de Jonge Democraten en de JOVD vragen de Tweede Kamer om de premier een pittig signaal af te geven en kenbaar te maken dat dit geen plaats heeft in een tolerante samenleving. Volgens de jongeren toont de premier geen enkel respect voor de homo-en biseksuele mannen en vrouwen in Nederland. Een excuus zou hier zeker op zijn plaats zijn.

Steven de Vries, politiek voorzitter van DWARS: “Door deze uitspraak te doen wekt Balkenende de indruk dat het homohuwelijk afkeurenswaardig is en zelfs hij als zittende premier zich daar niet achter kan stellen.” Volgens Reinout de Vries, voorzitter van de Jonge Democraten geeft de premier hiermee een verkeerd signaal: “Dit is een bevestigend signaal in de richting van zowel christelijke als islamitische conservatieve leiders om mensen met een andere seksuele voorkeur te blijven discrimineren en buiten te sluiten.” De JOVD vraagt zich af wat Balkenende hiermee heeft willen bereiken: “Het valt in elk geval niet te rijmen met de voortrekkersrol die het kabinet op het gebied van homo-emancipatie pretendeert te spelen,” aldus voorzitter Klaas-Jeroen Terwal.

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to Twitter

JD Blog

Vacature Oriëntatiecommissie

Er is een vacature vrijgekomen in de zoekkant van de oriëntatiecommissie in verband met het aflopen van de termijn van Thomas Bakker. De advieskant van de oriëntatiecommissie helpt kandidaten voor ...

Lees meer...

maandag 27 maart 20:00
Politiek Café: terugblik op de verkiezingen - vooruitblik op de formatie - Utrecht
maandag 27 maart 20:00
Masterclass Debattraining - Arnhem-Nijmegen
dinsdag 28 maart 19:30
Ontslagrecht (Jonge Democraten en Jonge Socialisten) - Leiden-Haaglanden
dinsdag 28 maart 19:30
Debatavond - Amsterdam
dinsdag 28 maart 20:00
WRPP presenteert: Prostitutie in Groningen - Groningen
woensdag 29 maart 19:30
Twentse Lenteborrel JOVD - ROOD - JD - Overijssel
woensdag 29 maart 19:30
Public Speaking - Rotterdam
woensdag 29 maart 20:00
Extra AAV en bijzonder onderwijs - Limburg

» Bekijk volledige kalender

Vul hieronder je emailadres in om een link te krijgen waarmee je je aan kunt melden voor de nieuwsbrieven van de Jonge Democraten en waarmee je je abonnementen kunt wijzigen.

» Bekijk eerdere nieuwsbrieven

Jonge Democraten Online

FacebookLinkedInTwitterYouTube

© 2017 Jonge Democraten