#

JDBlog: Een eerste aanraking met de veiligheidsvoorschriften van de staat Israel

08 Jan 2010

Erik van der Meij (Internationaal Secretaris) en Joyce Baars (Algemeen Secretaris) zijn deze week in Israel samen met andere politieke jongerenorganisaties voor een studiereis over deze regio. Erik schreef een blog over zijn ervaringen bij het binnentreden van het land. Onderstaande blog is ook op de website van de Volkskrant te lezen.

Zondagochtend 3 januari 8.50u vertrekhal 3 Schiphol. Een groep jongeren van verschillende politieke jongeren organisaties stond gereed om naar Israel te vertrekken voor een studiereis van stichting Gate 48. De Jonge Democraten zijn ook vertegenwoordigd door de deelname van Joyce Baars en Erik van der Meij.

 

Helaas begon voor mij (Erik) de problemen op Schiphol. Aangezien ik net een nieuw paspoort had ontvangen werd ik met wantrouwen aangekeken door de beveiligers van El Al en ondervraagd. Bij de ondervraging heb ik moeten toegegeven dat ik afgelopen zomer in Libanon ben geweest (misschien niet het meest verstandige om te doen). Vanaf dat moment werd alles voor mij beslist. Mijn plek in het vliegtuig werd mij toegewezen (toevallig naast een ander Jonge Democraten lid, Wiebe Thijs die voor een maand in Ramallah gaat werken) en ik werd apart genomen bij de bagage check. Als laatste mocht ik de ruimte verlaten, mijn reisgenoten vroegen zich al af of ik de vlucht ging redden.

 

Na een vlucht van vier en half uur kwamen we aan op Ben Gurion Airport in Tel Aviv. Bij de paspoort controle werden ik en Wiebe direct apart genomen naar een aparte ruimte waar al mede lotgenoten zaten. De man van de controle had onze namen vanuit Amsterdam doorgekregen en ik had eigenlijk niets meer in te brengen dan alleen maar mee te lopen. Een uur later werd ik uit de wachtruimte gehaald voor een “gesprek”. De heer die mij ondervroeg wist wat ik verteld had in Amsterdam en raadde mij aan maar eerlijk te zijn over mijn verder bedoelingen in Israel. Hij wilde alleen maar zeker zijn dat ik geen terrorist was…Daarvoor had hij ook de gegevens mijn huis in Nederland nodig en verdere privé gegevens (wat is de voornaam van je vaders vader?). Na dit alles begon ik aardig te twijfelen aan de privacy wetgeving van de Israeliers..

 

Enfin, na een gesprek van een half uur en 3 uur wachten mocht ik alsnog Israel in. Na een tocht met de taxi door orthodoxe wijk van Jeruzalem eindelijk aangekomen bij het hostel. Gelijk maar een drank je genomen…

 

Categorie: Weblog