#

Jonge Democraten blij met camera-advies SCP

07 Sep 2009

De Jonge Democraten zijn blij met het advies van de SCP om bewakingscameras veel selectiever in te zetten. De JD pleit al jaren voor terughoudendheid bij het gebruik van cameras om de privacy van iedereen in het publieke domein te garanderen. Voorzitter van de Jonge Democraten Rob Jetten: "Cameratoezicht is soms nuttig om de veiligheid te vergroten, maar we moeten oppassen met wildgroei."

In Groot Brittannië, het land waar de meeste camera's hangen is het effect op de veiligheid in veel gevallen nauwelijks merkbaar. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat het veiligheidsgevoel soms wel, maar soms ook niet vergroot wordt. Jetten: "Het lijkt soms alsof we ervan uit gaan dat een tunnel of plein door het plaatsen van camera's veiliger wordt, terwijl dat niet altijd zo is. Er moet veel bewuster debat gevoerd worden over cameratoezicht."

 De Jonge Democraten willen dat politieke partijen meer leering trekken uit onderzoeken van bijvoorbeeld het Rathenau instituut. Kritische onderzoeken ten spijt lijken politici echter steeds vaker 'het zekere voor het onzekere' te willen nemen. "Onze politici ontbreekt het de moed om te zeggen: en nu is het genoeg", zegt Jetten. "Dat gebrek aan lef is schadelijk voor de vrijheid van iedereen."

 

 

Categorie: Politieke opinie